Čtvrtá opice
Jonathan Dylan Barker
Sam Porter série
1. díl >
Je perfekcionista, je neuchopitelný, je psychopat. Přezdívá se mu Opičí vrah. Je to zabiják s pokřiveným viděním světa a s absolutní absencí soucitu. Detektiv Sam Porter ho pronásleduje dlouhých pět let a po celou tu dobu od něj dostává balíčky s děsivým obsahem. Každá doručená zásilka obsahuje část těla zavražděné oběti. Teď ale došlo k významnému zvratu v pátrání: Porterovi se dostal do ruky vrahův deník. Podaří se mu z šílencových zápisků vydedukovat jeho osobnost?... celý text
Literatura světová Thrillery
Vydáno: 2024 , Kniha ZlínOriginální název:
The Fourth Monkey, 2017
Kniha byla všude vidět hodně se o ní mluvilo Proto mě taky upoutala hodnocení zde na Databáze knih měla vysoké při zakoupení a po prvních strankach mě však kniha zklamala Čekala jsem jinou zápletku jiný děj kniha mě nebavila.
Nelíbilo se mi to. Spousta klišé, zároveň urputna snaha šokovat. Oba příběhy (deník i současnost) totálně přitazene za vlasy.
Musím říct, že prvních řekněme padesát stran mě zklamalo. Prostý sloh, nezajímavé charaktery, vyčpělé flash-backy. Jenže! Jak kniha plynula, najednou se nedalo odtrhnout. Jednoduchý sloh přispěl ke čtivosti, autor zbytečně neřešil soukromý vyšetřovatelů a věnoval se jen a pouze akci a flash-backy byly jedny z nejzajímavějších, jaké jsem kdy v krimi žánru četl. Výsledkem je napínavé počtení, byť vůbec ne originální. Celý koncept je ovšem zajímavý a poutavý a hlavně čtenářsky vděčný. Jen ten přesah chyběl.
Váhám mezi 4 a 5 hvězdičkami. Očekávání jsem měla vzhledem k hodnocení velká a dá se říct, že nezklamala, nicméně mi chyběl na konci ten wow dojem. Musím pochválit tu pasáž z deníku, bála jsem se, že to budou jen prasarny a že si chce akorát Opičák vylít srdíčko, ale dávalo to smysl. Nicméně ke kladným postavám jsem si nevytvořila úplně vztah, přišly mi takové nijaké. Ty záporné byly vykresleny mnohem lépe. A jediné, co mi opravdu rvalo oči z důlků, bylo oslovení "Clairuško". What the fuck? Pokaždé, když jsem to viděla, stály mi vlasy na hlavě :D Škoda, že to nebylo strachy nebo napětím. Něco tomu k dokonalosti chybělo.
Naprosto skvěle dokonale zvrácené. Vyrostl v rodině psychopatu tak těžko by z něj vyrostl normální člověk. Určitě si zaslouží nálepku světový bestseller. Nejvíc mě bavil deník, kde se odkrývá jeho minulost. Už se těším na druhý díl ten si určitě přečtu.
Pro mne příliš prvoplánové násilí, krutost a zvrácenost. Dějová linka ze současnosti pro mě byla zajímavější a určitě snesitelnější. Deníkové záznamy jsem četla s neklidem a obavami... V půlce knihy jsem uvažovala, že jí nedočtu, že nemám zapotřebí si tímhle brutálem zpestřovat život... ale zvědavost nad rozuzlením nakonec zvítězila. Jinak krátké kapitoly přispívají svižnosti celého příběhu, i když to chvílemi hraničí s plýtváním papírem.
Asi mě trochu zaráží celková "otrlost" čtenářů (podle komentářů soudě) a říkám si, co by v knize muselo být, aby už to bylo i pro ně za čárou...?
Poznámka k překladu: Slovo "džípíeska" vypadá strašně. Rozepsaný letopočet slovy vypadá taky strašně (ale dobře, takhle to mohlo být v originálu).
Skvělé, další série, kterou budu hltat a nedočkavě očekávat další díl. Surové a syrové čtení. Napětí, čtivost, trochu policejního humoru - skoro dokonalé.
určitě knihu doporučuji. Zajímavá zápletka a motiv vražd. Hodně se mi libilo čtení v deníku. Chvilku se to zdálo jako dost přitažené za vlasy, ale vcelku jsem spokojený.
Pěkná detektivka, dobře se to četla a určitě si ráda přečtu další pokračování. Zápletka mi přišla docela originální. Vrah si s námi pěkně hrál a jeho příběh byl zajímavý. Bohužel jsem nezažila žádný wow-efekt, který bych od nálepky mezinárodní bestseller čekala. To ale nic nemění na tom, že to byla opravdu kvalitní detektivka a určitě ji můžu doporučit. :-)
Na první knihu autora je to povedené. Určitě píše o dost lépe než třeba dvojice Lars Kepler. Typ na vraha jsem měla hned, jak se objevil na scéně. Proto dávám o hvězdičku míň. Rodinka Opičáka byla hodně zvrácená. Kladně hodnotím kombinaci vyšetřování s deníkem vraha. Další díl si ráda přečtu. Co se stalo s Matkou mě zajímá.
Kniha byla překvapením, opravdu dobře napsáno, četla se sama. Už se nemohu dočkat až přečtu další díl.
Za mně to je kniha loňského roku. Tak rychle jsem knihu asi nikdy nepřečetl. Nešlo se odtrhnout :-). Krátké kapitoly, žádná hluchá místa a jízda od začátku až do konce. A to střídání s deníkem je jen třešničkou na dortu. Doufám že si autor udrží kvalitu i v dalších knihách.
Teda ale řeknu vám že závidím všem kteří se jí teprve chystaji číst... Užijte si ji.. Nálepku svetovy bestseller si plně zaslouží
Naprosto senzační. Bez dlouhých úvodů, zbytečných vycpávek, našlapané dějem, k tomu spolupracující parta policistů a promyšlené a provázané tak, že jsem o opičákovi přemýšlela, i když jsem neměla knížku v ruce. Svých momentálních 90% procent si právem zaslouží a já se těším na druhý díl.
90%. Kniha má spád, rýchlo a hladko plynúci dej a prepracované postavy. Veľká škoda, že sa to ku koncu priveľmi zamotá a záver samotný šliape len na pol plynu. Ale na pokračovanie sa veľmi teším.
Žádný wow efekt se nekonal, ale musím napsat, že to je opravdu dobrý thriller, i když jsem měla tušení, že to s tou mrtvolou nebude jenom tak. Pasáže z deníku sociopata byly velmi povedené. Těším se na Barkerovu další knihu.
Skvělá kniha. Ovšem deník mladého chlapce není ve stylu “ můj milý deníčku...” a určitě bych se obešla bez některých detailů. Ale kdo může říci, že se něco takového nemůže stát nebo dokonce, že už se nestalo....
vraždy sérioví vrazi psychopatologie deníkové záznamy detektivové prolínání minulosti a současnosti Chicago psychopati, sociopati vyšetřování
2018 | Čtvrtá opice |
2019 | Pátá oběť |
2020 | Šesté dítě |
2020 | Dracul |
2022 | Volající |
Neskutečně napínavá kniha, nemohla jsem se odtrhnout.