Čtvrtá opice
Jonathan Dylan Barker
Sam Porter série
1. díl >
Je perfekcionista, je neuchopitelný, je psychopat. Přezdívá se mu Opičí vrah. Je to zabiják s pokřiveným viděním světa a s absolutní absencí soucitu. Detektiv Sam Porter ho pronásleduje dlouhých pět let a po celou tu dobu od něj dostává balíčky s děsivým obsahem. Každá doručená zásilka obsahuje část těla zavražděné oběti. Teď ale došlo k významnému zvratu v pátrání: Porterovi se dostal do ruky vrahův deník. Podaří se mu z šílencových zápisků vydedukovat jeho osobnost?... celý text
Literatura světová Thrillery
Vydáno: 2024 , Kniha ZlínOriginální název:
The Fourth Monkey, 2017
Skvělý psychothriller, některé věci jsou pro čtenáře příliš nechutné ale to k této knize bohužel patří. Od začátku do konce napínavá, četla se jedním dechem :) doporučuji přečíst
Naprosto super! již delší dobu jsem se snažil najít dalšího autora, který by mě sedl a bavil od začátku do konce. A konečně se mi to povedlo! Autor píše prostě skvěle. Zbytečně se nezdržuje popisováním zbytečností a pořád má celý děj spád. Proplétání dvou časových linií je také skvělý nápad a nemohl jsem se vždy dočkat pokračování. Rozhodně všem doporučuji.
Vynikající! střídal jsem četbu a audioknihu - obojí skvěle funguje :)
Příběh je zajímavý, vyšetřování napínavé, deník naprosto úchylný. Nepovažoval bych to tak úplně za detektivku, jako spíše thriller - detektivní linie zase tak moc zajímavá nebyla, respektive nebyla příliš věrohodná (čtenář od začátku tuší, jak to je s identitou chlápka v klobouku). Už se těším na další díly :D
Dlouho jsem nečetla tak poutavou knížku, tak skvělý thriller. Nemohla jsem se dočkat, až zase budu moci číst. Strašně mě to pohltilo. Tuto knížku rozhodně doporučuju a dávám plný počet hvězd
Ptáci ustali v letu. Psi ustali v štěku. Tráva přestala růst a já přestala dýchat!
Joooooooooooooooooooooooo!!!!
Skvělá kniha. Nešlo se odpoutat. Děj má švih a spád, postavy jsou sympatické a prokreslené. Rozdělení na 4 linky (hlavní hrdina, jeho pomocníci, oběť a pachatel) se osvědčilo. Každá linka byla napínavá sama o sobě. Také rekapitulace z jejich flipchartu je skvělý nápad. Ihned jdu na další díl.
Je perfekcionalista, je neuchopitelný, je psychopat. Přezdívá se mu Opičí vrah. Je to zabiják s pokřiveným viděním světa a s absolutní absencí soucitu.
Parádní detektivka. Nejvíc mě bavily deníkové zápisky, ty byly opravdu krásně zvrácené, to musím ocenit :)) Už mám v knihovně objednanou Pátou oběť a jsem moc zvědavá, jak se bude příběh vyvíjet dál.
Tak to tedy bylo něco. Místy dost zvrácené a přesto nešlo se od knihy odtrhnout. Děj plynul jako voda a stále v něm docházelo k nečekaným zvratům. Nemůžu jinak, než se pustit do dalšího dilu.
Drsná, napínavá a velice čtivá kniha. Nemohla jsem ji odložit. Pachatel je zvrácený pošuk.
Ale kniha je návyková, takže se těším na pokračování.
85%
...Jsem zloděj, vrah a únosce. Zabíjel jsem pro zábavu. Zabíjel jsem z nutnosti. Zabíjel jsem z nenávisti. Zabíjel jsem jednoduše proto, abych uspokojil potřebu, která ve mně postupem času rostla čím dál víc. Byla jako hlad, který se dal utišit jen krví a písní z hrdla mučeného člověka.
Parádní kousek! Přečetla jsem si thriller znovu, protože mám před sebou další dva díly a moji oblíbení čtenáři tady na databázi upozorňovali na to, že je dobré číst knihy těsně po sobě. Stejně jsem si tuto už moc nepamatovala. Fascinující je deník Opičího vraha, ale i události kolem Opičího vraha v současnosti. Příběh je krásně čtivý a napínavý, i když docela brutální. Sam Porter a ostatní vyšetřovatelé jsou mi sympatičtí. V tomto díle je jejich hlavním cílem kromě dopadnutí Opičího vraha zachránit jeho poslední unesenou oběť. A moc se mi v závěru líbil dárek, který věnoval Opičí vrah Samu Porterovi.
Určitě knížku znovu doporučím.
Opět kniha, která mi delší dobu ležela na poličce. A ano, tohle bylo pro mě to pravé. Chytila a nepustila. Přečtena za dvě odpoledne. A hned jdu číst druhý díl.
Určitě doporučuji. a dávám plný počet hvězdiček.
(28. 11. 21 - 27 395 - 69)
Hustý! Připomínala mi "Já, poutník" jak strukturou, tak napětím, čtivostí a taky šlo o čas. Moc se mi líbila i přesto, že jsem nevykoumala, jak si nahá osoba v naprosté tmě může změřit tep na 15 vteřin. A jsem ráda, že existuje pokračování, podívám se po něm.
Tak toto bola naozaj parádna jazda :) Veľmi som si obľúbila Sama Portera a jeho bandu. A pravdupovediac 'Opičáka' tiež aj keď to bol vrah... Hneď sa púšťam do pokračovania :)
'Jsem zloděj, vrah a únosce. Zabíjel jsem pro zábavu. Zabíjel jsem z nutnosti. Zabíjel jsem z nenávisti. Zabíjel jsem jednoduše proto, abych uspokojil potřebu, která ve mně postupem času rostla čím dál víc. Byla jako hlad, který se dal utišit jen krví a písní z hrdla mučeného člověka.'
Achjo, zas pro mě tuctová detektivka... A to jsem ji dostala jako tip, když jsem se chtěla bát.
Kniha Čtvrtá opice si označení bestseller opravdu zaslouží. Jak píše na obálce knihy Jeffrey Deaver:"Nádherně zvrácené!" a měl naprostou pravdu. Příběh v knize nemá jediné slabé místo, kniha má dvě časové roviny. Vynikající část byla psána jako deník. Otec a matka v deníku se autorovi neskutečně povedl, to jsem hltala slovo od slova. Kniha je z mého pohledu jeden z nejkvalitnějších thrillerů posledních let. Výborná, příjemně zvrácená kniha. Knihu rozhodně doporučuji.
Napínavá detektivka tentokrát poslouchaná jako audiokniha. Obzvláště deník vraha-psychopata byl velice působivý. Opravdu nic pro slabší povahy.
Na tuto knihu jsem chystala už dlouho , ale až nyní se mi podařilo se k ní dostat . Sakra, to byla ale jízda . Autora jsem si ihned oblíbila a doufám, že zanedlouho zas něco vydá .
Moc se líbilo prolínání minulosti a současnosti, deník byl zvrácený ale zároveň super počteníčko . Parta vyšetřovatelů velmi sympatická , vrhám se ihned na další díl :)
vraždy sérioví vrazi psychopatologie deníkové záznamy detektivové prolínání minulosti a současnosti Chicago psychopati, sociopati vyšetřování
2018 | Čtvrtá opice |
2019 | Pátá oběť |
2020 | Šesté dítě |
2020 | Dracul |
2022 | Volající |
Poněkud ujetá záležitost ve stylu filmů Sedm nebo Saw, ale jako tento typ žánru to funguje bezchybně a dokáže i překvapovat.
Je zde dost mučení a různého násilí, ale drtivou většinu nechává autor odehrát ve čtenářově hlavě - explicitně popisuje buď až výsledek nebo schylování se k činu. Strach a nechuť nechá pramenit z fantazie, co bylo, bude nebo by mohlo být.
Zajímavost všemu dodává nečernobílý mix zvráceností a morálních apelativů - včetně důrazu na rodinné hodnoty v rodině, kterou fakt nikdo nechce.
Spíš než "série" je to třídílný triller a vřele doporučuji přečíst všechny tři díly v nepřerušené návaznosti. Děj je totiž nakonec docela komplikovaný a prošpikovaný velkým množstvím jmen a názvů a pro dobrou orientaci v příběhu je dobré mít vše v čerstvé paměti.