Cukor a soľ
Táňa Keleová-Vasilková
"Cukor a soľ - tento názov vymyslela moja malá Táňa. Román by sa však mohol volať aj: Rozvod nie je vždy riešením. Platí to aj v prípade hlavnej hrdinky Nory, ktorá až po rozvode pochopí, čo všetko stratila."
Romány Pro ženy Literatura slovenská
Vydáno: 2004 , Ikar (SK)Originální název:
Cukor a soľ, 2004
Příběh, kterých vídáme kolem sebe mnoho. Selhání komunikace a respektu mezi manželi, vede k rozpadu vztahu a komplikacím v životě dětí i širší rodiny. Hlavní hrdinka mi nebyla moc blízká, přišlo mi, že udělala příliš rychlé a ukvapené rozhodnutí, kterého poté stále litovala. Od současných autorek jsem zvyklá na propracovanější psychologické myšlenkové postupy. Tento příběh mi možná proto přišel poněkud plochý a jednoduchý. Ale dějová linka s maminkou a bratrem byla silná a vlastně v knize nejbohatší. Přechodného milence Pavla mi bylo docela líto. Takto mu převrátit život naruby a pak opět zmizet. Ale my lidé míváme opravdu tendenci komplikovat i to, co by komplikované být nemuselo. Jako odpočinkový román mohu doporučit.
Knížka se mi líbila, zase takový obyčejný lidský příběh a v tom dnešním životním shonu a v době, kdy se neustále poukazuje všude jen na negativní věci, jsem byla ráda, že vše dopadlo dobře. Prostě oddychovka.
Autorku si občas vyberu jako oddychové čtení ( tentokrát na dovolenou), kdy si chci hlavně odpočinout a nic moc neočekávám. Životní příběh byl zajímavý, ale celý román na mě působil jako by ho paní Vasilková šila horkou jehlou. Postavy si občas protiřečily a jejich povahové rysy se rychle měnily. Např. Luboš před rozvodem pil a přestože se dál trápil o jeho pití tam již není ani zmínka. Nora předtím výborná matka (podle svého hodnocení se 10 let obětovala), se dále věnuje svým děvčatům a přitom stačí randit s Pavlem, chodí za maminkou, za kamarádkami, zvládá práci. Kde na to bere čas je s podivem. Holky byly tedy většinou sami doma ? Každý Noru chválí jak je tvrdá , odolná, přitom se stále sesypává. Nakonec ještě na okraj: autorka stále dokola opakuje, že si Nora zapálila cigaretu. V knize Lži jsem zapálené cigarety již chtěla počítat :).
Hlavní hrdinka mě hrozně štvala, co mě napadlo, když jsem knihu dočetla - no jo ženská, neví, co chce a nepřestane dokud to nedostane. Ještě že v knize to může končit happyendem.
Příjemná oddychovka :) moje první knížka od Táni a určitě ne poslední :) Hezké čtení na zimní večery :)
Kniha nabízí pohled Nory na sebe samu a co dosud dokázala. Poté, co se začne snažit o změnu, dochází k rozepřím s manželem, který nechápe Nořinu touhu posunout se dál. Po rozvodu Nora začíná přemítat o tom, zda to všechno stálo za to, naštěstí vše končí dobře
Přečetla jsem, ale až tak mě kniha nenadchla. Příběh úspěšného Luboše, který dokáže zabezpečit rodinu, že hlavní hrdinka Nora může být léta doma - starat se o dcery, domácnost. Jenže to ji nenaplňuje a chce se realizovat. Je z ní manažerka. Sice je od rána do večera v práci, ale to je asi tak vše. Manželství nevydrží a ona vychovává dvě dcery, na které nemá tolik času. Občas mi přišlo, že jediné na co má čas, je kouření cigaret v docela velkém množství. Navštěvuje svoji těžce nemocnou matku v sanatoriu. Po rozvodu se stýká s bývalou láskou, ale ani tento vztah nedopadne. Dcery rozvodem trpí a jedna z nich vezme návrat rodičů k sobě do svých rukou tím, že hazarduje se svým zdravím...