Ďáblův sluha
Vlastimil Vondruška
Hříšní lidé Království českého (MOBA) série
Mocný jihočeský velmož Oldřich z Hradce se soukromě obrátí na královského prokurátora a správce severních Čech Oldřicha z Chlumu s prosbou o pomoc. Na jeho panství se totiž začaly dít věci, které jsou nejen proti lidskému rozumu, ale i proti křesťanské víře. Došlo také k nevysvětlitelné vraždě, jejíž obětí se stal jeho otec Vítek. Zdá se, že nitky zla sahají až za hranice Českého království.... celý text
Má časově následovat po "Zlaté štole", a i když teď na sebe zase jednotlivé díly nenavazují (dokonce se vzájemně popírají, v Románu o růži byla Kunhuta už Přemyslova manželka, tady si teprve Přemysla bere; ale tak dlouho jsme brečeli o nápravu hist. skutečností, že konečně nastala, tak musíme něco překousnout, možná to chtělo jen, aby si autor lépe promyslel časovou osu uveřejněnou v knize Oldřich z Chlumu), tak konečně máme příběh, jež jakž takž odpovídá skutečným událostem, teda až na Jindřicha z Rožmberka v Prusku s českým králem PO II., což nechápu, když měl autor ve svých předchozích knihách správně Voka. No, a taky, že Markvart z Hrádku byl švagr Ojíře z Lomnice (a Svin) a Vítka ze Skalice nikoli Oldřicha I. z Hradce... Ale velmi dobře se mi to četlo, ačkoliv literárně se o žádný skvost nejedná, atmosféra byla dobrá a svůj účel (oddechnout si a pobavit se) kniha rozhodně splnila.
Nemohla jsem se odtrhnout. Prostě na jeden zátah, i když rozluštění nebylo žádným velkým překvapením.Oddechová příjemná čtivá detektivka.
Skvělá kniha, co více říci, když už bylo tolik chvály vyřčeno :-). Snad jen, že manžel nechápe proč pořád čtu. Takže všem podobným, zkuste knihy od pana Vondrušky a nebudete se už divit :-)
Jako vždy od pana Vondrušky skvěle napsaná kniha, která od začátku nenudí a střídáním dějových linií nechává čtenáře v neustálém napětí. Kniha se opravdu čte jedním dechem - zkrátka skvělá středověká detektivka.
Opět výborná kniha mého oblíbeného autora. Při četbě si odpočinu a hlavně se pobavím. Zatím jsem přečetl všechny knihy této řady a nikdy jsem nebyl zklamán. Jen jedna věc zaslouží pozastavení a to milostné scény, zde autor značně pokulhává za p.S. Ebertovou. Ta má tyto pasáže mnohem více "propracované". Poslední dvě věty byly samozřejmě myšleny jako žert. Doporučuji ostatním čtenářům a těším se na další příběhy..
Kniha se mi líbila více než předchozí Smrt ve Vratislavy, přišla mi napínavější a celkově dějově zajímavější. Jen ten motiv - no nějak mi neseděl, přišel mi takový trochu "kostrbatý".
Má-li člověk tušení, že se něco stane, tak se ho má držet a vyvarovat se následků. Měla jsem "tušení" , že Vondruškovy knihy budou dobré, tak jsem si jednu přečetla. A mé nejčernější obavy se vyplnily do puntíku, kniha byla samozřejmě čtivá, vtipná, zajímavá... a já jsem opět lapena. Budu si muset koupit další :-)
Poslední vydaná knížka ze série Hříšní lidé Království českého byla stejně dobrá, jako ty předešlé a v mé knihovně si už našla své místo. Teď už jen zbývá těšit se na další novinku "Tajemství Bezdězu", která má vyjít v letošní roce. Doufám, že ani panoš Ota nevypadne ze své role - když nepotká jedinou hezkou holku, která by stála za to, aby se ji pokusil svést, považuje to za špatné znamení.
Je to další z knih,kterou jsem četl téměř na jeden zátah.
sednout si a číst.....až přečtení poslední stránky ( a vědomí že ráno nemusím vstávat ) mi dovolilo jít spát...
Další příběh Oldřicha z Chlumu a jeho pomocníků. Dávám přednost jiným motivům zločinu, než v tomto dílu; ale jako vždy je příběh napínavý a také poučí.
Na úplný závěr mi tam chyběly ještě alespoň dvě - tři stránky s vyhodnocením u panovníka, nebo u zadavatele úkolu, nebo doma; takové "zklidnění po akci"
Opět pěkná kniha. Kniha je pěkně časově upřesněná jako příběh po korunovaci Přemysla II. OLdřich opět se svými pomocníky vyřeší případ vražd v jižních čechách. V knize jsou i humorné části a děj má spád.Nechápu kde pan Vondruška bere inspiraci,
ale jeho knihy podle mého názoru jsou supr. Doporučuji všem čtenářům co mají rádi historické detektivní příběhy.
13. století historické detektivky Oldřich z Chlumu (fiktivní postava)
2014 | Husitská epopej. I, 1400-1415 - za časů krále Václava IV. |
2019 | Kronika zániku Evropy: 1984–2054 |
2011 | Velký král Přemysl Otakar I. |
2002 | Dýka s hadem |
2019 | Falknovská huť |
Na každou novou knihu autora se vždy těším a ani tato nezklamala.