Poutník z Mohameda - Alláhův hněv
František Kotleta (p)
Daniel Kalandra série
Vesmír, ve kterém se lidé uchýlili k fanatickému vyznávání největších náboženství, nabízí spoustu skvělých obchodních příležitostí. Zvlášť když se živíte pašováním zakázaného alkoholu a pornografie. A Daniel Kalandra je v tom zatraceně dobrý. Možná až moc, protože když se sbírají šiky k nové válce, chtějí ho mít vlivní lidé na své straně. A ne neberou jako odpověď. Vítejte ve světě Františka Kotlety, kde mír mezi křesťanskými a muslimskými planetami je křehký jako srdce nezletilé alcorské prostitutky. Bože, ochraňuj nás před těmi, kdo v tebe věří!... celý text
Tahle kniha není určena pro sluníčkáře a vítače, protože si řezník z Bruntálu ani tentokrát nenasadil rukavice korektnosti a seká do islámského masa až lítá flaksa a krev po celé galaxii. Na Kalandrově vesmíru, který ovládají převážně turbanové hlavy mě baví, že není tak uhlazený s nadbytkem super-technologii, s naleštěnými palubami a nažehlenými uniformami (viz Star Trek), ale je umaštěný, špinavý a nelítostný (viz Riddick, Firefly). Poprvé jsem to četl ještě pod jménem Kýša a i teď po osvěžení řadím PzM-Ah k těm lepším věcem od Kýši/Kotlety, byť bych mimo díry po velkorážních střelách i pár logických v ději našel.
Na této knize/knihách je (jak autor sám a prvních stranách zmiňuje) znát, že jsou to prvotiny. Kotletu/Kyšu jsem začal číst po ,,Kulhánkovské,, vlně, jako valná většina lidí, kterým se tento styl psaní zalíbil a bohužel je to zatím nejslabší co jsem od něj četl. Děj byl na některých místech hodně rozvleklý (díky bohu, alespoň ne předvídatelný), přirovnávání až příliš časté a nevtipné. Dost je z této knihy cítit snaha o Kulhánkovskou trefnost a údernost, ale bohužel. I když pominu pár malých omylů, jako taktická mapa na papíře? Nebo jak by Kalandra mohl znát papírovou navoněnou růži z pouti? V roce dvatísíceiks? Nakonec to zabil snahou vymyslet ,,realný,, princip Alláhova hněvu (!Spoiler! [hlavně pro pana Kyšu]) a přitom mu vůbec nedošlo že to samé by se dalo udělat za pomocí Sářiny vychytávky s podprostorovými torpédy...prostě by je poslali podprostorem do jádra planety. (!Konec spoileru!) Psát sci-fi není jednoduché. Ale abych autorovi zas tak nekřivdil, celkově to nebylo špatné, finále napínavé a nápad s muslimskou nadvládou až mrazivě realný
Zajímavá vize Kotletovy budoucnosti. Dokonce je to i dost realisticky představitelný. Daniel Kalandra je klasickým představitelem autorovo hridnů. Konec knihy, byl takový hodně urychlený.
Přenést problémy tohoto světa dále než je atmosféra této planety chce hodně velkou fantazii a rozehrát zde poutavý příběh umí snad jen Kotleta respektive Kyša :-) Ze začátku jsem měl s tím problém, ale děj mě dokonale strhnul. Bohužel druhá kniha a závěr se odehrává v dost přímočarém a kvapném tempu. Měl jsem to štěstí, že hned po přečtení byla k dispozici další zrovna vycházející Kotletovka Stalingrad. Budu držet palce aby autorova neustále rozrůstající tvorba neměla kvalitativně sestupnou tendenci.
Hned musím upřímně říct, že jsem posledních asi 150 stránek četl opravdu dlouho a spíše z donucení, protože nerad nechávám nedočtené knížky.
Já jsem opravdu velký fanoušek Kyši i Kotlety a tento druh knížek mě velmi baví, užívá si je každá buňka mého těla. Tahle knížka byla něco, co mě ze začátku velmi bavilo, ale později to ztratilo počáteční jiskru a už se to jen táhlo. Akce byla, sex byl, krev byla, vesmír, mrtvoly a nekorektní humor vůbec nechyběly, bohužel jsem si tu knihu neužil tak moc, jako ostatní autorovy trumfy. Určitě se najde spoustu lidí, kteří se mnou nebudou souhlasit a budou mi odporovat, že kniha je bavila, pro mě byla bohužel trochu zklamáním.
Každopádně se těším na další tituly od tohoto výborného autora a určitě budu mezi prvníma kdo si je přečte.
Pro autora prvotina a pro mě první kniha kterou jsem od něj četla. Za mě je to wooow. Už konečně vím, co na něm fanoušci vidí. Kniha je napínavá a naprosto nadupaná akcí.
tak jako já nevím, mi se to líbilo a moc, poutník možná ještě více než současné autorovy knihy.... hněv byl možná místy zkratkovitý, sem tam kostrbatý, ale jako celek to drželo i tak.... nicméně, jako vždy, bavila sem se :-)
Četlo se to pěkně, ale pozdější knihy autora jsou psané lépe. Tady jak sám v úvodu píše je to občas trochu zkratkovité, ale bavil jsem se při čtení a to je hlavní.
Naprostý fanda Kotlety jako jsem já by už asi neměl psát recenze, protože jsou extrémně zaujaté. I když jde o prvotinu, už tady jde vidět, že Kotleta je opravdu talent co se psaní knih, vymýšlení příběhů a porcování masa týče. Taky se přimlouvám za další knihu kde hlavním hrdinou bude Daniel Kalandra a nebo alespoň za knihu z tohoto universa. Za mě naprostá spokojenost a jen tak dál pane Kotleto s velkým P.
Ač fanda Kotlety, musím říci, že Kyša je lepší. Škoda, že toho vydal jen tak málo a Daniel Kalandra neměl víc možností se ukázat. Jsem velký fanda military sci-fi a mám rád i "kotletovky"...no a tady to mám vše v jednom. Především Alláhův hněv jsem hltal a nedalo se odtrhnout. Na to, že to jsou prvotiny pánů Kotlety a Kyši, tak opravdu klobouk dolů. A předmluva je jen malá třešnička na dortu :-) . Nevím zda mistr Kotleta to tady čte, ale moc bych se přimlouval za další příběh(y) z tohoto universa.
Pred lety jsem cetl od Poutnika z Mohameda a marne shanel Alahuv hnev a ted jsem dostal obe knihy v jedne takze super konecne jsem se dozvedel jak to vse dopadne. Obe knihy jsou super ale rekl bych ze Alahuv hnev mne bavil o chlup vic.
Zábava od začátku do konce... Něco jako Hvězdné války, ale mnohem lepší a zábavnější... Jestli je to opravdu autorova prvotina, tak klobouk dolů...
Tak dlouho se člověk chystal, že si teda toho Leoše Kyšu přečte, až se z něj stal Franta Kotleta :) Trošku jsem ke knize přistupoval s menšími očekáváními, ale nakonec jsem byl spokojený, jde o klasickou žánrovou věc, kde hrdina jde za úkolem z bodu A do bodu B občas si musí odskočit nebo je odskočen do bodu C/D... Nechybí, jak je na Kyšu/Kotletu zvykem, parádní hlášky, hromada akce, litry krve, jen na ten sex nějak zapomněl (teda ne, že by si to nevynahradis v sérii s Tomášem Koskem :))
Sic jako prvotina to ma par musek ALE je to proste paradni cteni a navic to ma naprosto dokonalou predmluvu:)
Naprosto parádní nekorektní pecka. Space opera jak má být a navíc od českého autora, kterou jsem si vychutnala do posledního písmenka, s neztišitelným záchvatem smíchu u, bohužel, poslední věty. Svérázný humor, opravdu povedené hlášky, hlavní hrdina skoro bez bázně a hany (o té by se ovšem dalo diskutovat), jeho okouzlující společníci a společnice a skutečně odpudiví protivníci. A samozřejmě spousta akce na zemi i Zemi, či v kosmickém prostoru. Už dlouho jsem se u knihy tak nepobavila.
Příběh Daniela Kalandry jsem četl už před lety v původním vydání. Vřele vítám možnost přečíst si vše v novém balení a hlavně skutečnost, že se Kalandra dostane mezi lidi. Tenhle příběh si to totiž opravdu zaslouží. A třeba v blízké budoucnosti konečně dojde i na završení trilogie. :)
2016 | Spad |
2014 | Příliš dlouhá swingers party |
2010 | Hustej nářez |
2017 | Poločas rozpadu |
2020 | Operace Thümmel |
Tyto dvě sci-fi jsem četl ještě v době, kdy je autor vydal pod svým pravým jménem Kyša. Podle mně to jsou i po deseti letech jeho nejlepší knihy. Možná by stálo za úvahu, aby si udělal autor pauzu od těch fantasy, a hodil na papír konečně i třetí díl. Obsah měl přece už vymyšlený.
Všem čtenářům tohoto vydání doporučuji si přečíst i jeho předmluvu, která vám hodně vysvětlí. Cituji:
"Žijeme vůbec v zajímavých časech. Někdy bych si přál, aby to bylo jinak, ale lidstvo samo sebe vždycky do zajímavých časů dostane, a ať napíšu cokoliv, vždycky se najdou takoví, kteří v tom hledají nějaké politické poselství. Chtějí mě postavit buď na svou barikádu, nebo ukřižovat za to, že jsem podle nich na barikádě jejich nepřítele. A čím víc se tomu bráním, tím usilovněji se o to někteří snaží. Jestli mezi ně patříte, prosím, buď si vyndejte hlavu z prdele, nebo přestaňte číst moje knihy a pusťte si v televizi Boba a Bobka – teda pokud jste je už nezavrhli jako skrytou homopropagandu".