Zbabělci
Josef Škvorecký
![Zbabělci Zbabělci](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13051/danny-smiricky-zbabe-13051.jpg?v=1363218550)
Danny Smiřický série
Nové, v jednotlivostech částečně přepracované vydání románu, který se při svém prvním vyjití stal terčem ostré kritiky. Vylíčením průběhu květnových dní r. 1945 ve východočeském městě chce být – říká autor sám – analýzou životního pocitu přislušníka zlaté mládeže v době převratných historických událostí. Vydání 2.... celý text
![Snow Snow](https://www.databazeknih.cz/img/users/37_/3752/3752.jpg?v=1381127925)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Povinná četba na mnoha školách i já to neměl jinak, ale sem za to rád. Bylo zábavné číst, jak Dany stále chce jen jedno a přemýšlí, jak toho dosáhnout.
![Madluska Madluska](https://www.databazeknih.cz/img/users/14_/14508/14508.jpg?v=1381127952)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Kde Prima sezóna skončila, tam Zbabělci začali... Naštěstí. Danny trochu zestárl, a i když holky mu stále nedají spát, musí řešit i jiné věci. A právě v tom kontrastu války a lásky, v realistickém zobrazení těžkostí různého druhu, které musí mladý Smiřický snášet, spočívá (podle mého soudu) největší trumf Škvoreckého.
![jprst jprst](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Vydání této knihy v roce 1958 muselo dost lidí a především tehdejších mocipánů hodně pobouřit. Vždyť řadě z nich musely být postavičky těch rychlokvašených " hrdinů a hurávlastenců " z posledních dnů války dost povědomé a možná, že se na ně dokonce koukali do zrcadla. A současně se podařilo autorovi bez jakékoliv pompéznosti ukázat hrdiny obyčejné, ale skutečné.
![Breburda Breburda](https://www.databazeknih.cz/img/users/68_/6876/6876.jpg?v=1381127932)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Ze začátku jsem se musela přemáhat v tom, abych audioknihu poslouchala dál, ale stálo to za to pokračovat až do konce.
druhá světová válka (1939–1945) zkrácená verze jazz poválečná doba mládež povstání Náchod převyprávění, literární adaptaceAutorovy další knížky
1964 | ![]() |
1990 | ![]() |
1990 | ![]() |
1991 | ![]() |
1965 | ![]() |
Po několika letech jsem si je znovu přečetl. Kniha je to dobrá, i když mě některé úvahy Dannyho Smiřického docela otravovaly, ale on to byl nejspíš autorův záměr ukázat nám uvažování jednoho takového teenagera. Ale stejně toho někdy bylo příliš a o nějaké ty věty mohl klidně ty dlouhatánský odstavce zkrátit. Hodně mě překvapilo nadužívání slovesa "jsem". Ono to není vůbec jednoduché nějak ho zredukovat v ich-formě, aby nebylo x krát v jednom souvětí, ale tak uznávaný spisovatel by si s tím měl umět poradit. A co mě rozčilovalo, to bylo špatné skloňování. Je tam doktor Bohadlo, který je ve 2. p. doktora Bohadly a ve 4. p. doktora Bohadlu. Nemůžu si pomoct, ale je to blbě a jestli to byl záměr, tak mi uniká. Ale jinak dobrá kniha, jak už jsem řekl. Ještě taková zajímavost. Nedávno byl v pořadu Neznámí hrdinové - Pohnuté osudy Jaroslav Celba (mj. hudba ke Křemílkovi a Vochomůrkovi) a to byl jeden z té party, co hráli jazz. Ve skutečnosti mu říkali Jarýk a v literatuře je to Harýk.