Darca hviezd
Jojo Moyes
Angličanka Alica sa v rodičovskom dome nudí, cíti sa nedocenená a nepochopená. Potom spozná Bennetta Van Cleva, pekného, bohatého Američana, a bezhlavo sa zaľúbi. Svadba a odchod do Ameriky v tridsiatych rokoch 20. storočia vyzerali ako veľké dobrodružstvo, no život novomanželky v Baileyville, skostnatenom provinčnom mestečku uprostred kentuckých hôr, je pre Alicu sklamaním. Preto sa – skôr než jej to manžel stihne zakázať – prihlási ako dobrovoľníčka do projektu konských knižníc. Skupinka mladých žien pod vedením rebelantskej Margery O'Harovej jazdí na koňoch cez hlboké lesy v okolí a roznáša knihy a časopisy chudobným, ktorí by sa k nim inak nedostali. Alica nachádza slobodu, priateľstvo a naplnený život, po akom túžila. Lenže nie všetci to schvaľujú. Alicin svokor s ňou vedie doslova vojnu a Baileyville sa pridá na jeho stranu. Postačí dievčatám v nerovnom boji ich hlboké vzájomné puto a viera v silu písaného slova? Darca hviezd je fascinujúcim rozprávaním o ženskom priateľstve, láske a o zázraku kníh a čítania inšpirovaný skutočným príbehom.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2020 , Ikar (SK)Originální název:
The Giver of Stars, 2019
Óóó tak to se povedlo :-)
Krásný příběh o přátelství, lásce, diskriminaci, boji za spravedlnost... Prostě skvělé.
Více takových.
Román se vším všudy - síla přátelství, lásky, odvaha bojovat nejen za sebe, ale nesobecky i za ostatní, a to vše v době, která lehká vůbec nebyla.
Na knihu jsem se moc těšila. Z počátku mi trvalo, než jsem se začetla, což se mi u Moyes ještě nestalo. Ale po třetí kapitole jsem se už nemohla odtrhnout a během dvou dnů jsem knihu přečetla a vážně se mi moc líbila. Závěr mě potěšil:)
Krásná a velmi čtivá kniha - moc hezký příběh, který mě velmi bavil, nemohla jsem se odtrhnout. Oceňuji také, že jsem se dozvěděla něco o dřívějším životě v Kentucky.
Krásná knížka o přátelství knihách, knihovnicich.... O tom jak za rovnoprávnost musely ženy bojovat. O pojizdnych knihovnách jsem nikdy neslyšela a moc se mi ten nápad líbil
S tímhle příběhem se mi autorka trefila do nálady. Osudy knihovnic mě bavily, a i když příběh byl trochu předvídatelný, tak jsem si čtení užila. Takže dobrý :-))
Krásná, milá, příjemná, dojemná kniha :-) Příběh zasazeny do amerického Kentucky, vypráví o tzv. koňské knihovně - velmi zajímavý projekt :-) Příběh knihovnic byl vážně moc pěkný :-) Moje první kniha od Jojo Moyes a určitě ne poslední :-)
S Jojo mám trochu komplikovanější vztah, někdy je pro mě její kniha naprosto skvělá a jindy se spolu nesetkáme. Tentokrát jsme se setkaly na milion procent.
Tento historický román založený na skutečných událostech pojednává o silných ženských hrdinkách, které ve 30. letech minulého století v zapadlém koutu Apalačských hor rozvážely na koních knihy do odlehlých obydlí. Spíše než s povzbuzením od místní honorace se setkávaly s odsudky, nepochopením, rasovou diskriminací a spoustou dalších předsudků. Naštěstí se nevzdaly a šly si dál za svým cílem. Bylo to pro mě nádherné setkání plné lásky ke knihám, obrovské statečnosti a silné ženské soudržnosti a přátelství. Samozřejmě, napsala to Jojo, takže romantika tam nechybí, ale vůbec mi to nevadilo. Je to moc krásně napsané a já se do příběhu opravdu zamilovala.
Jojo je autorka, která umí. Knížka je úžasná a tím, že se opírá o téma, které je podle skutečných událostí, tak jí to dalo na čtivosti. Za mě velký palec nahoru :-)
Krásná kniha o knihách, knihovnicích, přátelství a soudržnosti. Také je to kniha o nelehkém údělu žen, které ještě na počátku 20. století byly pouhým majetkem mužů, které těžce a bolestně hledaly své místo ve společnosti. Autorka opět nezklamala, doporučuji přečíst!
Další nádherný příběh od Jojo Moyes. Kniha se nedala odložit, a na mé tváři se promítly snad všechny emoce, radost, pohoda, ale i bolest, smutek, vztek i beznaděj. Dílo je napsáno tak úchvatně, že mi přišlo, že jezdím s nimi po horách, užívám si té nádherné přírody a dostávám chuť na horký čaj po "návratu do knihovny ve dnech, kdy venku mrzlo". PROSTĚ JOJO MOYES NEZKLAME
Úžasná kniha, která dojme a donutí vás se rozesmát. Netušila jsem, že něco jako pojízdné knihovny existovalo, ten nápad mi připadá skvělý. Moc jsem si čtení užila ????
Letos mám štěstí na výběr knih, již druhá kniha, která pro mě byla milou společnicí. Příběh o statečných ženách, které v těžkých podmínkách provozují knihovnu a knihy svým čtenářům rozvažejí na koních po okolních horách za každého počasí a přes odpor některých hodně konzervativních spoluobčanů, především mužů...
Tak to bylo ale nádherné čtení. Nikdy jsem neslyšela o koňské knihovně v Americe třicátých let, o to víc jsem byla překvapená námětem. Příběh silných žen v těžké době, které se z různých důvodů připojily do projektu pojízdné knihovny, mě moc bavil a dojímal. Krásné .....
Pohlazení pro duši. Zajímavé, milé, dojemné. Jsem nadšená a další knížku od Jojo budu netrpělivě vyhlížet.
přátelství koně pro ženy knihovny knihovníci, knihovnice světová hospodářská krize, 1929 rovnoprávnost ženAutorovy další knížky
2013 | Než jsem tě poznala |
2013 | Poslední dopis od tvé lásky |
2015 | Dívka, již jsi tu zanechal |
2018 | Sama sebou |
2015 | Stříbrná zátoka |
Musím říct, že mě od knihy odrazoval už jen ten kůň na přebalu, protože číst o koních, je pro mě nezáživné, prostě je nějak nemám v lásce. Tato kniha mě však mile překvapila. Jako milovnici knížek mě projekt koňské knihovny a její záměr- dopřát knihu každému, kdo o ni stojí, naprosto uchvátil, takže mi nějak nevadilo, že sem tam se prohodí něco o koních. Příběh poukazuje na to, jak těžké to ženy v této době měly, a především také ženy jiné barvy pleti... Je to až smutné, že odsuzování lidí s odlišnou barvou pleti můžeme vidět i v dnešní době, a za těch spoustu let nenastal žádný posun k lepšímu... Opravdu krásný příběh o soudržnosti žen, které se nebojí postavit se proti "pravidlům", která nastavila tehdejší společnost. Odvaha žen, především Marge a Alice byla opravdu pozoruhodná... Teď se asi pustím do Krasojezdkyně a budu doufat, že mi ta koňská tematika nebude vadit ani u této knížky, protože je to jediná kniha, která mi od Jojo ještě chybí přečíst :-)