Dášeňka čili Život štěněte
Karel Čapek

Jedna z nejoblíbenějších českých dětských knížek vznikla už před 70 lety. Karel Čapek, který ji pro děti "napsal a zakusil", si pořídil do domu na Vinohradech nejprve airdala, pak drsnosrstého teriéra Iris, mámu Dášeňky. Tahle krásná knížka kromě Života štěněte obsahuje i kapitoly Jak se fotografuje štěně a Pohádky pro Dášeňku, O psích zvycích nebo třeba O lidech.... celý text

Klasika v dětské literatuře. Přiznávám, že mě víc bavily psí pohádky než každodenní pozorování štěněčího života. Naštěstí jsme měli doma verzi s fotografiemi, takže bylo i co prohlížet. Krásu Čapkova jazyka bych spíš ocenila až v dospělém věku, na druhé straně důvod, proč si psi honí svůj ocas a před spaním se točí dokola, si budu pamatovat právě díky skvěle napsané Dášeňce.

Jak udělat z "obyčejného" vyrůstání malého pejska milou pohádku - obdivuhodné. Tradičně krásný jazyk Karla Čapka. Ještě geniálnější jsou ovšem kresby štěněte. Jakoby jednoduchá čára definuje základní tvar, který je však tak dokonale přesný a výstižný... někdy vyjadřuje téměř štěněcí mimiku, prostě paráda.

Je to moje první kniha od autora. Byla a je to moje oblíbená dětská kniha. Tato kniha by neměla chybět obzvlášť v dětské knihovně. Jinak to vyjádřit nejde.

Roztomilé čtení na dobrú noc ale i na ukludnenie po náročnom dni :)
Rozosmiala som sa pri pokynoch prírody ked sa Dášenka učila chodit a prekladat nožičky.
A pobavili ma i príbehy psíkov aby sa Dášenka dala fotografovat.

jedna z mých prvních knížek
už ve 4 letech jsem si z ní vzal ponaučení, kterým se řídím dodnes: "kde je dobrá vůle, tam jsou i nožičky"

Musím se přiznat, že knihu jsem četla až dospělá a moc se mi líbila. Sice styl psaní je trošku zvláštní, ale je to prostě Čapek.

Syn ji četl po první třídě o prázdninách. Nejvíc se líbily kapitoly štěněte a pak jak kousala a honila lidi. Úspěch měla i fotografická část.
Jinak. Máme vydání z r.1988. Je to v to samý. Kniha má velká písmenka, tak se četla dobře. Je tam spousta pěkných perokreseb.

Vzpominka na dětství, ted jsem to cetla synovi, je jeste ale maly a tak se k tomu určitě ještě někdy v budoucnu vrátíme

Krásné pohádky od Čapka. Zase jsem si na malý okamžik zavzpomínal na dětství a pohádky na dobrou noc. Dokonce byl na motivy této knihy natočen i večerníček, tedy seriál pro děti, který patřil mezi mé zamilované.

Foxteriéři se mi nikdy zvlášť nelíbili. A tato kniha mě minula - v dětství. Ale myslím, že večerníček jsem viděla a ten se mi líbil. Nekonec jsem ji četla dětem a těm se líbila. Ale osobně na knížce nevidím nic moc zajímavého a to i když psy mám moc ráda...

Tuto knížku jsem četla asi ve 2. nebo 3. třídě na 1. stupni ZŠ a ikdyž jsem nikdy nebyla milovníkem psů, vím, že se mi styl psaní a celá kniha líbila.

Asi jediné, co od Karla Čapka doopravdy miluji:)) Ostatní jeho knihy nejsou úplně můj talíř polévky.

Skoro se až stydím přiznat, že jsem se ke knížce jako takové dostala až díky referátu do školy. Na druhou stranu, večerníček je prakticky věrnou kopií knížky, takže bych v tom až takový problém neviděla :D Nejvíc se mi líbily ty psí příběhy.
psi pohádky pro děti zfilmováno příroda příběhy o psech člověk a pes Večerníček člověk a příroda člověk a zvíře štěňataAutorovy další knížky
1948 | ![]() |
2004 | ![]() |
2017 | ![]() |
2009 | ![]() |
2004 | ![]() |
Pěkná kniha, ale mám z ní rozporuplné pocity.