David Hecl: Mluví k vám kapitán
Martin Moravec , David Hecl
Dámy a pánové, připoutejte se, protože vás čeká opravdový zážitek. Je to už víc než třicet let, co David Hecl poprvé usedl do kokpitu. Tehdy ho trochu vylekal rámus motoru a těžko si pomyslel, že jednou to bude právě on, kdo do Prahy přiveze největší dopravní letadlo světa. Jako první Čech se stal kapitánem na Airbusu A380 ve dvou světových společnostech, v Emirates a v Korean Air. Navštívil desítky zemí, posbíral spoustu zážitků a v poutavém knižním rozhovoru se teď pokouší odpovědět na všechno, co vás kdy o létání napadlo. A možná i na to, co vás nikdy nenapadlo. Proč hladké přistání není úplně dobré? Mají piloti rádi potlesk? K čemu jsou na palubě pouta a k čemu sekyrka? Kdy se cestujícím neříká úplná pravda? Jací pasažéři byli princ Harry či Karel Gott? Jak se převážejí zvířata, orgány, zlato nebo lidské ostatky? Kde piloti při dlouhém letu spí a co jedí? Co všechno je na palubě trestné a proč se na toaletách nesmí provozovat sex? Čekají vás témata vážná i nevážná. Odborná i laická. Dojde na turbulence, nouzová přistání, únosy i zdravotní problémy na palubě. Na své si přijdou letečtí znalci i ti, které létání jen baví. A vlastně i ti, kteří se ho zatím bojí. Otázky kladl novinář Martin Moravec, jehož předchozí knižní rozhovor s neurochirurgem Vladimírem Benešem byl oceněn v anketě Kniha roku.... celý text
Moje druhá kniha od autora, takže už jsem tak trochu věděla, do čeho jdu (v dobrém slova smyslu). Rozhovory pana Moravce se zajímavými lidmi jsou velice čtivé, je vidět, že si umí vybrat např. zajímavé profese, které čtenáře osloví, ale při tom má i velké štěstí na lidi jako takové, protože každý z nich je osobností. Ale také většinou skromným a vzdělaným člověkem, který má čtenáři co nabídnout. Já sama se létat bojím, o to víc takové povolání obdivuji. Kapitán Hecl je pro mě charismatický člověk a skvělý vypravěč. Knihu jsem přečetla velice rychle, protože jsem byla zvědavá na další informace, jak o letadlech samotných, tak i o životě lidí, kteří se kolem nich pohybují. A bavilo mě to od začátku až do konce.
Ke knize jsem přistupoval trochu s despektem, protože nejsem příznivec vleklých interview. Nicméně pro milovníky létání, letadel a cestování je toto opravdu skvělá kniha, plná zajímavých informací. Pilot David Hecl umí výborně popsat vše okolo létání, co vše obnáší práce pilota, až po vztahy mezi členy posádky. Doporučuji všem.
Opět velká jízda/let :) Třetí kniha ze série a opět SUPER! Velmi příjemné čtení. Pan Moravec je super, jeho otázky jsou dokonalý a častokrát mi je bere úplně z hlavy. Když čtete a v průběhu Vás napadne něco, co by Vás zajímalo, téměř s jistotou taková otázka přijde vzápětí :)
Druhá knížka autora, první mě bavila byla o Marku Dvořákovi.
Tato kniha mě moc nebavila, neříkám, že je to špatná kniha či nezajímavý člověk, jen prostě letadla a letectví není pro mě něco co by mě bavilo.
Navíc mi chvilema přišlo, že čtu romantický příběh o kapitánu a A380.
Mě ta kniha nesedla, i přesto jsem ráda, že jsem si ji přečetla a pár zajímavých věcí se dozvěděla. Určitě je to skvělá kniha, ale já nejsem cílový čtenář.
Moc pěkně rozvržené kapitoly. O fungování letectví si čtu hodně (můj způsob, jak si bez problému sednout do letadla:-)).
Skvělé otázky a hlavně odpovědi. Dozvěděla jsem se spoustu zajímavostí.
Tak tohle byla jízda, nebo spíše let. :-)) Davida Hecla jsem vůbec neznala, ale díky němu jsem si přiblížila jak to funguje v letectví, a že let jako takový není moc rizikový, rizikový jsou hlavně přistání.
Úchvatná kniha plná fascinujících informací ze života pilota. Pan Hecl je sympaťák a Martin Moravec pokládá jako vždy správné otázky. Tolik zajímavostí, co jsem se dozvěděla. Wooooow. Smekám před umem pilotů a jsem z generace, pro kterou jste pořád Páni Piloti. Tato kniha i další ze série hltám jedním dechem.
Jste fanoušci letadel? Nebo jsou Vám vlastně jedno? V každém případě Vás bude kniha bavit. Je napsaná formou otázek a odpovědí a přitom je napínavá a zajímavá. Dozvěděla jsem se spoustu zajímavostí ze světa letadel a kniha mě obohatila, pobavila a od pana Moravce sáhnu i po další.
Pro milovníky létání je tato kniha opravdu skvost! Já si knihu dávkovala po kouscích, aby mi aspoň chvíli vydržela.. Vše kolem létání je fascinující a děkuji Martinovi, že jsem se dozvěděla spoustu zajímavých věcí a fakt. Piloti mají můj velký obdiv, kolik toho musí v hlavě udržet, mají opravdu velkou zodpovědnost. S manželem na podzim letíme do Ameriky, měli bychom letět s Airbusem A380 a díky panu Heclovi se už opravdu nemůžu dočkat :-) Martine, moc děkuji za Vaše knihy, jsou opravdu výjimečné!
Skvělý rozhovor.
Tematicky se mi hodil právě na cestu letadlem na dovolenou, kde jsem knihu během prvních 3 dnů pobytu dočetla. Co dočetla - slupla jak malinu!
Velmi zajímavá témata. Podaná přístupnou formou. Pokud vás létání alespoň trochu zajímá, vřele doporučuji k přečtení.
No a já se budu těšit nejenom na další knižní rozhovor od Martina Moravce, ale i na seriál Letecké katastrofy! ;)
Jelikož teď už vím, že pan Moravec čte recenze, tak musím knihu opět pochválit. Nee, dělám si srandu - pochválila bych ji i tak! Opět další skvěle vedený rozhovor s výjimečným člověkem! I jako někoho, kdo 25 let neseděl v letadle, mě čtení naprosto pohltilo a až se jednou zase někam vydám, tak si na spoustu toho, co jsem se dočetla, určitě vzpomenu.
Nevím, jak to pan Moravec dělá, ale opět mám po čtení touhu zpovídaného poznat osobně. A to jsem až dosud o panu Heclovi neslyšela.
Díky, díky, díky a těším se na další knihu!
Miluju cestování letadlem a jako každý občas přemýšlím nad různými souvislostmi, které s tímto pro mě technologickým zázrakem souvisí. A dozvěděla jsem se stovky zajímavých informací nejen o letadlech a létání, ale i o leteckém businessu, a taky o naprosto všedních věcech ze života pilotů a stevardů. Kniha je psaná formou rozhovoru, takže jsem plánovala, že ji budu číst delší dobu. Když budu mít náladu, dám si pár otázek a odpovědí, načerpám pár informací a zase ji odložím. Ale bylo skoro nemožné ji odložit. Což jsem mohla odvodit už z procentuálního hodnocení knihy. Po dočtení jsem zjistila, že je nezbytné si na můj wish list přidat položku: proletět se někdy v životě v A380.
Od Martina Moravce jsem zatím přečetla knihy Mezi nebem a pacientem a Mé cesty do hlubin mozku, z první zmiňované jsem byla nadšená, z té druhé už tolik ne…Ale Mluví k vám kapitán mi opět padlo do noty. David Hecl působí velmi sympaticky, lidsky a skromně. Letectví je obor, který obdivuji, ale příliš jsem o něm nevěděla, díky četbě jsem se však dozvěděla spoustu nových a zajímavých informací (např. to, že letadla se plní palivem jen na spotřebu na konkrétní let). A taky jsem po dočtení pozměnila názor na stevardy a stevardky, musí toho zvládat a znát hodně. Práce pilota je krásná, ale taky náročná, člověk musí mít nejen štěstí a finance, ale také intelekt, vůli a odhodlání. Knížka je krásným a komplexním vhledem do světa letectví, na konci obsahuje i fotogalerii a grafickou dvoustránku se zajímavostmi o Airbusu A380. Určitě ji doporučuji k přečtení, moc se mi líbila.
„Vyskočit z letícího letadla je pro pilota docela slušné trauma.“ (komentář k fotce tandemového seskoku padákem nad Dubají)
P.S. moc hezká obálka knihy, ty uniformy mají zkrátka něco do sebe! :)
Příjemná kniha pro nadšence do cestování a nejenom pro ně. Hezky se četla, příjemné prostředí v rozhovoru. Člověk se hned dozví něco nového
Poslouchala jsem jako audio a opět se mi kniha formou rozhovoru velmi líbila. Pobavila jsem a zároveň něco nové dozvěděla. Už se těším na další knížky od pana Moravce.
Děkuji kapitáne. Bylo to zajímavé, čtivé, obohacující. Co mě překvapilo, bylo, kolik toho kapitán musí vědět nejen o létání, ale také o fyzice letadla a všech souvisejících jevů, o počasí a mnohém dalším. Klobouk dolů.
Naprosto úžasné poslouchání. Škoda, že kniha nebyla delší, určitě by se nějaká ta témata ještě našla :o) Užívala jsem si každou větu a jsem prostě nadšená. Historky, ale i fakta ohledně toho jak to na palubě vlastně funguje mě i překvapila. Hlavně to, co se jídla pro posádku týká, řešení lékařských problémů, atd.. Létám často a od této doby budu sledovat více dění na palubě. Je to má třetí kniha od M. Moravce stylem rozhovorů a moc a moc se těším na další "Vyjednávač", která má za chvíli vyjít a snad bude brzy i jako audio. Jediné mínus u knihy je, že nám jí nenačetl sám pan kapitán, protože z podcastu vím, že je to sympaťák :o) Každopádně jestli někdo váháte, není důvod, je to jízda :o)