Dcera čarodějky

Dcera čarodějky
https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/388779/bmid_dcera-carodejky-RUI-388779.jpg 4 106 106

Dcera čarodějky série

1. díl >

Jedenáctiletá Dina zdědila po své matce mocný dar. Umí se podívat člověku přímo do duše a vyvolat v něm pocity studu za jeho činy. Nemá proto žádné kamarády a děti z blízkého městečka se jí vyhýbají. Nikdo se na ni neodvažuje zpříma pohlédnout a všichni raději odvrací zrak. Její samotářský život má však brzy skončit. Její matka byla neprávem obviněna z hrůzných vražd a jen ona může dokázat její nevinu. Odhalí s pomocí svého daru skutečného vraha? Semele ji mocenský boj a zájmy lidí, kteří stojí v pozadí, a rozhodně si nepřejí, aby pravda vyšla najevo?... celý text

Dobrodružné Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Fragment (ČR)

Skammerens datter, 2000

Mojepočteníčko
22.04.2019 4 z 5

Dina je dcerou paní Studu. Ženy, která dokáže prozkoumat každé zákoutí lidské duše a pokud v ní najde něco nepříliš pěkného, dokáže přimět člověka, aby se hluboce zastyděl. Případně odhalí viníka – záleží na dané situaci. Dina však není na svůj dar příliš hrdá. Nikdo s ní nechce kamarádit a jen málokdo se jí odváží podívat do očí.
Jednoho večera přijede pro paní Studu posel s žádostí o rozhřešení případu vraždy v královské rodině. Dinina matka žádost samozřejmě neodmítne, rozloučí se s dětmi a s příslibem brzkého návratu je opustí, aby se vydala na cestu.
Ale druhý den jakoby se po ní slehla zem. Ačkoli ji děti vyhlíží, nevrací se. Místo ní přijíždí muž na velkém černém koni, který si tentokrát vyžádá samotnou Dinu. Ta má pomoct své matce s těžkým případem. Po příjezdu do města však zjišťuje, že jde o past a její matka je neprávem vězněna. Je tudíž pouze na ní, aby prokázala matčinu nevinu a z vězení ji zachránila.
Tento fantasy příběh je sice určen mnohem mladším čtenářům, ale i tak musím říct, že jsem si ho moc užila. Byl velmi čtivý, napínavý a vyskytovali se v něm draci – moji nejoblíbenější fantasy tvorové. Tentokrát však v roli záporáků.
Hlavní postavu - Dinu, jedenáctiletou dívku s obrovskou kuráží si určitě snadno oblíbíte. Není to nezlomná a neporazitelná hrdinka. Je nesmírně lidská, přiměřeně statečná, budete jí po celou dobu čtení fandit a snadno se do ní vcítíte.
Ačkoli je tento příběh vážně skvělý, objevila jsem v textu věc, která mi nesmírně vadila. Téměř na konci knihy si jedna dívka stěžuje Dině, jakým způsobem se jí děti posmívaly kvůli tomu, že její matka není vdaná. Jde o vulgární výrazy, zdrobnělé, přesto pro čtenáře snadno vnímatelné.
Já osobně jsem se těšila, až na knihu nalákám svoje školní čtenáře. Jenže kvůli těmto dvěma slůvkům jsem od svého záměru musela upustit. Proč to si jistě domyslíte. Netvrdím, že dnešní děti ošklivá slovíčka neznají. Ale nevidím důvod, proč by se měla vyskytovat v tak pěkně napsaném příběhu.
Knížku vám, i přes zmíněné zamrzení, k přečtení určitě doporučuji a doufám, že si ho užijete stejně jako já.

Safira7
10.04.2019 4 z 5

No, kniha zajímavá, dej také, ale opravdu spíše oddechova pohádka pro dospělé, ale ztráta času to není. Do doporučuji

anishta
10.03.2019 4 z 5

Pěkný příběh pro děti i když místy mi to prošlo celkem kruté a krvavé, ale četlo se to skvěle a bavilo mě to. Musím se kouknout, jestli je pokračování, protože to nic dořešenimo nebylo.

Anežka537
14.02.2019 4 z 5

Určitě pro mladší čtenáře. Ale mě se to líbilo a bavilo. Taková oddychová knížka, kterou určitě nic nezkazíte. Ale film podle této knížky teda opravdu nic moc no...

Boboking
28.01.2019 4 z 5

Velmi milé překvapení. Kniha primárně určená pro děti, ale obsahem i myšlenkou docela drsná, napínavá fantasy. Žádné pohádkové bytosti či náměty, kde pravda a láska vítězí. I postavy draků zde jsou docela originální, nepohádkové. Doporučuji!

Veruu95
20.12.2018 4 z 5

Trochu zvláštní styl psaní, ale nijak mi to při čtení nevadilo, jen tedy na to, že je to pro děti, mi to přijde docela drsné. :D Ale kniha a příběh jako takový se mi líbil, určitě bych doporučila k přečtení! :)