Dej mi své jméno

Dej mi své jméno
https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/426436/bmid_dej-mi-sve-jmeno-JOK-426436.jpeg 4 1029 1029

Dej mi své jméno série

1. díl >

Příběh nečekané a silné lásky mezi dospívajícím Eliem a o pár let starším Oliverem, odehrávající se ve vile na jednom útesu italské Riviéry. Ani jeden z nich není na následky vzájemné přitažlivosti připraven, oba proto nejdřív předstírají lhostejnost. Jenže v průběhu následujících neklidných letních dnů jejich vášeň nesená neúprosnými proudy posedlosti, strachu, fascinace a touhy vzrůstá a oba mladíci začínají opatrně prozkoumávat své pocity. V hloubi jejich duší se zrodí láska trvající šest týdnů a přinese jim zkušenost, která je poznamená na zbytek života. Ti dva totiž na Riviéře a během jednoho dusného večera v Římě objeví něco, co možná už nikdy znovu nenajdou: naprostou důvěrnost. André Aciman zachycuje ve své upřímné, nesentimentální a srdcervoucí elegii na lidskou vášeň psychologické manévry doprovázející přitažlivost tak bravurně jako málokdo. Román Dej mi své jméno se čtenářem nezachází v rukavičkách, nedělá si žádné iluze a je zcela nezapomenutelný.... celý text

Literatura světová Romány Pro děti a mládež
Vydáno: ekniha , Slovart (ČR)

Call Me by Your Name, 2007

milan.krimsky
20.05.2019 5 z 5

Nádherný příběh o dvou mladých mužů, kde se snaží sami sebe oťukávat, o jejich prvním coming outingu, konec byl dost smutný

A235711
19.05.2019 5 z 5

Musim říct, ze jsem čekala dost jiné zpracování, prostě klasický dívčí romám u kterého si odpočinu a odreaguju se. Místo toho jsem spíš četla fylozofické dílo se spoustou zajímavých otázek, které se daly vztáhnou i na jiné mezilidské vztahy. Rozhodně stojí za přečtení

Siwan
15.05.2019 5 z 5

Jo, prostě jo...cítit se tak vtažená do prostředí se mi dlouho nestalo. Fakt má kouzlo...

Teredo
04.05.2019 5 z 5

Jsem jediná, kdo si při čtení vzpomněl na Nabokova? Ať už se jedná o podobný styl, využívání cizího jazyka nebo odkazy na jiné autory. Aciman má neskutečný talent vtáhnout čtenáře do prostředí - v první polovině jsem měla pocit, že znám celý jejich dům, že cítím to horko nejprudšího léta. A podobně to bylo i v další části, v Římě, který má čtenář přímo před očima a vše se zdá být velmi surrealistické a syrové. Rozhodně výborná kniha.

Hiroko
03.05.2019 5 z 5

Tahle kniha má své kouzelné něco. Končí i nekončí otevřeně a dává prostor k "coby kdyby" a to mám strašně moc ráda. Dej mi své jméno jsem zaklapla s hlubokým povzdechem. Teď stahuju film... a to jen proto, abych si prodloužila zážitek.
V mém světě rozhodně jedna z těch teplých top knih.

Corelainie
02.05.2019 5 z 5

Velmi něžný a uvěřitelný příběh o lásce, touze, hledání sebe sama a dozrávání... Vypravěč v náznacích vykresluje atmosféru horkého léta, žhnoucího slunce a chladivé vody, pot, vzrušení, nekonečné čekání a eventuálně i hluboké city... Líčeno náznakově, lyricky, výstižně, se spoustou detailů, v nichž tkví napětí. Autor geniálně zachytil běžné lidské momenty - "otravné" rodinné sešlosti, nudu v létě, letní lásky - zklamání i natěšení, erotické klopýtání...

Doporučuji přečíst knihu a pak se podívat na film, oboje má výbornou atmosféru!

s1ombrehimawari
19.04.2019 5 z 5

Musím přiznat, že část Monetova pěšina, která byla ze všech částí nejdelší, mě bavila nejmíň, avšak postavy mě vážně dostaly. Konec se mi moc líbil, zase nějaké pěkné, smutné a nevšední zakončení. Krása, ale přiznejme si, že někdy to bylo nudné.

Ivka14
18.04.2019 3 z 5

Někdy jsem mela problém rozlišit co je jen v Eliově hlavě a co se odehrává. Ale jinak příběh zajímavý, ale někdy zdlouhavý a některé věci bych do te knížky ani nedávala.

Ales04
13.04.2019 5 z 5

Super knížka, krásně napsaná. Ze začátku táhlejší, ale poté nádherný příběh.

janina74
12.04.2019 3 z 5

Hodně zajímavé téma. Trochu mi vadily vulgární výrazy, někde mi přišly zbytečné...

fifinka8
11.04.2019 3 z 5

Abych byla upřímná, nenadchlo mě to tak, jak jsem očekávala. Některé momenty pro mě byly až strhující, jiné zase příliš zdlouhavé. Bylo to prostě jako na vlnách italského moře - v jedné chvíli nadšení a chuť číst dál a dál, když vtom jsem se ocitla pod hladinou, a ne a ne se vynořit. Možná za to mohl autorův styl psaní, možná to, co se odehrávalo v Eliově hlavě.
Závěrem: nelituji, že jsem si knihu přečetla, ale víc jak 3* dát nemohu.

DracoMalfoy
10.04.2019 4 z 5

Zajímavé myšlenky, Itálie a dva mladí muži, kteří objevují sami sebe - to jsou věci, které se mi na knize líbily. Paradoxně, právě otevřenost jejich vztahu, která mě zaujala (a kterou jsem si na ní oblíbila) asi nejvíc, byla také tím, co jsem v jednu chvíli nezvládla- ta scéna s meruňkou. Rozdýchávala jsem ji půl hodiny. Ale jinak, doporučuji moc.

Geatas
05.04.2019 5 z 5

Dojemný příběh dvou "chlapců" v prosluněné Itálii.Přímo cítíte tu opojnost, poblouznění a nečekanou lásku.Krásná kniha:-)

Aimee1
28.03.2019 5 z 5

Velmi naturalisticky popsaná první zkušenost s láskou mezi stejným pohlavím, konkrétně mezi dvěma muži. Jsem moc ráda, že jsem si knihu přečetla, ačkoliv třeba Malý život mě chytil za srdce mnohem více. A to ani nebyly potřeba žádné syrové scény.

Vilma232
27.03.2019 3 z 5

Vášeň? Touha? Láska? Velmi pěkně popsané erotické tápání dospívajícího mladíka a jeho vztah k mladému muži. Hlavní hrdina má na začátku příběhu necelých osmnáct let, ale já bych podle jeho zájmů, chování, znalostí a hlavně vyjadřování měla pocit, že je starší.
Horko italských prázdnin bylo úplně cítit....

roman9276
24.03.2019 5 z 5

V knize se toho zas tak moc neděje a většinu času jsme byli uzavřeni v Eliově hlavě. Smršť jeho pocitů, strachů a myšlenek mě vytáhla do děje a nechtěla pustit. Příběh obrovský lásky, zasazenej do letní Itálie byl kouzelnej. První láska, průzkum duše i těla, napsaný tak hluboce a tak inteligentně. Tady si autor a překladatel naštěstí dali hodně záležet a ta nádherná poetická čeština, která se s váma úplně pomazlí. Silnej gay román, kterej mi přirostl k srdci.

elinka8578
16.03.2019 5 z 5

Skvělá kniha, která mě vytáhla do děje, jedná se spíše o výklad citů, ale láska dvou mě doslova stáhla s sebou

Lizard
15.03.2019 4 z 5

Jako i jiní, i já jsem četla knihu v rámci čtenářskeho klubu Martinus. A přiznám se, že jinak bych po této knize ani nešáhla.... Avšak kniha mě překvapila. Takovou smršť pocitů a myšlenek jednoho člověka jsem v knize asi ještě nezažila. Některé popisované scény bych si tedy odpustila, ale chápu jejich význam a místo v celém příběhu. Oceňuji i zakončeni knihy. Nelituju času nad touto knihou a jak už tu někdo předemnou psal, obdivuji poetický jazyk autora.

dawson321
13.03.2019 5 z 5

Knihu jsem četl v rámci Čtenářského klubu Martinus a musím říci, že na mě dost zapůsobila. Byl jsem okouzlen autorovým poetickým jazykem, jak dokázal bavitě vykreslit i zdánlive banální a nudné situace, jak si dokázal hrát s jazykem, celý román tak působil autenticky a připadal jsem si chvílema jak s hlavními hrdiny na italské Riviéře. Zcela chápu, že tanto kniha není určena pro všechny, jelikož obsahuje pár poněkud expresivních scén a mužskou sexualitu vykresuje dost naturálně, takže se může některým "slabším povahám" zdát až nechutná. Mně tato kniha ovšem učarovala a tu poslední kapitolu jsem musel i chvíli vydýchávat.

KateTheBlogger
12.03.2019 5 z 5

Jeden dlouhý milostný dopis, který vás po přečtení vyplivne a ve vás se ještě notnou chvíli budou mísit všechny možné emoce.