Deň, keď si zmizol
John Marrs
Chcela vedieť pravdu, ale nakoniec zistí, že by bolo lepšie, keby sa ju nikdy nedozvedela. Catherinin pokojný život ženy v domácnosti a matky troch malých detí sa rýchlo zmení na nočnú moru. Jej manžel Simon sa jedného dňa stratí. Catherine je presvedčená, že ju neopustil dobrovoľne, a zúfalo ho hľadá. Čoskoro však musí čeliť tvrdej realite a pre finančné problémy takmer príde o zdravie aj strechu nad hlavou. Simon medzitým vedie bezstarostný život a cestuje po svete. Tajomstvo svojej minulosti je odhodlaný strážiť za každú cenu, aj keby to znamenalo uchýliť sa k podvodom a násiliu. Ale prečo odišiel? Catherine dostane na túto otázku odpoveď až po dlhých dvadsiatich piatich rokoch, keď sa stratený manžel zrazu objaví na jej prahu. Počas ich posledného búrlivého stretnutia vyjdú najavo tajomstvá, klamstvá a nedorozumenia, ktoré ich pred rokmi od seba odtrhli a poznačili životy nielen im, ale aj ich deťom.... celý text
Literatura světová Thrillery
Vydáno: 2019 , Ikar (SK)Originální název:
When You Disappeared, 2017
Knížka se četla dobře, střídání dějové linie Simona a Catherine v minulosti a přítomnosti mě bavilo. Zajímavý neotřelý příběh, nad myšlenkovými pochody duševního mrzáka Simona ale zůstává rozum stát. Rozuzlení mě nepřekvapilo, už od poloviny jsem tušila... Věřím tomu, že takových psychopatů jako Simon jsou na světě spousty, jen to o nich vědí pouze ti nejbližší, kterých se to týká, jen ti, co jsou konfrontováni a manipulováni. Silný příběh, hvězda dolů za množství překlepů.
Toto byla pecka, bavilo me to od prvnich stranek, rozuzleni absolutni psycho, a vzhledem k tomu, ze jsem si nedovolila ani tusit, jaky by mohl byt zaver, sebralo me to dvakrat tolik. Dlouho jsem necetla lepsi knihu.
Poměrně vydařený psycho thriller, dějově se střídá minulost a přítomnost. Řekla bych, že druhá polovina má o něco rychlejší spád. Rozuzlení drsné, i když jsem ho zhruba od poloviny tušila. Každopádně kniha se četla velmi dobře.
Dobre sa čítala, od polovice sa poriadne rozbehla a stála za to a len som čakala čo bude ďalej. Za mňa ale boli spriaznené duše lepšie.
Knížka se mi četla dobře, i když začátek byl pro mě rozvleklý. Místy mi nastalé situace připadaly trochu přes čáru a taktéž i chování lidí.
Celkový dojem není nic mimořádného..
Tak tohle se opravdu nepovedlo... Nemohla jsem se začíst, putování časem mě nebavilo... Chtěla jsem vědět, jak to skončí a to byla si jediný důvod proč jsem knihu dočetla. Za mě opravdu nejhorší kniha, přitom další dvě, které u nás vyšly patří mezi mé TOP knihy... škoda
Už Spřízněné duše se mi od něj líbily. Píše skvěle, poutavě. Tady vůbec nevadí přeskakování mezi postavami a časem Zpočátku nás Marrs tak trochu napíná a jen naznačuje pozadí. Já pořád nevěděla, kdo je tu vlastně záporák. Až když se to rozjelo docela. Ten, kterého jsem pokládala za ublíženého citlivku, se projevil naprosto jinak. A byl přesvědčený o své pravdě a o svých nárocích. Ten konec, když zjistil, jak se šeredně pletl!
(SPOILER)
Pokud se vám někdy dostal pod kůži člověk s narcistní poruchou osobnosti tak víte, jak téměř nemožné je ho odtamtud dostat pryč... A tato knížka dává jedinečný pohled "z druhé strany", který mi pomohl se přes to aspoň trochu přenést.
"Vždycky jsem přemýšlela, co jsem udělala špatně...
A teď už to konečně vím...
Nic!
Nic jsem neudělala špatně!"
Úžasně napsaná kniha, která jen potvrdila místo Johna Marrse mezi mými oblíbenými autory.
Nějak od půlky knihy jsem začala tušit, co za odchodem Simona bude vězet, ale další skutečnosti pro mě byly překvapením a celkově příběh pěkně gradoval. Po delší době celkem zajímavý thriller, který proniká do psychopatické narcistní mysli až na dřeň. Nejednou mi bylo při čtení úzko. Co mi vadilo, byly poměrně často vyskytující se překlepy v překladu...
Od začátku jsem měla problém u knihy zůstat. Nechápala jsem o co jde, proč ten udělal to a ono, protože mi to nesedělo. Ale od poloviny ti začínalo být zajímavější a zajímavější a poslední 4 kapitoly...... NO PÁNI. Nečekala sem to, nijak jsem se nesnažila přemýšlet dopředu a byla jsem v šoku. Události v koupelně se mnou celkem solidně zacvičili.
John Marrs proste umi! Asi nejlepsi psychothriller co jsem zatim cetla. Preskakovani z minulosti do pritomnosti mi taky absolutne nevadilo. Autor to umel napsat tak, ze to dokonale davalo smysl a zapadalo do pribehu. Brilantne popsane myslenkove pochody hlavnich postav bez zbytecnosti okolo.
Co se tech postav tyce - Simon me neskutecne vytacel, typicky pripad egoistickeho psychopata pro jehoz chovani neni omluvy. On byl ten spravny, ten chudacek a za vsechno mohli ti okolo nej.
Tak já musím dát plný počet hvězd, mně ta knížka prostě sedla ve všem, nevadilo mi vracet se do minulosti a přeskakovat do současnosti, líbilo se mi sledovat životní příběh z pozice Simona i z pozice Catherine, dokonce mne mile překvapilo, jak autor (muž) uměl skvěle popsat myšlenkové pochody ženy :-) Psychologické thrillery jsou mým nejoblíbenějším žánrem a tuhle knížku dávám na přední příčky mé knihovny, napínavá, smutná, tajemná, překvapivá, krutá i pozitivní, líbila se mi ještě trochu víc než Spřízněné duše. Doporučuji
Za mě byla první polovina knihy schválně malinko pomalejší a přesto už i zde se čtenář diví co je vůbec ten "hlavní hrdina" zač. Ale od poloviny je to jízda dolů tobogánem! Ten chlap je totální psychopat s majetnickými skony s egem až na půdu. Jeho pohled na svět, že za všechno mohou ostatní a ještě navíc požaduje, aby se mu všichni omlouvali a přiznali svou chybu je neskutečná. Parádní kniha!
(SPOILER) Jak mně ten chlap lezl na nervy!!! A taky jsem si velkou část knihy říkala, jaká je to blbina...že ti dva manželé spolu po celých těch letech odloučení tak v poklidu sedí a ta manželka trpělivě poslouchá o tom, jak panáček cestoval, fetoval a š***l s kdejakou, zatímco ona byla v nejhlubší krizi...ovšem konec mě teda dostal a jak to vygradovalo (i přes některé neuvěřitelné pasáže) mě naprosto strhlo!
Ve dvou časových rovinách popsaný způsob, jak se stát bezdomovcem, tulákem, nebo jak zmizet od manželky. Věřím, že pro dost mužů občas lákavá představa, jenže to, co tu předvádí Simon, je pro mě nepřijatelné, nepochopitelné. Vlastně celou knihu jsem čekal na motivaci jeho jednání a pomalu a s nedůvěrou se seznamoval s jeho životem a tím i s pravými důvody jeho jednání. Vyprávění Catherine naproti tomu kontrastně naplňuje jednu z fabulí červené knihovny. Četbu jsem skoro vzdal, ale byly dva důvody pro pokračování:
1. Kniha je plná překvapivých zvratů.
2. Audiokniha je kvalitně načtená (Jarmila Švehlová, Tomáš Pavelka a Jiří Schwarz).
75 % (aktuálně 245 hodnotících s průměrem 81 %).
Tak nevím, čekal jsem asi více. Poslouchal jsem jako audioknihu a příběh mi přišel stále méně uvěřitelný. Některé věci téměř nemožné, jinde zase kniha zbytečně zdlouhavá. Ke konci už jsem se musel téměř nutit k poslechu.
Skvele vyrozprávaný príbeh. Striedanie kapitol minulosti a súčasnosti a hlavných postáv pekne vyvíjalo príbeh.