Den pro Šakala

Den pro Šakala
https://www.databazeknih.cz/img/books/82_/82404/den-pro-sakala-82404.jpg 5 1115 1115

Píše se rok 1963. V Paříži vrcholí velkolepá oslava Dne osvobození. Všechny zraky se obracejí k limuzíně, v níž přijíždí prezident Charles de Gaulle. Kromě několika policistů nikdo ze statisícového davu netuší, že přes ozbrojené speciální hlídky pronikl nenápadný muž, který se skrývá za jedním z přísně střežených oken a čeká na vhodný okamžik, aby prezidenta zastřelil. Podaří se policistům profesionálního zabijáka, najatého plukovníkem Rodinem, šéfem teroristické organizace OAS, objevit včas? Kdo má skutečný zájem na prezidentově smrti? Strhující, promyšlený a brilantně napsaný příběh, který byl rovněž úspěšně zfilmován, patří bezesporu k tomu nejlepšímu, co Frederick Forsyth napsal – Den pro Šakala se ve svém žánru stal klasikou a vstoupil do dějin literatury jako určující a současně nepřekonatelný mezník ve vývoji politického thrilleru.... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: , Ikar (ČR)

The Day of the Jackal, 1971

Bear Reader
29.12.2013 5 z 5

Jasně nejlepší Forsyth. Co dodat?

mispulin
05.11.2013 5 z 5

Kniha je výborná a poslední čtvrtina úžasně graduje. Doporučuji přečíst.

exitus
05.09.2013 4 z 5

Sice jsem knihu četla až po shlédnutí filmu, ale mohu říct, že mi to na zážitku z četby neubralo. Film je výborný, ale komplexnosti knihy nedosahuje. I když jsem věděla, jak příběh skončí, byla jsem opravdu napnutá. Zatímco ve filmu jsem dlouhou dobu fandila Šakalovi, zde byl na mně moc chladný a tvrdý, fandila jsem proto detektivu Lebelovi. Úžasné popisy Šakalových příprav a poté pátrání policie po sebemenší informaci, opravdu výborně napsaná kniha.

aktak1203
27.08.2013 4 z 5

Moc dobré čtení. Jako vždy propracované do nejmenšího detailu.

QuanPanda2
21.06.2013 5 z 5

Hodně dobrý..!
Teď jsem to dočetl a jdu se na porovnání kouknout na film...a tentokrát budu fandit Šakalovi :D

bobina58
18.06.2013

Kniha velice poutavě napsaná,strhla mně svým napínavým dějem..Tak trochu jsem mu držela paleček....ale jen maličko.

technik1965
10.06.2013 5 z 5

Vynikajúca kniha, precízne prepracovaný dej ktorý drží čitateľa v napätí až do konca.

Mako123123
30.05.2013 4 z 5

Pozitíva: pútavosť a akčnosť deja, precíznosť Šakala ale aj Lebela, mám rád príbehy v ktorých je hl. zločinec o 2 kroky dopredu (o to je jeho dolapenie zaujímavejšie)
Negatíva: veľa politiky, v poslednej tretine knihy trochu veľa toho unikania Šakala cez barónky, gejov atd..., (to by autor mohol aj skrátit), naopak -až príliž náhly koniec (čo sa napr: stalo s tými 3-oma OAS-ákmi v rímskom hoteli?)
...
Šakal bol dobrý (4/5) ale Spis ODESSA bolo ešte lepšie.

Mercatino
08.04.2013 5 z 5

Detktiva Lebela jsem si ve své představivosti vytvořil jako inspektora Columba,hlavně když na někoho tzv. nechápavě zamrkal. Šakal byl skvělý celou knihu byl mým favoritem a po té jeho dřině jsem si upřimně přál ať prezidenta zastřelí. Ale spis Odessa je jasně lepší kniha aspoň pro mne.

kattyV
21.02.2013 5 z 5

Zápas dvou mužů - charismatického a nesmírně schopného zločince a poměrně tuctově působícího policisty. Musím souhlasit s Derem, do určitého okamžiku jsem fandila Šakalovi, protože jeho schopnosti byly opravdu působivé. Ale jen do chvíle, než se naplno projevila Šakalova chladná krutost. Pak se to najednou proměnilo a favoritem se stal ten neokázalý policajt.

kika 13
14.11.2012 3 z 5

DRamatický děj,ale čtivé a napínavé až do konce.

Kirtans
06.11.2012 3 z 5

Když jsem se prokousala těmi prvními asi 40 neskutečně nudnými stránkami, lehce mě to pohltilo..Když se kniha blížila ke konci byla jsem i napnutá ale očekávala jsem jiný konec, pro mě víc vzrušující.

Bylo to rozhodně nejspíš na dobu vydání něco echt, pro mne jen takové nemastné, neslané čtení.

Dera
23.08.2012 5 z 5

Tato kniha je pro mě kult! Jedna z mých nejoblíbenějších. Přesně podle mého gusta, čtivá od začátku do konce. Detailní příprava atentátu mě přímo nadchla. Šakal je pořád o krok vpřed a policie dorazí vždy jen na chladnoucí stopu... Musím se přiznat, že jsem Šakalovi fandil a přál úspěšné provedení akce. Kupodivu film z roku 1973 za knihou skoro nezaostává...

jiricek72
23.08.2012 5 z 5

Špičkový román,první,který jsem od Forsytha četl.Vřele doporučuju i film,ale ten z roku 1973,to je paráda..

Listicka3253
29.05.2012 4 z 5

Ze zacatku trosku rozvlekle, ale pak se dej rozbehl a nutilo me to cist dal a dal, dokud jsem se nedozvedela, jak to dopadlo :) Skvele napsane a obdivuji autora za tolik detailu v ruznych oblastech...

Patapuf
12.03.2012 4 z 5

Politický román, který by se dal využít i v dnešní zláštní době..... Jinak dobré čtení

Jack Bauer
25.01.2012 5 z 5

První kniha od Forsytha co jsem četl a od té doby jsem začal číst politické romány o kterých jsem si vždycky myslel, že nikdy číst nebudu.

sidonie kermack
04.01.2012

Nejprve jsem viděla film a byla jsem z toho dost vykolejená (a to bylo, prosím, až v r. 1997 +-), pak jsem sehnala i knížku. Také vynikající. Tady nevím, co je lepší.

jprst
01.01.2012 5 z 5

Tuctový thriller, to rozhodně ne. Naopak, výborně zpracovaný příběh a špička v tvorbě Fredericka Forsytha.

Christo
19.12.2011 3 z 5

V dnešní době už spíše tuctový thriler s klišémi té doby( např.doba vzniku Jamese Bonda, kdy nestačí, aby hlavní hrdina byl až nadpřirozeně schopný, ale musí tak i vypadat :-)). Ale všem místo přečtení si této knihy radím ušetřit si čas na jinou a pustit si raději francouzský film Den Šakala! Podle mého názoru přidaná hodnota a efekt je velmi podobný s tím rozdílem, že dnes si člověk může vybrat na čtení velkou spoustu lepších knih (před čtyřiceti lety za totality to musela být bomba a navíc s tak omezeným výběrem západní literatury)!