Den pro Šakala
Frederick Forsyth
Píše se rok 1963. V Paříži vrcholí velkolepá oslava Dne osvobození. Všechny zraky se obracejí k limuzíně, v níž přijíždí prezident Charles de Gaulle. Kromě několika policistů nikdo ze statisícového davu netuší, že přes ozbrojené speciální hlídky pronikl nenápadný muž, který se skrývá za jedním z přísně střežených oken a čeká na vhodný okamžik, aby prezidenta zastřelil. Podaří se policistům profesionálního zabijáka, najatého plukovníkem Rodinem, šéfem teroristické organizace OAS, objevit včas? Kdo má skutečný zájem na prezidentově smrti? Strhující, promyšlený a brilantně napsaný příběh, který byl rovněž úspěšně zfilmován, patří bezesporu k tomu nejlepšímu, co Frederick Forsyth napsal – Den pro Šakala se ve svém žánru stal klasikou a vstoupil do dějin literatury jako určující a současně nepřekonatelný mezník ve vývoji politického thrilleru.... celý text
Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: 2001 , Ikar (ČR)Originální název:
The Day of the Jackal, 1971
Sice jsem knihu četla až po shlédnutí filmu, ale mohu říct, že mi to na zážitku z četby neubralo. Film je výborný, ale komplexnosti knihy nedosahuje. I když jsem věděla, jak příběh skončí, byla jsem opravdu napnutá. Zatímco ve filmu jsem dlouhou dobu fandila Šakalovi, zde byl na mně moc chladný a tvrdý, fandila jsem proto detektivu Lebelovi. Úžasné popisy Šakalových příprav a poté pátrání policie po sebemenší informaci, opravdu výborně napsaná kniha.
Hodně dobrý..!
Teď jsem to dočetl a jdu se na porovnání kouknout na film...a tentokrát budu fandit Šakalovi :D
Kniha velice poutavě napsaná,strhla mně svým napínavým dějem..Tak trochu jsem mu držela paleček....ale jen maličko.
Pozitíva: pútavosť a akčnosť deja, precíznosť Šakala ale aj Lebela, mám rád príbehy v ktorých je hl. zločinec o 2 kroky dopredu (o to je jeho dolapenie zaujímavejšie)
Negatíva: veľa politiky, v poslednej tretine knihy trochu veľa toho unikania Šakala cez barónky, gejov atd..., (to by autor mohol aj skrátit), naopak -až príliž náhly koniec (čo sa napr: stalo s tými 3-oma OAS-ákmi v rímskom hoteli?)
...
Šakal bol dobrý (4/5) ale Spis ODESSA bolo ešte lepšie.
Detktiva Lebela jsem si ve své představivosti vytvořil jako inspektora Columba,hlavně když na někoho tzv. nechápavě zamrkal. Šakal byl skvělý celou knihu byl mým favoritem a po té jeho dřině jsem si upřimně přál ať prezidenta zastřelí. Ale spis Odessa je jasně lepší kniha aspoň pro mne.
Zápas dvou mužů - charismatického a nesmírně schopného zločince a poměrně tuctově působícího policisty. Musím souhlasit s Derem, do určitého okamžiku jsem fandila Šakalovi, protože jeho schopnosti byly opravdu působivé. Ale jen do chvíle, než se naplno projevila Šakalova chladná krutost. Pak se to najednou proměnilo a favoritem se stal ten neokázalý policajt.
Když jsem se prokousala těmi prvními asi 40 neskutečně nudnými stránkami, lehce mě to pohltilo..Když se kniha blížila ke konci byla jsem i napnutá ale očekávala jsem jiný konec, pro mě víc vzrušující.
Bylo to rozhodně nejspíš na dobu vydání něco echt, pro mne jen takové nemastné, neslané čtení.
Tato kniha je pro mě kult! Jedna z mých nejoblíbenějších. Přesně podle mého gusta, čtivá od začátku do konce. Detailní příprava atentátu mě přímo nadchla. Šakal je pořád o krok vpřed a policie dorazí vždy jen na chladnoucí stopu... Musím se přiznat, že jsem Šakalovi fandil a přál úspěšné provedení akce. Kupodivu film z roku 1973 za knihou skoro nezaostává...
Špičkový román,první,který jsem od Forsytha četl.Vřele doporučuju i film,ale ten z roku 1973,to je paráda..
Ze zacatku trosku rozvlekle, ale pak se dej rozbehl a nutilo me to cist dal a dal, dokud jsem se nedozvedela, jak to dopadlo :) Skvele napsane a obdivuji autora za tolik detailu v ruznych oblastech...
První kniha od Forsytha co jsem četl a od té doby jsem začal číst politické romány o kterých jsem si vždycky myslel, že nikdy číst nebudu.
Nejprve jsem viděla film a byla jsem z toho dost vykolejená (a to bylo, prosím, až v r. 1997 +-), pak jsem sehnala i knížku. Také vynikající. Tady nevím, co je lepší.
Tuctový thriller, to rozhodně ne. Naopak, výborně zpracovaný příběh a špička v tvorbě Fredericka Forsytha.
V dnešní době už spíše tuctový thriler s klišémi té doby( např.doba vzniku Jamese Bonda, kdy nestačí, aby hlavní hrdina byl až nadpřirozeně schopný, ale musí tak i vypadat :-)). Ale všem místo přečtení si této knihy radím ušetřit si čas na jinou a pustit si raději francouzský film Den Šakala! Podle mého názoru přidaná hodnota a efekt je velmi podobný s tím rozdílem, že dnes si člověk může vybrat na čtení velkou spoustu lepších knih (před čtyřiceti lety za totality to musela být bomba a navíc s tak omezeným výběrem západní literatury)!
zfilmováno Francie atentáty Charles de Gaulle, 1890–1970
1975 | Den pro Šakala |
2004 | Boží pěst |
2008 | Vyjednavač |
2005 | Ikona |
2014 | Seznam smrti |
Jasně nejlepší Forsyth. Co dodat?