Deset malých černoušků
Agatha Christie
Na sídlo, vybudované na ostrově kdesi v devonském hrabství, je pozváno deset lidí, kteří spolu na první pohled nemají naprosto nic společného. Snad kromě toho, kdo je pozval. Hostitel se však zatím neobjevil. Místo toho se při večeři ozve zvláštní hlas z gramofonu, který každého z hostů obviní ze zločinu. Nedlouho poté je první z hostů nalezen mrtev. Napětí začne sílit, neboť začíná být jasné, že vrah je zřejmě na ostrově a chystá se znovu udeřit – přesně podle dětské říkanky…... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 2005 , Knižní klubOriginální název:
Ten Little Niggers / And Then There Were None, 1939
Nádherná kniha, Agatha měla prostě pro tento žánr cit, ne nadarmo je to korunovaná Královna detektivek! Nevím proč, ale když čtu knihu od Agathy, mám prostě nutkání ji dočíst ještě v ten den! Nádhera!
Hodnotím kladně a vysoko, ovšem ne úplně nejvýše. Agatha byla na toto dílo právem hrdá a i já před ní smekám. Celá kniha je navíc velmi čtivá a stránky tak rychle ubíhají. Proč tedy ne 5*? I přes veškerý můj obdiv k této spisovatelce i k tomuto autorsky velmi náročnému dílu jsem se postupem času - jak hosté ubývali - nemohl zbavit dojmu určité účelovosti jednání zbývajících postav. Prostě jsem některým jejich krokům tak úplně nevěřil a cítil jsem v nich potřebu zachovat se tak, aby "to všechno vyšlo". Proto dávám o jednu hvězdu dolů. Celkově však tuto knihu včetně jejího finále považuji za velmi zdařilou a (nejen) pro milovníky detektivek za povinnou četbu.
První kniha od Agathy Christie a jsem z ní naprosto unešen. Trochu jsem se bál, že i když je tato autorka považována za královnu detektivek, nemá mi co nabídnout. To jsem se šeredně pletl. Deset malých černoušků je kniha, která je nadčasová, skvěle, ale opravdu skvěle promyšlená a přináší až mrazivý požitek ze čtení. Těším se, až si zase některý večer sednu a tuhle knihu si znovu přečtu.
Skvělé! Nepodobné ničemu, co jsem od Christie zatím četla, přišlo mi to spíše jako horor než detektivka. Přečteno za pár hodin, nešlo se odtrhnout, skvělé rozuzlení ;)
Detektivka?! Mně to v mnoha ohledech přišlo jako horor! Každou chvíli se bojíte, jak zemře další "černoušek"! Naprosto geniální!! Všechny postavy byly skvělé a do posledních stránek nebudete vůbec tušit, kdo a jak vraždí! Podle mne jedna z nejlepších a nejpromyšlenějších knih od královny detektivek.
A musím dodat - líbí se mi ten štítek Plánovití a inteligentní vrazi :))
Uáá, uáá, to je prostě tak moc geniální a přitom TAK prosté a jednoduché!
No že mě to rozřešení nenapadlo hned...
K tomu je to i napínák jak něco poslední čtvrtinu jsem četla za chůze na procházce se psem! :-)
Viděla jsem jako divadelní hru, naštěstí jsem zapomněla, kdo byl vrahem, takže jsem si knihu mohla naplno užít. Opravdu skvělá detektivka, napínavá a velmi zábavná. Postavy dobře vykreslené, ačkoliv mi nikoho z nich nebylo moc líto. Že by to byl účel?
Perfektní kniha. Agatha Christie prostě neměla a nemá konkurenci, propracování postav, celé zápletky a nakonec vyřešení na poslední straně bylo prostě úžasné:-)
Keby nebolo zbytočne natiahnutej expozície poviem, že táto kniha je to najlepšie čo som kedy čítal. Dokonalo vymyslený a prepracovaný dej s nezabudnuteľnými charaktermi, ekdy si nemôžte byť istí žiadnou vetou... BRAVO AGATHA!
Moje první kniha od Christie. Moc se mi líbila. Opravdu poetická zápletka. Přečetla jsem ji jedním dechem.
Tohle je moje nejoblíbenější kniha od Agathy Christie, čtu ji už asi po destáté a pořád mě baví její skvěle propracovaná zápletka.
Brilantně napsaná detektivka! Agatha je rozhodně královnou tohoto žánru. Ač jinak detektivní příběhy čtu nerada, tohle byla výjimka ;).
...tohle mě teda moc neba......Agátu nemusím.....:(
třeba k ní dozraju věkem......a třeba ne....
Ale můj obdiv má!!!
Skvělé, brilantní. Agathu Christie mám moc rád, ale tato kniha je skvost. Má asi 4 filmové zpracování, pouze v jednom se jedná o ostrov, jinak opuštěná místa jsou dána africkou buší, hotelem uprostřed pouště v Persii, nebo hotelem na vrcholcích Alp. Přesto jen málokterý film dokázal zachytit atmosféru knižní předlohy.
Kdo je vrah? Smyčka se kolem deseti lidí na ostrově postupně stahuje. Odpadává jeden za druhým, když už máte podezřelého je záhy zavražděn....Skvělé. Osobně mě zaujal i způsob, jakým byli účastníci této vražedné inscenaci pozváni na tento ostrov....
Ke konci jsem se opravdu nemohla odtrhnout, cítila jsem nefalšované napětí a jako by na mě i zdi koukaly :) Kniha je dobře propracovaná a má rychlý spád, nudit se nikdo zaručeně nebude. A můj tip na vraha se vyplnil, což mě potěšilo :D
I u mě tato kniha patří mezi nejlepší od Agathy. Nepřítomnost detektivů není na škodu, spíš naopak. Vraždy podle říkanky jsou mrazivé, i když občas mají moc rychlý spád. Je těžké uhodnout pachatele, protože chybí motiv a pachatel nedělá chyby. Tudíž vrahem mohl být kdokoliv z nich nebo někdo cizí.
Proto Černoušky nepovažuji ani tak za detektivku jako za vydařený skorohoror.
vraždy detektivní a krimi romány smrt zfilmováno ostrovy anglická literatura sérioví vrazi plánovití, inteligentní vrazi zfilmováno – TV seriál detektivky podle říkanekAutorovy další knížky
2017 | Deset malých černoušků |
2003 | Vražda v Orient-expresu |
2004 | Smrt na Nilu |
2001 | Záhada na zámku Styles |
2016 | Neočekávaný host |
Jedna z nejlepších od A. Christie, a to jsem četla skoro všechny :). Skvělé je i mluvené slovo!