Desiaty kruh
Jodi Picoult
Dych vyrážajúci a výborne vyrozprávaný príbeh o dospievajúcej dievčine, ktorú znásilnili. Pre jej otca Daniela, úspešného výtvarníka a autora komiksov, je dcéra Trixie svetlom života. Je jeho inšpiráciou. Z mladého buriča, ktorý sa vymanil z bezútešného života v aljašskej tundre, kde vyrastal medzi Eskimákmi Jupikmi, sa zo zlodeja, bitkára a pijana, stáva zodpovedný otec a oddaný manžel. Na pohľad bežná usporiadaná rodina sa po dcérinom znásilnení ocitne v prudkej víchrici, zmietaná citovými búrkami, skúšaná démonmi...... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2007 , Ikar (SK)Originální název:
Tenth circle, 2006
vcelku zaujímavá kniha.....opisuje príbeh rodiny...v ktorej sa odohrá niečo nepríjemné pre všetkých členov rodiny..spolu dokážu bojovať a prekonať všetko zlé.....
Dej ma ani tak neohúril ako štýl. Skvelo napísaná kniha, príbeh o vzájomných vzťahoch v jednej rodine a ako sa zmenia po jednom večierku.
Ta aljašská epizoda mi přišla trochu dost nepravděpodobná, komiks a popis pekla takřka zbytečný. Čekala jsem po přečtení jejích jiných knih víc, s touto si zřejmě nedala tolik práce jako s jinými.
Během čtení jsem měla pocit,že je jednoznačné,kdo je oběť a kdo viník,ovšem ke konci se z toho stalo klubko lží a snaha předhánět se ve zločinu,což mi trochu zkazilo celkový pohled na knihu,ale i tak musím hodnotit vysoko :)
Námět knihy a její motiv poukazoval na hluboké drama, jako by autorka chtěla víc než vztyčit prst, ovšem bylo to napsané podle mé příliš ploše, jako zbytečně rychle.
Tato kniha mne zaujala natolik, že i když jsem do ní pouze nakoukla ve 3 hodiny ráno jen ze zvědavosti, zůstala jsem u ní tak dlouho, dokud jsem ji nedočetla. Právě to, jak byl příběh smíchán s komiksovým dějem o peklu, se mi velice líbilo a až do konce jsem vůbec nevěděla, jak to skončí. Pro mě bylo toto čtení velice dobrým zážitkem a jednou se k této knížce určitě vrátím.
Výborně vystavěný příběh na velmi zajímavé téma. Děj rozhodně není předvídatelný a donutí člověka přemýšlet, co a jak se vyvine. Na druhou stranu autorčin styl psaní v této knize byl pro mě trochu kostrbatý, a proto se mi nečetla až tak dobře. Dobré je, že příběh samotný nutí člověka pokračovat a zjistit, jak to tedy vlasntě dopadne. Komiks, který je součástí knihy, mě také moc neoslovil, ale to je možná tím, že nejsem žádný velký komiksový fanda a nedokáži jej proto patřičně ocenit... Dávám 3 hvězdičky a myslím tím tak 3,5. Na 4 to pro mě bohužel není.
Tato kniha se mi bohužel moc nelíbia .. námět a děj mne vůbec neoslovil .. a navíc se mi nelíbilo ani neustále přirovnávání s peklem .. bylo to takové zmatečné, to je můj názor .. ostatní knížky jsou jistě lepší ..
Autorka opět nezklamala. Až do závěru knížky jsem nevěděla, co si myslet. Nabízelo se spoustu otázek a mnoho pohledů. Když už jsem si myslela, že je mi vše jasné, opět se vynořilo něco, co mi tenhle dojem pokazilo.Ani chvilku jsem se nenudila a knížku přečetla během dvou večerů.Určitě se k ní vrátím.
2014 | Vypravěčka |
2005 | Je to i můj život |
2015 | Čas odejít |
2011 | Nejsem jako vy |
2017 | Velké maličkosti |
Ačkoli knihy této autorky miluji, Desátý kruh patří mezi ty slabší. Není to špatná kniha, ale Picoult umí psát i lepší příběhy.