Ve službách zla
Robert Galbraith (p)
Detektiv Cormoran Strike / Cormoran Strike série
Představte si, že jednoho dne obdržíte balíček s useknutou ženskou nohou… I neohroženou Robin Ellacottovou, asistentku soukromého detektiva Cormorana Strika, tento záhadný balík vyděsí k smrti. Jejího šéfa hned tak nic nerozhodí, ale ani on tuhle výstrahu nebere na lehkou váhu. V minulosti narazil na čtyři osoby, které přichází v úvahu jako viníci – a Strike moc dobře ví, že žádná z nich se neštítí ani nejhoršího násilí. Policie se zaměří na jednoho z podezřelých, jenže Strikovi je čím dál jasnější, že právě ten pachatelem není. Spolu s Robin se pustí do pátrání na vlastní pěst a ponoří se do temných a zvrácených světů zbylých tří podezřelých. Záhy však dojde k dalším hrůzným činům a Strikovi s Robin začne rychle docházet čas… Třetí případ Cormorana Strika a jeho sympatické asistentky Robin přináší nejen ďábelsky rafinovanou zápletku s neočekávanými zvraty, ale také poutavý příběh o vztahu oblíbené dvojice vyšetřovatelů na křižovatce osobních i profesních životů.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 2016 , PlusOriginální název:
Career of Evil, 2015
Výtečná detektivka mé oblíbené autorky. Příběh mi padl jako na míru ušitý kabát, užila jsem si jej od začátku do konce.
Mám ráda klasické detektivky, proto jsem si sérii o Cormoranovi oblíbila. Třetí díl je však pro mne opravdu na místě třetím. Styl je trochu jiný, vsuvky s vrahovým myšlením mi vadí. Docela jistě by se našly části, které by se daly vypusit a knížce by malé zhubnutí prospělo. Nic to však nemění na tom, že se příběh četl dobře, těším se na další díl.
Autorka dokáže psát velmi přitažlivě a knihu jsem přečetl poměrně rychle. Jen kdyby byl méně rozpatlávaný vztah mezi hlavními postavami. Méně šílených myšlenkových konstrukcí Robin a více detektivních myšlenek Strika by tomu prospělo.
Rowlingové čtenáři trochu vyčítají, že tento díl je spíš ženské čtení než detektivka, a to i přes tu uříznutou nohu. Hlavní zápletka se sice celou dobu točí kolem tří hlavních podezřelých a vy dlouho nevíte, kdo, co a proč tedy vlastně vyvedl. Vedlejší zápletka je však mnohem výraznější, než by bylo obvyklé. V druhé linii se totiž řeší vztah Cormorana a Robin a jejího trochu otravného snoubence. Robin sama a její osobní potíže a rozhodnutí dostávají opravdu hodně prostoru, takže úplně upřímně jsem na konci byla hlavně zvědavá, jestli bude svatba, nebude svatba a jak to bude mezi soukromým detektivem a jeho asistentkou lomeno partnerkou dál. A to natolik, že to téměř přehlušilo skutečnou detektivní zápletku a totožnost vraha. Nad tou jsem na konci totiž jen pokrčila rameny: Aha, tak tenhle. Hm. Jo. Jasně.
Detektivní příběhy Cormorana Strika a Robin mám moc ráda. Líbí se mi styl Rowlingové, opravdu dokáže čtenáře chytit a nepustit, dokud knihu nedočte. Tento díl se mi ovšem zdá nejslabší - zejména proto, že některé scény mi přišly zkrátka až příliš nechutné. Bez nich bych se prostě obešla.
Komplikovaný příběh, který se neuvěřitelně lehce četl. Osobní linie hlavních postav se pěkně rozvíjí a konec knihy - no, už aby vyšel další díl.
Za mě je to jedna z těch knih, co uchvátí, připoutají do křesla a nepustí. Okousala jsem si všechny nehty, podupávala jsem nervozně nohou, četla do noci. Absolutně vyřazená z reality jsem se nořila do příběhu a hltala ho stránku po stránce. Netuším, jak to JKR dělá, ale já ji za to tleskám a hluboce smekám. Velice čtivá kniha, která měla vše, co od knihy vyžaduji. Nemám ráda detektivky, ale pro tuto sérii jsem si vypěstovala jistou slabost. Zamilovala jsem se do Cormorana a Robin, zamilovala jsem si Londýn. Při čtení cítíte vůně hospod, ruch ulic, dech vraha.
Za mě další velice povedená kniha. Už se těším na další.
Zatím nejlepší z celé řady. Má v sobě šťávu. Doporučuji. Je jako klasická anglická detektivka. Je to vlastně spíš román.
Robin tropí hlouposti. Je mladší, je ambiciózní, nebojí se a Strikovi jde z ní hlava kolem. Příběh je mnohem osobnější, hlavní hrdinové se plácají ve svých emocích a minulosti a do toho odkrývají bizarní a zvrácený svět psychopatů.
Autorka nezklamala. Nečekaný pachatel a konec, který čtenáře naprosto dopálí, protože knihu ukončila tímto způsobem. Tak jsem zvědavá, čeho se dočkám v dalším díle. Nechci prozrazovat děj, takže knihu určitě doporučuji k přečtení.
To byla panečku jízda. Přečteno za tři dny. Po dlouhé době jsem se nemohla od knihy odtrhnout. Díky tomu, že je další případ Cormorana a Robin osobnější, jsme mohli také oba lépe poznat. A právě ta osobitost dala příběhu šťávu a já se cítila součástí příběhu. Těším se na další díl.
Dle recenzí trochu nevím, jestli si knihu koupit, nebo dát od ní ruce pryč! Hedvábník mne osobně trochu zklamal. Vlekla se a i když jsem četla, někdy jsem po pár stranách nevěděla o čem! Ač to sem nepatří, tak přečetla jsem toho už hodně, ale už dlouho jsem si nepřečetla knihu u které bych se fakt bála, jako například u mužů co nenávidí ženy. Má někdo nějaký typ na dobrou knihu? Děkuji
Nevím, třeba to bylo tím, že jsem knihu četla příliš útržkovitě, protože jsem zrovna neměla dost času, ale příběh mi přišel rozvláčný, nezáživný a potencionální vrazi se mi pletli. Přesto mám Cormorana a Robin moc ráda a těším se, až si ten svůj vzájemný vztah přiznají.
Já tuhle dvojku prostě miluju, ale přesto řadím Hedvábníka nad tenhle díl. V tomto díle je mnohem propracovanější psychologie vraha, ale protože se zajímám o sériové vrahy, rovnou jsem jednoho z podezřelých vyřadila. Hedvábník byl ale zajímavější v rozhovorech, které byly s podezřelými či svědky vedeny. Je sice pravda, že jsem se o Robin a Strikovi hodně dozvěděla, ale někdy mě Robin s tou svou vztahovačností spíš štvala. I tak je to perfektní čtení a už se samozřejmě těším na další díl. P.S.: Každý díl je temnější a temnější, jsem zvědavá, co přijde v díle čtvrtém.
Pro mě nejlepší kniha z celé trilogie. Nenudila jsem se ani chvilku a vždy se na čtení těšila. Jak již bylo několikrát řečeno, Rowlingová píše sice obsáhle, ale přitom s neuvěřitelnou lehkostí. Knihu bych si dovedla docela dobře představit i ve filmové podobě.
Zábavná a čtivá knížka, přes velký rozsah jsem zvládla hodně rychle, i když chvílemi jsem se musela zamýšlet, který z těch podezřelých má kterou minulost. Připadala mi akčnější než předchozí dva díly, i když možná místy trochu chaotičtější.
V tomto pokračování je zajímavá zápletka, ale chvílemi působí trochu chaoticky, každopádně se mi líbí jak se vyvíjí vztah mezi Strikem a Robin, těším se na další.
vraždy Londýn detektivové zfilmováno – TV seriál
2014 | Volání Kukačky |
2015 | Hedvábník |
2008 | Harry Potter a relikvie smrti |
2001 | Harry Potter a vězeň z Azkabanu |
2004 | Harry Potter a Fénixův řád |
Opět velmi dobrá kniha, tentokrát ze zcela jiného prostředí, než předchozí dva příběhy Cormorana Strika. Tentokrát je výrazněji akcentován příběh Robin, dozvídáme se (nebo si spíš potvrzujeme) důležité věci z její minulosti a po dlouhé době jsem zatoužila po romantickém konci (což jsem u detektivky zahrnující sexuální násilí na dětech vážně nečekala).