Devatero pohádek
Karel Čapek , Josef Čapek
10 krásných pohádek. Pohádky v této knize - Velká kočičí pohádka, Pohádka psí, Pohádka ptačí, První loupežnická pohádka, Pohádka vodnická, Druhá loupežnická pohádka, Pohádka tulácká, Velká policejní pohádka, Pohádka pošťácká a Velká pohádka doktorská - patří mezi stálice základního fondu literatury pro děti. Kniha Karla Čapka Devatero pohádek a ještě jedna od Josefa Čapka jako přívažek vyšla roku 1932. S milým, vstřícným humorem autor pomocí pohádkových příběhů objasňuje spoustu jevů běžného života a popisuje, co se děje ve chvílích a na místech, kam málokdy je člověk puštěn. Vysvětluje spoustu faktů z psí a kočičí říše nebo z profese pošťácké, loupežnické či vodnické.... celý text
Kniha je poměrně dobrá. Ale přeci jen se mi nečetla nejlépe. Některé věci jsou zbytečně dlouze rozepsané, čeština je trochu zastaralá (ale to se k pohádce hodí), některé scény jsou velmi přehnané. Ale zase jsou momenty, kdy se člověk pobaví, napne nebo poučí z občasného moudra.
Dávám čtyři hvězdičky, protože přece jen, na starou českou sbírku pohádek je to docela dobré.
Knížku jsem četla dcerce a byla jsem celkem zklamaná. Za mě byla super Druhá loupežnická pohádka a pak Pohádka doktorská. Jinak se musel autor hodně bavit, když vymýšlel jména některých postav - jako například Kuakuakunka a Kvakvakvokoax :)
Mám takové to klasické vydání KMČ z šestaosmdesátého. Ráda se na něj dívám přes prosklené dveře knihovny a spolu s Dětmi z Bullerbynu je to pomalu ta nejohmatanější dětská knížka, kterou mám!
V dětství jsem chtěla být nejdřív pošťačkou, pak četníkem a nakonec (haha) princeznou. Pak jsem trochu povyrostla a uvědomila si, že lepší je být Karlem Čapkem. No a pak jsem dospěla. Princeznou nejsem, Karlem Čapkem (subjektivně) taky ne. Ale čtu ho ráda stáledál.
Rozhodně knížka, kterou je třeba strčit do rukou dětem - a čím dřív, tím líp. Ještě než začnou psát smsky. To pak totiz krasu jazyka namohou pochopit,plodi vety jednoduche a hrubki jak vydle.
V dětství mě tato kniha minula a celou jsem jí přečet až v dospělosti při uspávání dcerky. Pohádky mě mile překvapili a místy i rozesmály. Krásné čtení.
Tak jsem si připomněla dětství. Pohádky jsou stále stejně milé jako si je ještě pamatuji.
Jedna z mých oblíbených pohádkových knížek, kterou si dodnes pamatuji a možná si ji brzy znovu přečtu. Nejvíce se mi líbila Velká policejní pohádka a Pohádka pošťácká.
Měli jsme si ji přečíst jako povinnou četbu, ale já ji nepřečetla ani do poloviny. Děj byl nezáživný a přišlo mi to spíš pro děti. Celkově mě nudila. 2*
Už si nepamatuju, jestli tahle knížka byla v povinné četbě. Každopádně jsem ji četla několikrát a vždy s radostí. :)
Moc pěkné moderní pohádky, co si pamatuji, tak jsem se moc dobře bavil. Jedna z těch nej povinných četeb.
Klasická pohádková atmosféra a Karel čapek ji umí dobře vystihnout. Kniha má všelijaké zábavné a srandovní poučení.Myslím, že i filmové zpracování stojí za to, podívat se na ně :) Kniha nemusí být jen pro děti, i dospělí se můžou začíst. :)
pohádky zfilmováno rozhlasové zpracování české pohádky
Část díla
- Druhá loupežnická pohádka 1932
- Pohádka pošťácká 1932
- Pohádka psí 1932
- Pohádka ptačí 1932
- Pohádka tulácká 1932
Krásné a i vtipné pohádky.