Dievča vo vlaku

Dievča vo vlaku
https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/262130/bmid_dievca-vo-vlaku-262130.jpg 4 9516 9516

Psychologický thriller The Girl on the Train od britskej autorky Pauly Hawkins je označovaný za jeden z najlepších debutov roku 2015. Príbeh čerstvo rozvedenej Ráchel býva často prirovnávaný ku Stratenému dievčaťu (The Gone Girl) alebo ku románu Dřív než půjdu spát. Rachel každé ráno cestuje tým istým vlakom do Londýna. Vie, že pri jednom návestidle spoj vždy zastaví a že si chvíľu môže prezerať domy s malými záhradkami. Dokonca má pocit, akoby obyvateľov jedného z nich už poznala. Volá ich Jess a Jason a ich život sa jej zdá dokonalý. Škoda, že ona nemala toľko šťastia. Rachelino manželstvo sa rozpadlo, nedávno prišla o prácu, býva v podnájme a každý deň predstiera, že chodí do roboty. Potom však uvidí niečo šokujúce - oznam v novinách, že „Jess“, pani dokonalá, je nezvestná - a odrazu sa všetko zmení. Rachel má konečne šancu stať sa súčasťou života, ktorý pozorovala len z diaľky, a ukázať, že je oveľa viac, ako iba dievča vo vlaku.... celý text

Literatura světová Pro ženy Thrillery
Vydáno: , Slovart (SK)

The Girl on the Train, 2015

martina.bella
23.02.2016 3 z 5

Jo, je to sice celkem čtivé, ale proč je okolo toho takový humbuk? Příběh jsem přelouskala celkem rychle, přestože to bylo pořád dokola jen "ta miluje toho a ten ji už nemiluje, protože teď miluje tamtu, ale ta ho nemiluje, protože chce tamtoho…" Ale OK, byla jsem zvědavá, jak to dopadne. Jenže cca od dvou třetin knihy už mi možné rozuzlení strašilo v hlavě… a ono to tak nakonec opravdu bylo :-( Je to spíš příběh o vztazích než krimi.

JanickaP
23.02.2016 4 z 5

Musela jsem se do teto knizky nejprve zacist. Hned jak me do sebe knizka vtahla, zacly moje komspiracni teorie o tom kdo, co, proc, s kym... Kdyz uz vim zaver musim rici, ze jednou jsem se trefila, kdo za vsim ma prsty, pak me ale autorka zase zavedla na jinou cestu, po ktere jsem sla az skoro dokonce, nez mi to opet docvaklo. Strasne hezky se mi tahle knizka cetla, jsem rada, ze jsem ji zaradila mezi kategorii ,,Precteno". Davam palec hore ;-)

Mesič
23.02.2016 5 z 5

Ze začátku mě trochu mátla první osoba a Rachel mi byla nesympatická, ale cca po 1/4 se to srovnalo a kniha byla super. Výborné čtení do 2 do rána.

Mia77
23.02.2016 3 z 5

Bestseller? To si tedy nemyslím ... ani omylem. Je to sice docela čtivé, ale žádná hitparáda to není, asi jen dobrá komerční reklama. S hlavní hrdinkou jsem se vůbec nesžila, spíš mi chvílemi štvala. (a to nemám nic proti alkoholikům, HH v Nesbovi úplně zbožňuji :-) ) Konec byl fajn, posledních 50 stránek se mi četlo relativně dobře. Přečíst? Ano, ale nemít žádné velké očekávání ...

Velkomožný
22.02.2016 2 z 5

Na obálce Dívka a ona to byla stárnoucí rozvedená alkoholička.
Na obálce rychlík a on to byl lokální courák.

Kdybych byl šotous se zájemem o detektiovní příběhy z nočního rychlíku, asi bych byl zklamán. Na odpolední poležení na pláži dobré, ale jinak ztráta času.

Paja85
22.02.2016 5 z 5

Mně se knížka teda moc líbila, možná právě proto, že jsem od ní nic moc nečekala. Na databázi jsou některé komentáře více než chladné. Já teda musím říct, že jsem byla spokojená. Kniha mě upoutala, nikdy jsem ještě nečetla nic z pohledu alkoholika, takže to bylo zajímavé. Celý ten příběh a střídání se osob se mi moc líbilo. Vraha jsem odhalila až v 2/3 knížky. Za mě super!

pavla9879
22.02.2016 2 z 5

Napínavá, dobře napsaná kniha, jen je až moc brzy jasné, kdo je vrah, takže žádné velké odhalení na konci.

Illaa
21.02.2016 3 z 5

Četla jsem už daleko lepší detektivky, tohle ani klasická detektivka nebyla, spíše vyprávění jedné alkoholičky, která stále cestuje vlakem a postupně přichází věcem na kloub. Podle reklamy jsem čekala nějakou bombu, bohužel se tu nic nového pod sluncem neodehrálo. Číst mě to ale vcelku bavilo.

vipera
21.02.2016 2 z 5

Tuhle knihu mi půjčil můj kamarád - alkoholik se slovy "Snad budeš taky sympatizovat s hlavní hrdinkou stejně jako já"...To se nestalo. Nesympatizovala jsem ani s jednou z žen. Číst 300 stran o tom, jak ta či ona naříká a snaží se střepat odpovědnosti za svůj život není zrovna moje gusto. Ale i tak jsem knihu dočetla. Není napsána špatně, jen není napsána pro mně.

Jia
21.02.2016 4 z 5

Knížka je čtivá, napínavá, autorka přesvědčivě vystihla psychologii všech postav, jen na můj vkus příliš brzo jednoznačně směřuje k pachateli (pachatelce), a tak se žádné velké překvapení na závěr nekoná.
Na prvotinu dobrý výsledek.

Káča Máča
21.02.2016 3 z 5

Opět jedna z knih, u které nechápu celý ten povyk okolo. Ano, je svým způsobem zajímavá, nemůžu říct, že bych se při čtení vyloženě nudila, ale nemohu tvrdit ani opak. Kniha mě nijak zvlášť nenadchla a za celou dobu jsem nepřimkla ani k jedné z postav, jako se mi to při čtení často stává. Děj by pro mě bůhví proč trochu suchý a konec, který měl asi působit překvapivě, mě vůbec nepřekvapil... Takový knižní průměr...

arram
20.02.2016 4 z 5

Kniha je to určitě zajímavá, nicméně pokud mám být upřímný, tak to, kdo je vrahem je zběhlému čtenáři jasné už po pár stránkách. Jinak je kniha ale velmi čtivá.

Storm5007
19.02.2016 2 z 5

Po přečtení knihy jsem trochu zmatená, musím uznat, že se jednalo o skvělý marketingový tah, ale jediné co je na knize dobré je, že je velmi čtivá. Očekávala jsem naprosto něco jiného. Z hlavní hrdinky mi bylo akorát tak špatně. Vlastně se nejednalo ani o moc zajímavé téma asi by to bylo lepší pojmout jako krátkou povídku a úplně by to stačilo. Podle reklamy jsem si myslela, že se bude jednat o něco mysteriózního, bohužel není to tak.

Kniha roku 2015???? Nechápu, očividně nejsem sama :oD

martina.riz
19.02.2016 5 z 5

Souhlasím s tím, že kniha měla zbytečně velkou reklamu. A taky souhlasím s tím, že jsou mnohem lepší knihy. Každopádně se mi detektivka četla opravdu dobře a těšila jsem se z práce, až budu pokračovat ve čtení.

taulik
19.02.2016 3 z 5

Well, když vidím obálku této knihy (a že ji vídám často), vybaví se mi divadelní hra spisovatelského mága Shakespeara, a to Mnoho povyku pro nic. Ne snad pro její děj, jakožto spíše pro její název. Myslím si, že veškerý marketingový humbuk, který vydání knihy provázel jí více škodí než pomáhá. Čtenářům slibuje, tak to bude fakt něco, to si sednete na zadek. No, nechci říkat, že je ta kniha vylože pitomá. Příjemná, trochu jinak stavěná detektivka a samozřejmě čtivá. Tečka. Nicméně - Knihu roku tahle detektivka neviděla ani z VLAKU.

natalka21
18.02.2016

Tu knihu jsem přečetla za 3 dny a ani nevím,že uběhlo tolik času. Nedala mi spát, neustále jsem o tom přemýšlela a snažila se přijít na to,kdo, jak a proč to udělal. Snažila jsem se přemýšlet jako autorka,když to psala a záhadu vyřešit. Opravdu nemám moc ráda detektivky. Tohle detektivka není,ale je to tak užasně napsané a chytré,že se nebudete stačit divit. Určitě doporučuji!

JajaCZ
18.02.2016 4 z 5

Ak túto knihu niekto zrovnáva so Zmizelou, nie je sa čo diviť, že má kniha slabšie hodnotenie. Je to ako keby ste porovnávali hrušky a jablká. Kniha ma bavila, autorka šikovne podsúvala rôzne klamlivé indície, ktoré vedú k zlému predvídaniu páchateľa. Ako oddychovka teda fajn, aj keď má svoje "muchy". No ja som sa nenudila a preto si zaslúži hodnotenie aké aj dostala :)

Renata_A
18.02.2016

Na tu masivnu reklamu, aku tej knihe robili, bolo pre mna o to väcsie sklamanie. Som rada, ze som si ju nekupila, ale ze mi ju pozicala znama. Slak by ma trafil, keby som za to zaplatila.

bevicka

Kniha začala být zajímavá od strany80

Verunka289
18.02.2016 4 z 5

Kniha se mi četla dobře, byla napínavá, čtivá, psaná poměrně jednoduše... Chtěla jsem si ji přečíst hlavně proto, že i já sama jsem taková "dívka ve vlaku", denně dojíždím do zaměstnání vlakem, potkávám v nich pořád ty stejné lidi, zažívám pořád ty stejné situace...
Označení kniha roku je pro mě ale docela nepochopitelné, zas taková extra třída to rozhodně nebyla. A právě toto označení knize nejvíc ubírá :( Někdy je přehnaná reklama spíš na škodu.