Dievča vo vlaku
Paula Hawkins
Psychologický thriller The Girl on the Train od britskej autorky Pauly Hawkins je označovaný za jeden z najlepších debutov roku 2015. Príbeh čerstvo rozvedenej Ráchel býva často prirovnávaný ku Stratenému dievčaťu (The Gone Girl) alebo ku románu Dřív než půjdu spát. Rachel každé ráno cestuje tým istým vlakom do Londýna. Vie, že pri jednom návestidle spoj vždy zastaví a že si chvíľu môže prezerať domy s malými záhradkami. Dokonca má pocit, akoby obyvateľov jedného z nich už poznala. Volá ich Jess a Jason a ich život sa jej zdá dokonalý. Škoda, že ona nemala toľko šťastia. Rachelino manželstvo sa rozpadlo, nedávno prišla o prácu, býva v podnájme a každý deň predstiera, že chodí do roboty. Potom však uvidí niečo šokujúce - oznam v novinách, že „Jess“, pani dokonalá, je nezvestná - a odrazu sa všetko zmení. Rachel má konečne šancu stať sa súčasťou života, ktorý pozorovala len z diaľky, a ukázať, že je oveľa viac, ako iba dievča vo vlaku.... celý text
Literatura světová Pro ženy Thrillery
Vydáno: 2015 , Slovart (SK)Originální název:
The Girl on the Train, 2015
Na to jakou má kniha reklamu a všude trhá rekordy v rychlosti prodeje, jsem asi čekala víc, nicméně kniha se čte dobře a urcitě ji ráda doporučím dalším čtenárům.
Za mě super. Mně se knížka líbila, čtivá od samého začátku. Netvrdím, že je literárním skvostem, ale za poslední dobu ze všech bestsellerů nejlepší.
Po dobu čtení jsem byla rozhodnutá, že dám hvězdičky 3. Děj rychle utíkal, byl zábavný, ale hrozně mě rozčilovala Rachel. Vůbec mi nebyla sympatická a ten děj dost srážela. Jenže pak přišel konec, který byl pro mě dosti překvapivý, takže ten mé hodnocení vylepšil.
Přiznám se, že jsem čekala trošku víc, ale zklamání to nebylo. A hlavně se mi líbilo, že jsem do posledních stránek netušila, kdo je vrah :-)
Dívka ve vlaku je velice zajímavě psaná kniha a musím říct, že i námět se mi opravdu líbil. Spousta lidí tu v komentářích píše, že odhalili viníka brzo, ale já se přiznám, že jsem ho "odhalila" v podstatě až když to bylo naprosto zřejmé, na nějaké 260 straně a nestydím se za to :) (a to jsem velkým fanouškem detektivek a skoro nic jiného nečtu!! :) ) Kniha je často srovnávána se Zmizelou a i když musím přiznat, že Zmizelá se mi líbila o malinko víc, tak stejně dávám Dívce ve vlaku 5* a můžu doporučit...
Velmi čtivá kniha se zajímavým příběhem. Docela dlouho jsem netušila, jak to dopadne a i z toho důvodu jsem ji přelouskala za 3 dny.. Doporučuji.. :)
Posloupnost děje byla fajn, to zpětné odkrývání příběhem pohřešované bylo příjemné, ale trochu mi dělalo problém přepínání mezi ženskými postavami, hlavně tedy koncem příběhu. Kniha má dobrý dějový obsah a nápad, ale bohužel asi od poloviny už bylo jasné, jak to celé vlastně dopadne, takže napětí se nekonalo, ačkoli jsem stále měla chuť číst, to zase ano. Rozhodně bych ale knihu neoznačila za thriller.
Z počátku jsem měla trošku problém prolouskat se vyprávěním Rachel, ale zvládla jsem to :). Padoucha jsem odhalila poměrně brzy ale i přesto to bylo zajímavé čtení.
Od této knihy jsem očekávala mnoho a dočkala se toho. Opravdu skvělá kniha, moc se mi líbilo jak knihu vyprávěla Rachel, přišla mi jako velice sympatická osoba. Ikdyž mě kniha zprvu neoslovila, po přečtení dalších kapitol mě děj tolik upoutal, že jsem od Dívky ve vlaku nemohla odtrhnout zrak, musela jsem se dovědět jak to dopadne :)
Pomalejší začátek, ale pak mi chytla a musela jsem ji dočíst do konce. Sice jsem pak už měla tušení, ale super oddychovka..
Dívku ve vlaku jsem přečetla za víkend, začátek byl lehce zmatený, ale cca od zmizení Anny jsem se od knihy nemohla odtrhnout a potřebovala jsem znát jméno vraha, které bylo nakonec docela překvapivé. Za mě určitě fajn knížka na dovolenou;-)
Po těch mnoha Nesbech a Keplerech to byl docela příjemný výtah zas k jinému pohledu :-) Čtivé to rozhodně bylo, proto to bylo přečteno vesměs na jeden zátah. Ze začátku jsem však měla trochu rozporuplné pocity a nedávalo mi pár věcí smysl. I tak ale palec nahoru
Na to, že je kniha označována jako bestseller sem čekala mnohem více. Příběh byl zajímavý a originální, což oceňuji, ale v druhé půlce knihy se to tak nějak vleklo a bylo to pořad dokola o tom samém. Zároveň mi zde chyběly nějaké větší zvraty při kterých se člověk třeba i lekne a musí hned číst dál. Postavy mi nepřišly skoro vůbec sympatické a hl. hrdinka mě místy fakt vytáčela.
Pro mě opravdu ZKLAMÁNÍ.
I přesto gratuluji autorce k tolika prodaným výtiskům.
No chvilku mi trvalo než jsem se začetla, ale jak jsem se dostala ke zmizení Megan nemohla jsem se odtrhnout.
Pěkná, čtivá kniha. Rachel se mi líbila, je zajímavé číst o někom kdo má problém s alkoholem. Pachatele jsem odhalila o chvilinku dřív než Rachel, ale nebyla jsem si úplně jistá.
Každopádně zajímavý příběh.
Kniha má dobrý nápad. Sama jsem teď hodně jezdila vlakem a koukala na krajinu kolem sebe, na zastávkách koukala do domů, na hrající si děti na hřišti, takže nápad super i jeho zpracování je velmi příjemné. I se mi líbí popisování Rachel jako alkoholičky, jejího selhání a uvědomování si to. Co se týká odhalení viníka, tak rozhodně palec hore. že se jedná o tuhle osobu by mě fakt nenapadlo. :)
Zmizelá je jenom jedna! Věta, kterou poslední dobou v komentářích používám až moc často! Ale ke knize.
Kniha roku 2015? Pro mě ne.
Kniha se zajímavým příběhem? Částečně.
Kniha, která mě celkově zaujala? Ano.
Přesto mám po dočtení stejné pocity jako po dočtení Hodné holky. Ten pocit lehkého zklamání kvůli možná velkému očekávání. Kniha je pro mě čtenářský průměr, ke kterému se vracet nebudu. A to mě mrzí, opravdu ano. Že bych si počkala na další knihu autorky?
Update 25.12.2016: přidávám hvězdu po opětovném přečtení. Podruhé bylo moje nadšení mnohem větší.
Anglie prvotina vlaky zfilmováno anglická literatura tajemství alkoholismus psychologické thrillery zmizení lidí thrillery pro ženy
Skrýt reklamy
Překvapuje mě, že zrovna tahle knížka je Kniha roku.
Ze začátku mě příběh vůbec nenadchnul, postupně jsem se do knížky začítala a posledních sto stránek jsem přečetla jedním dechem.
Rachel mi byla velmi nesympatická zřejmě kvůli svému problému s alkoholem. Rušivým faktorem bylo přepínání mezi jednotlivými ženskými postavami, než se člověk zorientoval. Opět se nicméně jednalo o zajímavé pojetí vyprávění příběhu.
Konec byl překvapivý, jak jinak.