Dievča vo vlaku

Dievča vo vlaku
https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/262130/bmid_dievca-vo-vlaku-262130.jpg 4 9535 9535

Psychologický thriller The Girl on the Train od britskej autorky Pauly Hawkins je označovaný za jeden z najlepších debutov roku 2015. Príbeh čerstvo rozvedenej Ráchel býva často prirovnávaný ku Stratenému dievčaťu (The Gone Girl) alebo ku románu Dřív než půjdu spát. Rachel každé ráno cestuje tým istým vlakom do Londýna. Vie, že pri jednom návestidle spoj vždy zastaví a že si chvíľu môže prezerať domy s malými záhradkami. Dokonca má pocit, akoby obyvateľov jedného z nich už poznala. Volá ich Jess a Jason a ich život sa jej zdá dokonalý. Škoda, že ona nemala toľko šťastia. Rachelino manželstvo sa rozpadlo, nedávno prišla o prácu, býva v podnájme a každý deň predstiera, že chodí do roboty. Potom však uvidí niečo šokujúce - oznam v novinách, že „Jess“, pani dokonalá, je nezvestná - a odrazu sa všetko zmení. Rachel má konečne šancu stať sa súčasťou života, ktorý pozorovala len z diaľky, a ukázať, že je oveľa viac, ako iba dievča vo vlaku.... celý text

Literatura světová Pro ženy Thrillery
Vydáno: , Slovart (SK)

The Girl on the Train, 2015

ladyxx
13.07.2020 3 z 5

Líbil se mi styl zpracování knihy, kdy je děj vypravován z pohledu tří různých žen, a postupně se tak odhalují podstatné informace a události. Problém je, že všechny postavy v čele s alkoholičkou Rachel jsou neskutečně nesympatické a iritující, a není "komu fandit". Samotná zápletka je ovšem dobrá. Celkově hodnotím průměrně .

MarkétaI.
11.07.2020 5 z 5

Kniha se dobře četla. Problém jsem měla snad jenom s tím, že jsem se za hlavní hrdinku několikrát styděla :-)

aydam
21.06.2020 5 z 5

Cestovat vlakem mě baví.
Sedím, sleduji ubíhající krajinu, pozoruji lidi. Přemýšlím o jejich životech, každodenních činnostech a občas si některé z nich dokonce pojmenuji. Uvažuji nad tím, zda některé z nich opět zahlédnu. Avšak... Poznal bych je v té záplavě?
Že to zní děsivě?
A je to vůbec pravdivé?
Na to si už musíte přijít sami ;-)

knihoženkaS.
17.06.2020 5 z 5

Dívku ve vlaku musím hodnotit 5 hvězdičkami už jen z toho důvodu, že to byl první thriller, který jsem četla a právě tato kniha mě přivedla k mé lasce k thrillerům. Klidně bych si ji přečetla znovu.

fmash
17.06.2020 3 z 5

Pořád a pořád se čeká na ten twist, až se něco rozlouskne a začne to dávat smysl. Přijít to musí a je jenom smutné, že to trvá tak strašně dlouho, že si neumím představit vesmír, ve kterém by mě tak dlouho bavilo poslouchat nekonečné stesky věčně ožralé nandy, která absolutně neví, co se životem atd. Zkrátit o třetinu, pak by se to čekání vyplatilo, protože twist přijde a i když byl dost pravděpodobný, pořád to nebylo jisté.
Audiokniha, přednes velmi slušný.

SanynkaZ
14.06.2020 3 z 5

Dobrá kniha, ale ne tak jako jeji PR. Český PŘEKLAD knihy je SUPER, proč se vlastně nikdy nehodnotí překlady? Autorka vymyslela asi 6 podezřelých, ale věděla jsem, kdo je vrah už v polovině knihy. I když se tam postupně objevili další možní vrahové - Mac a jeho pomsta za dítě, tak to podle mě vůbev nefungovalo.
konec byl moc rychlý, až příliš a tím pádem málo uvěřitelný. ALE - všechny postavy byly tak strašně nevěrohodné! Vyplývá mi z toho, že každý muž je násilník a lhář, každá žena je frustrovaná a nesťastná, ze ten kdo se zdá fajn vždycky něco skrývá...

ivana1924
11.06.2020 3 z 5

Takový průměr. Čte se dobře, ale já mám radši "akčnější"

m_martina
07.06.2020 5 z 5

Knihu jsem četla už před časem, ale líbila se mi. Je čtivá, stránky jen letí a má zajímavý příběh.

katerina3223
02.06.2020 5 z 5

Příběh byl velice zajímávý a napínavý, nutilo mě číst a číst. Občas se zastavíte, protože nechápete, co se vlastně stalo, ale pak už jste jen překvapený závěrem knihy. Tato kniha e mi dost líbila, příběh Ráchel, dívky ve vlaku, jsem procítila a občas mi ji bylo opravdu líto, občas jsem byla na ni nebo na Megan naštvaná za jejich chování.

Karolína2425
25.05.2020 3 z 5

Knihy od Pauly Hawkins mám ráda. Rychle se čtou, mají zajímavou a sympatickou hlavní hrdinku a hlavně odsýpají. Pamatuji si jak jsem stejně napjatě očekávala rozuzlení příběhu u jedné velmi podobné knihy - Ženy v okně od A. J. Finn. Obě knihy jsou velice podobné, ale i když byly obě na jedno brdo, bavily mě.

VcelkaMaja157
23.05.2020 3 z 5

Do asi přibližně 71 stránky čtení jsem tuto knihu chtěla zavrhnout, protože mě vůbec nebavila a nechápala jsem jak této knize mohou dát ocenění Bestseller. Ale i tak jsem jí dávala naděje a četla jsem dál a vyplatilo se to, sice se mi do ní moc nechtělo, ale když jsem začala číst nemohla jsem přestat. Po dočtení poslední stránky jsem se vrhla na film a byla jsem znechucená... Ve filmu je to až moc přehnané a celkově ten film je strašný.. Knížka se nedá srovnat s filmem..

Pucimka
22.05.2020 3 z 5

Kniha se četla dobře, ale čekala jsem nějaké překvapivější rozuzlení. Zajímavá hlavní hrdinka, která je alkoholička. Paradoxně jsem při čtení měla stále nutkání dát si skleničku vína... :-)

Mikus
17.05.2020 3 z 5

Dívka ve vlaku je typickým příkladem toho, že čtivá knížka není automaticky skvělá.
Opravdu se to čte samo, Rachel je zajímavá a sympatická. (Ano, je to alkoholička, ale kvůli tomu ji přeci hned nezavrhnu. Navíc každá hlavní postava by měla mít nějakou vadu na kráse.)
Problém vidím v tom, že kniha ani zdaleka nedostála mému očekávání. Myslím, že všechny ty kladné recenze a nálepky "bestseller", tomu do značné míry uškodily.
Děj má tendenci se táhnout a celé rozuzlení už to prostě nezachránilo, přestože nebylo špatné.
Ve výsledku je Dívka ve vlaku knihou, která neurazí, ale nějak zvlášť odvařený z ní také nejsem. Snižte proto svá očekávání na minimum a až přijde dlouhá chvíle, tohle by ji celkem dobře mělo zkrátit.

gemi
16.05.2020 3 z 5

Tuctová detektivka. První dvě slova, která mě po dočtení napadla. Má spád, čte se dobře, ale to je všechno. Žádné "šokující závěry", nic takového se nekoná. Vraha jsem znal ve 3/4 knihy, a to rozhodně nejsem žádný Herlock Sholmes!

Kniha je zajímavá z jiného pohledu (pozor, možný bojler!) - je to naprosté panoptikum. Jednou z nejnormálnějších postav je deliriózní alkoholička, která si nepamatuje polovinu života a netuší co se sebou. Postavy, které se zdají být idylické, jsou ve skutečnosti štětky, psychopati, popřípadě psychopatické štětky.

uteklazreality
14.05.2020 3 z 5

... napětí, slabá vůle, lítost, nevěra, utrpení, strach, tyranie

Lehko dokážeme odsoudit druhé, kteří moc pijí alkohol, kouří či užívají jiné drogy. Možná se snaží zapomenout na kruté věci, které se jim stali. Možná si nechtějí vzpomenout na předešlé roky svého života a možná už nechtějí vnímat realitu. Ale vzpomínky se vždy vrátí, možná pomalu, ale jednou přijdou...

ESTýna
12.05.2020 3 z 5

Celkem dobrý a napínavý thriller.

fénix56
12.05.2020 3 z 5

Hlavní postava si mé sympatie rozhodně nezískala, ale zajímalo mne, jak se situace vyvine. Byly tam nečekané zvraty, napětí, ovšem překomplikovaný závěr mi dojem z celé knihy poněkud pokazil.

_Michelle_
11.05.2020 4 z 5

Poměrně napínavé čtení s temným nádechem alkoholového oparu. Žádnou z postav si asi nelze zamilovat, či se s ní ztotožnit, ale přec budete mít nutkání číst dál a zjistit, co je skutečnost a co je jen výplod opilecké fantazie. Knihu doporučuji, i když uznávám, že velikost mediálního humbuku v tomto případě nebyla úplně namístě.

Imor
08.05.2020 1 z 5

Kniha mi byla nesympatická od začátku do konce, stejně jako její všechny psycho postavy.

vorlice28
05.05.2020

Kniha se mi velmi líbila. Čtivá, napínavá. Naopak film mě velice zklamal.