Díky za každé nové ráno
Halina Pawlowská
Již čtvrté vydání novely známé autorky a scenáristky vypráví o problémech hlavní hrdinky Olgy, která touží po lásce, ráda flirtuje a bojí se, že z ní nic nebude. Vtipný příběh se stal předlohou pro stejnojmenný film, jehož scénář napsala sama autorka a který sklidil řadu prestižních ocenění.
Do této knihy jsem se nemohla začíst , je sice napsána s vtipem a humorem paní Haliny, ale kniha je za mě taková zmateční.
Po téměř 20-ti letech od prvního vydání a čtení, jsem se nemohla začíst. Tatínek mě byl strašně nesympatický, nedokázala jsem se tomu jeho konání zasmát. Tenkrát to bylo za 4, ale dnes dám 3 a nejvíc se mi na knížce líbí ten název. (Ani film u mě nebodoval - nějak se mi nedařila transformace hlavní hrdinky Haliny do I.Chýlkové).
Halinu ja môžem, vtipno-smutné, pamätám si totalitu a veru tak to bývalo....teraz máme zase iný režim -o nič lepší.... knihu odporúčam prečítať si
No konečně to mám dočteno. Knížka mě nezaujala, děj mi neutíkal. Myslím že od Haliny opustím a číst ji zatím nebudu.
Poutavý, roztomilý, humorný a silný příběh, troufám si říct, že i citlivě napsaný..... :-) Muže asi příliš neuchvátí, ale ženy pochopí...... ;-) Stojí za přečtení.....
Právě jsem dočetla. Moje první čtení od Haliny a musím říct,že mě to dostalo z docela slušného stresu a pocitu,že vše je marnost nad marnost :-) Báječná oddechovka,psané s takovou lehkostí a šarmem,že i já si dnes (na chvíli) připadám, že jsem "fakt dobrá" :-D Určitě sáhnu i po její další tvorbě, protože takový kosmický nadhled nad životem, který má paní Halina je k nezaplacení a je dobře že ho šíří dál.
Ideální čtení do dnešní potřeštěné doby,protože vždycky se dá na všem najít něco co je spíš na úsměv než k pláči.Chtěla bych to umět jako ona.
Díky,že píšete Halino :-)
Kniha líbila se moc. Ale přiznám se, že film se mi líbil ještě víc a to hlavně kvůli úžasnému Franciszkovi Pieczkovi. "Kam jdeš?" "Do Zanzibaru!" a šel.
S Báječnými lety pod psa jedna z nejlepších českých humoristických próz devadesátých let a ještě o trochu lepší.
Tímto způsobem asi vzpomíná na svůj život mnoho lidí. Více útržky některých silnějších zážitků než smysluplná linka, pokud vůbec existuje. Málokdo to však dokáže s takovou ironií,vtipem a nadhledem jako Halina Pawlowská. Přesto raději doporučuji film, než knihu. V lapidárních větách jakkoliv výstižných se přece jen obraznost poněkud vytrácí.
Halininy povídky řadím jako oddechové čtení u kterého se ráda zasměji. Vtipně popisuje různé životní útrapy.
Nějak jsem od té knihy čekala víc. Film se mi líbil moc, ale tentokrát je filmové zpracování překvapivě lepší než předloha. Tohle je první kniha od Haliny,kterou jsem četla a asi zůstane jediná:-(. Ne,že by to bylo tak hrozné, ale zážitek ze čtení mě nenutí sáhnout po autorčině další knize.
Nemůžu se ubránit pocitu, že filmové zpracování jsem si v tomto případě přeci jen užila o kapku víc. V knize mi totiž chyběla jedna zásadní věc - báseň "Jsem trapná, jsem trapná, jsem trapná..." Její absence je pro mě velkým zklamáním.
Vtipné! Byla jsem mladá (nikoli však hloupá) a líbilo se mi to… Dneska už bych si to ale nepřečetla (bojím se, že by se to nutně odrazilo na hodnocení). Filmové zpracování knihy (v hlavní roli s úžasnou Ivanou Chýlkovou) také stojí za zmínku…
humor pro ženy zfilmováno česká literatura novely
1996 | Díky za každé nové ráno |
2002 | Zoufalé ženy dělají zoufalé věci |
2013 | Pravda o mém muži |
2007 | Banánové rybičky |
2004 | Tři v háji |
..."pojd hribecku do pytlíčku " :D každoročně citujeme v lese, když hledáme bájné půlmetrové hřiby...přesně jako tady....miluju film a i knížku :)... howgh !!!