Hry a semináře – úplné vydání
Ladislav Smoljak , Zdeněk Svěrák , Jára Cimrman
Divadlo Járy Cimrmana série
Zakládající schůze Divadla Járy Cimrmana se konala 29. října 1966 v kanceláři Armádní redakce Československého rozhlasu. Jiří Šebánek (1930–2007) na ni pozval Miloně Čepelku, Ladislava Smoljaka a Zdeňka Svěráka. V Praze tak vznikla originální scéna, jejíž mystifikační humor zasáhl několik generací a která přitahuje diváky i po čtyřiceti letech své existence. Obsahuje: Akt – Vyšetřování ztráty třídní knihy – Hospoda Na mýtince – Vražda v salonním coupé – Němý Bobeš, aneb, Český Tarzan – Cimrman v říši hudby – Dlouhý, Široký a Krátkozraký – Posel z Liptákova – Lijavec – Dobytí severního pólu – Blaník – Záskok – Švestka – Afrika – České nebe... celý text
Vydání této knihy velmi oceňuji. Je skvělé mít možnost vlastnit scénáře všech her Divadla Járy Cimrmana, včetně nejnovějšího ( a velmi kvalitního) Českého nebe. Kladně hodnotím i fantastický úvod Přemysla Ruta, který je zajímavým pohledem na historii a vývoj DJC.
Cimrmany miluju, a i když znám jejich hry téměř nazpaměť, je to zase úplně jiný zážitek číst si jejich scénáře v této úžasné knize. Super !!!
Pro každého fanouška Járy Cimrmana povinná literatura a nezbytná položka v domácí knihovně! Číst knížku v kombinaci z následným shlédnutím představení se mi velice osvědčilo a přineslo nevšední pobavení nad věcmi, dialogy či slovíčky, které notoricky známe, ale které nikdy nepřestanou bavot. Kniha je kniha...co si budeme povídat....
Cimrmani jsou super, ale divadelní představení jsou mnohem lepší než kniha, já jsem se alespoň u nich smál daleko víc. Holt až Herci v čele s Panem Smoljakem a Panem Svěrákem tomu dodají ten správný šmrnc.
Tuhle knihu by měl mít každý správný "cimrmanolog" doma pod polštářem. Z většiny jejich her se stala klasika (nebo ještě stane), která bude bavit budoucí generace dál. Úžasný soubor her.
"Kdyz Alexander Graham Bell vynalezl telefon, mel jiz dva zmeskane hovory od Jary Cimrmana ...".
Největší český genius všech dob.
Poprvé jsem byl na Divadle Járy Cimrmana osobně v r. 1989, bylo to v Brně a dávali Vražda v salónním kupé.
Jelikož jsem už tuhle a i jiné hry znal z magnetofonových pásků, tak jsem si jen zopakoval, co už jsem znal a viděl herce naživo.
Byla to jedinečná parta, stále ještě je, ale škoda jen, že stárnou a odcházejí.
Povinná nepovinná literatura. Základní pilíř českého humoru 20. století, cimrmanologie! Jsem velešťastná, že jsem měla možnost většinu her vidět osobně v Divadle JC. Základní myšlenka osobnosti Járy Cimrmana je česky geniální. Všechny hry a geniality tohoto českého národního pseudohrdiny už se mistrně vyvíjejí od tohoto základního nápadu a pánům z Divadla JC se to daří neskutečně dlouho. Přestože Smoljak a Vondruška zemřeli a já měla obavy, jak bude divadlo pokračovat, zase se jim geniálně podařilo v rámci projektu Synové pomáhají otcům vyřešit stárnutí ansámblu. Takže 15 základních her vyšlo takto knižně a je to jenom dobře, i když humor se často rodí improvizovaně přímo v divadle. Je dobře, že vtipné situace, hlášky a postavy jsou uchovány i na papíře pro další generace, které mohou zjistit, že spousta obratů v hovorové češtině vznikla právě díky genialitě Járy Cimrmana!
Milovníci Járy Cimrmana se shodnou, že je kultovní záležitostí celého českého národa..Nezaměnitelný a nezapomenutelný génius:-)
Jen málokoho překvapí, že byl Cimrman největším světovým sběratelem pohádek. V jeho stínu zůstávají mezi jinými i bratři Grimmové, přestože na to byli dva!
Tohle prostě miluju. Člověk se u toho nasměje. Nejradši mám České nebe, u kterého se vždycky lámu smíchy. :)
Tak končí naše komédie,
zlo prohrává a dobro žije..
Vám, paní, se slza v oku blyští,
že chodí to tak jenom na jevišti,
v životě opáčně to bývá,
dobrák úpí, vrch má duše křivá.
Nač ale vzdychat, modliti se zdrávas,
vše záleží jen na Vás, na nás a hlavně teda na VÁS!
...nemám co bych dodala...
Úžasné divadelní hry, které znám téměř nazpaměť....Mezi mé oblíbené hry patří Akt a Vyšetřování ztráty třídní knihy....
jara cimrman,nedoceněný genius,jen se všude objevil jako druhý,kdy ho svět uzná,slova nestačí
taková moje Bible :)