Dívka ve vlaku
Paula Hawkins
Román, který si podmanil všechny žebříčky bestsellerů na obou stranách Atlantiku, trhá rekordy v rychlosti prodeje a je kritikou označován za letošní Zmizelou. Potřebujete vědět víc? Rachel dojíždí ranním vlakem do Londýna. Den co den si prohlíží útulné předměstské domky, a když vlak na chvíli zastaví u návěstidla, naskýtá se jí pravidelně letmý pohled do soukromí mladého páru. Postupem času Rachel začíná mít pocit, že ty dva lidi zná. Představuje si, že je zná. Dá jim dokonce jména: Jason a Jess. Jednoho dne však zahlédne něco, co ji šokuje. Stačí pouhá minuta, než se dá vlak zase do pohybu, a náhle je všechno jinak… Krátce nato se Rachel dozví, že se „její“ Jess pohřešuje, a proto se rozhodne obrátit na policii. Není si jistá, zda tím nenadělá více škody než užitku, zatímco se stále více zaplétá do příběhu, který není její, ale jenž nakonec obrátí naruby život úplně všem…... celý text
Literatura světová Pro ženy Thrillery
Vydáno: 2015 , Ikar (ČR)Originální název:
The Girl on the Train, 2015
Absolutní bestseller mi přijde lehce nadhodnocené označení, nicméně příběh je poutavý. Čte se takřka sám, Postava Rachel se mi líbí. Alkohol je snadná "pomoc" a snadno se také vymkne kontrole. V tomto příběhu však hrál roli i v psychologické rovině, a myslím, že nejenom mě napadlo, jak vlastně je jednoduché hrát si s lidskou myslí a vědomím na základě opilosti, vsugerování a důvěry.
Asi ve dvou třetinách knihy jsem zjistila, že je půlnoc a tedy nejvyšší čas to odložit. Neudělala jsem to a pak už jsem to prostě musela dočíst až do konce.
Napínavé až strhující.
Obvykle tenhle žánr knih nečtu, ale když jsem v kině viděla trailer na film, hned jsem po knize sáhla, abych si ji přečetla dřív, než uvidím film (naopak to prostě nesnáším =D). A vůbec toho nelituji!
Příběh je vyprávěn třemi ženami v několika časových rovinách. Autorka ho napsala velmi čtivě, takže vás nutí číst pořád dál a nepřestávat. Knihu jsem opravdu hltala jedním dechem a pořád se zamotávala do spletité pavučiny lží, charakterů postav, atd. Pro mě kniha měla vše, co by správná kniha mít měla! Nevím, jestli si jí někdy přečtu ještě jednou, protože už to nebude takové tajemné a nemohla bych už přemýšlet, kdo "to" udělal, ale každopádně jí patří jedno krásné místo v mé knihovničce =)
Takže za mě (jak jinak) jí patří 5 hvězdiček a těším se na ztvárnění filmové.
Celé mé hodnocení najdete zde:
Na tuto knihu jsem četla rozporuplné recenze a proto jsem se rozhodla, že si ji koupím a udělám si vlastní názor. Nakonec jsem byla nadšená! Opravdu se mi příběh líbil a to thrillery moc nemusím - tento mne však pohltil. Myslím, že je kniha vhodnější spíše pro ženy, ale jednoznačně 5/5! :)
Pane Bože, co to bylo?! To bylo něco dokonalého, neuvěřitelného... Přečetla jsem ji za den, nedalo se odtrhnout ( a ano, dokonce jsem ji vyměnila za večer strávený v hospodě). Pro mě něco jedinečného, originálního a hlavně... Nepředvídatelného!!! Už teď mám problém začíst se do jiné a najít nějakou stejně tak dobrou..
Trochu nerozumím tomu, že je z této knihy tolik lidí tak moc nadšených.. Uznávám, že zahrnuje mnoho dnes často diskutovaných problémů typu alkoholismus, drogy, týrání atd. Ale většinu času jsem byla v rozpacích, ze nevím, co si myslet a tak někde od půlky jsem už hodně spěchala, abych se ujistila, že jsem dobře odhadla konec.. Na víc než tři hvězdy to podle mě nebylo..
"Nikdy dřív jsem si neuvědomovala, jak člověka zahanbuje, když ho ostatní litují - až v posledních zhruba dvou letech."
"A vy si tedy přejete nést zodpovědnost za svoje počínání a připadá vám to velice obtížné, pokud si nepamatujete, o co jde, chápu to správně?"
S tak nesympatickými postavami jsem se už dlouho nesetkala. Zvlášť pro Rachel a její alkoholismus jsem ze začátku nenalézala kapku pochopení. A proto se mi to také těžko četlo. Přečetla jsem během Dívky tři jiné knihy, což rozhodně běžně nedělám. Navíc mi forma přišla zbytečně komplikovaná, jakoby vykalkulovaná, neustále jsem se musela vracet a zjišťovat, o jaké datum a ženu se jedná. Závěr byl opravdu překvapivý, protože pro mne nelogický a nepravděpodobný, prostě vymyšlený. Ne, nejsem zklamaná, už jsem se naučila nepodléhat sloganům typu - bestseller roku. A jak už tady někdo napsal - mnoho povyku pro nic.
Celkem zajímavý příběh s překvapivým koncem. K hlavní hrdince Rachel jsem měla dost rozporuplný vztah. Chvilkami mi byla sympatická a fandila jsem jí, většinu času jsem se za ní ale styděla a v duchu si říkala proč? proč tohle dělá? Knihu doporučuji, je to fajn počtení s kapkou napětí, jako bestseller bych ji ale neoznačila.
Thriller jsem nikdy nečetla.. Díky reklamě a označení "kniha roku 2015", "světový bestseller", jsem si jako první knihu s tímto dějem, vybrala Dívku ve vlaku. Než jsem knížku začala číst, přečetla jsem si k ní pár recenzí. Většina se shodla na tom, že prvních 50 stran je zdlouhavých (nudných), ale mě se do děje podařilo začíst od první strany. Příběh vypráví tří ženy, Rachel, Anna a Morgan. Líbí se mi, jak spisovatelka postupně odkrývá jejich tajemství a jak příběh na konci do sebe zapadne...
4 hvězdy jen za konec, který se nedal jen tak lehce předpovědět. Ale jinak nebyla kniha nic extra. Postavy Scotta a Toma si byly neuvěřitelně podobné. A také mi vadilo nelogické chování Rachel. Uvidíme co film. Trailer připomínal 50 odstínů....
Od absolutního bestselleru jsem čekala něco víc. Kniha mě moc nezaujala, celkem nudná a zpočátku i nepřehledná. Za sebe hodnotím průměrně.
Jsou knihy, které mají bavit a nebaví. Jsou knihy, které mají napnout a nenapínají. Toto je ovšem kniha která nejen baví ale hlavně napíná. Samozřejmě zde nenajdeme žádné zvraty ala Nesbø nebo Deaver, ale když přistoupíte na autorčinu hru a nebudete o ničem extra přemýšlet, čeká vás neprůměrně příjemný zážitek. Kniha se mi více než líbila a momentálně si nedokážu vybavit žádný jiný kus, který by se mi v roce 2015 líbil více :-)
Nejsem z toho nijak na větvi. Zas spousta planých recenzí typu "Kniha roku; Světový bestseller" atd, ale popravdě je to zase jen marketingový tah. Ze začátku mě to extrémně nudilo, a tak jsem si odskočil přečíst Atlas mraků. Nicméně jsem se k tomu pak vrátil a díky bohu se to zlepšilo. Snad od půlky se tam začně dít něco zajímavého a chytne to spád, takže jsem to dočetl nakoce raz dva (shodou okolností při cestě vlakem do práce do Londýna). S knížkou mám ale podobný problém jako s Temnými kouty, které jsem četl nedávno, a to ten styl pohledu první osoby. Nějak mi to k takovému žánru nesedí, a mnohokrát mi hlavnou problesklo "A komu to ona vlastně pořád vypráví?". Suma sumárum, chce to na to mít náladu, zorientovat se v postavách, a pak už to jde samo.
Začátek knihy dost nepřehledný, skoky v časech a osobách, ale po pochopení parádní oddechovka plná napětí ;)
Zajímavá detektivní zápletka, krásně vykreslený profil hlavní hrdinky mající problém s alkoholem, ovšem závěr jsem očekávala trochu méně předvídatelný.
Anglie prvotina vlaky zfilmováno anglická literatura tajemství alkoholismus psychologické thrillery zmizení lidí thrillery pro ženy
Trailer na film mě zaujal, ale než čekat na film, raději si přečtu knížku. Beztak je knížka vždycky lepší. Stáhla jsem si ji jako e-book do mobilu a že si ji pak přetáhnu do čtečky. No, nějak jsem se od toho nemohla odtrhnout, tak jsem to dala za pár hodin celý. Oči mě bolí ještě teď, ale fakt se to četlo samo a moc doporučuju. Když teď koukám na ten filmovej trailer znovu, myslím, že si film ráda nechám ujít.