Dívka ve vlaku
Paula Hawkins
Román, který si podmanil všechny žebříčky bestsellerů na obou stranách Atlantiku, trhá rekordy v rychlosti prodeje a je kritikou označován za letošní Zmizelou. Potřebujete vědět víc? Rachel dojíždí ranním vlakem do Londýna. Den co den si prohlíží útulné předměstské domky, a když vlak na chvíli zastaví u návěstidla, naskýtá se jí pravidelně letmý pohled do soukromí mladého páru. Postupem času Rachel začíná mít pocit, že ty dva lidi zná. Představuje si, že je zná. Dá jim dokonce jména: Jason a Jess. Jednoho dne však zahlédne něco, co ji šokuje. Stačí pouhá minuta, než se dá vlak zase do pohybu, a náhle je všechno jinak… Krátce nato se Rachel dozví, že se „její“ Jess pohřešuje, a proto se rozhodne obrátit na policii. Není si jistá, zda tím nenadělá více škody než užitku, zatímco se stále více zaplétá do příběhu, který není její, ale jenž nakonec obrátí naruby život úplně všem…... celý text
Literatura světová Pro ženy Thrillery
Vydáno: 2017 , Ikar (ČR)Originální název:
The Girl on the Train, 2015
Super kniha, čte se velice dobře a opravdu se dá přečíst za jeden večer, ale já si ji "šetřila".
Popravdě řečeno, vraha jsem neuhádla, až opravdu na konci... ale tím líp, nebaví mě detektivky, kde znám vraha od půlky knihy, to je pak nuda :-D
Prý nová Zmizelá. Ani náhodou, ta Dívce nesahá po kotníky. Motivem zmizelé manželky a podezřelého manžela veškerá podobnost končí. Rachel si mě omotala okolo prstu a nepustila mě, dokud jsme to spolu nerozlouskly. A kdyby to nepokazil ten Jekyll/Hyde v závěru, přidala bych *.
Lehce nadprůměrná detektivka. Nenáročná zábava na pár večerů. Zběhlý čtenář detektivek rozplete zápletku přibližně v polovině knihy. Věrohodně charakterizovaná hlavní postava - alkoholička.
Fakt, že knize předcházel takový mediální boom mi asi pokazil dojem, protože člověk začíná číst s příliš velkým očekáváním, a pak si říká, tak kvůli tomuhle takový humbuk? Ale s odstupem času musím ocenit zajímavý příběh, i přesto, že mi žádný z hlavních hrdinů nebyl sympatický a slabosti Rachel, mě vyloženě rozčilovaly. Navíc začátek knihy se strašně táhl, a když už to konečně začlo být zajímavé, tak najednou přišel konec, kdy přišel zvrat v podobě vraha, ale když už jsme vyloučily manžela, tak nám moc možností nezůstalo.
Nestává se mi často, že bych přečetl knihu téměř na jeden zátah, Dívka ve vlaku však mezi to málo knížek patří. Jistě, kniha nemá ani 300 stránek, i tak to však ukazuje na vysokou čtivost tohoto dílka. Srovnání se Zmizelou je určitě na místě, mně se však Dívka ve vlaku líbila o dost víc a to hned od prvních stránek. Odjakživa mám totiž slabost pro hlavní hrdiny trpící různými psychickými poruchami, alkoholiky a uživatele všemožných prášků a drog. Tedy stejně jako Harry Hole, byla i Rachel postava podle mého gusta, bylo zajímavé sledovat její každodenní zápas se závislostí, tak důvěrně známý všem alkoholikům. Vyprávění Megan a Anny už tolik zajímavé nebylo, jak ale vše směřovalo do jednoho bodu, kde se tyto tři linie protnou, nemohl jsem se od čtení odtrhnout a knihu dočetl ve čtyři hodiny ráno. Samozřejmě, že tato kniha není nějaké nadčasové umělecké dílo, patří do žánru komerční populární literatury, je naivní koupit si knihu označenou jako Světový bestseller - Kniha roku 2015 a očekávat, že dostanu nového Tolstoje. Stejně jako by bylo naivní očekávat, že na komerčním rádiu uslyším Close To The Edge od Yes nebo na komerční TV stanici uvidím Mechanický pomeranč v hlavním vysílacím čase.
Kniha je lehce napsaná a hned vtáhne do děje. Dle ovací jsem čekala víc, ale líbilo se mi to. Akorát bych ženu po třicítce se sklonem k tloustnutí a alkoholismu nenazývala dívkou.
Souhlasím s anishtou, konec měl velmi rychlý spád.
Do strany sto nuda, od stovky vejš jsem nemohla přestat číst. :-)
Vrah se dal docela lehce tipnout, ale to mi nevadí, kniha měla spád a také se mi líbil pohled tří různých žen.
Jsem spokojená.
Bylo to dobré, ale na zadek jsem se z toho úplně neposadila.
Od půlky knihy jsem lehce tušila kdo je asi vrahem. Opravdu jen lehce, ale potom se vše jen utvrzovalo.
Příběh z pohledu tří žen se mi líbil, i když každá z nich mě svým způsobem štvala svým chováním.
Z konce jsem trošku rozpolcená, nějak to šlo moc potom rychle. 200 stran jsme si vzpomínali s naši "opilkou" na cokoliv podstatného a vše pak bylo vyřešeno ani ne na 50 stranách.
Ubírám jednu hvězdičku. Uvidíme s čím se vytasí autorka dále.
Skvělý "napínák" až do poslední stránky. Psáno příjemnou útržkovitou formou vzpomínek a dialogů všech hrdinů.
Geniálně napsané. Celou dobu si myslíte, že je tak, jak si myslíte. Tahá Vás za nos až do cca 279 stránky, kdy zjistíte, kdo je vrahem. Kniha roku 2015 je podle mě přemrštěné ohodnocení, ale jinak super, přečtěte si.
Kniha je psaná velice zajímavě z pohledu hlavních hrdinek , přečetla jsem ji rychleji, než bych chtěla, ale děj mě nenechal číst pomalu.
Ano, bylo potřeba pečlivě sledovat, kdo je zrovna s vyprávěním na řadě, jak se postavy střídaly a a občas i období, o to byla kniha zajímavější.
A samozřejmě překvapivé rozuzlení nechybělo.
Nebudu víc těm, kteří ještě nečetli, prozrazovat, za mě ano, kniha stojí za to si ji přečíst.
Opravdu výborná kniha. Čtivá a vtáhne vás do děje, že se ani nenadějete a jste na konci.
dívka ve vlaku se velmi dobře se čte, děj je relativně napínavý, ale něco tomu chybí... dobré je prolínání děje prostřednictvím tří ženských vypravěček, ale vedlejší postavy jsou dost povrchně popsány, přestože jejich role v ději jsou důležité - myslím hlavně doktora a taky zrzouna, který se jen objevuje a mizí... v každém případě je kniha napsaná dost filmově, takže její zfilmování jistě nebude dlouho trvat. knihu jsem přečetla na jeden zátah, protože jsem byla zvědavá, jak se vše propojí a jaké bude rozuzlení, takže za přečtení určitě stojí, ale zase taková bomba to není. neumím (naštěstí) posoudit, jestli alkoholické vjemy a výpadky Rachel jsou popsané reálně, ale fakt je, že mě dočasně přešla chuť i na skleničku vína :-)
Jako hooodně dobrá kniha...výsledek mne docela překvapil, to jsem nečekal....Co mě asi nejvíc štvalo, bylo, jak se Rachel vždy utápěla v chlastu, to bylo drsný....
Napínavá knížka, od které se nedá odtrhnout. Líbilo se mi, že všechny postavy byly trochu divné a každá měla dost velké mouchy a líbilo se mi i přeskakování mezi nimi. Jen mezi daty jsem měla někdy chaos a musela znovu zjišťovat kdy se co vlastně stalo.
Mně se kniha moc líbila. Na základě předcházejících komentů musím konstatovat, že Zmizelou jsem nečetla. Přelouskala jsem ji jedním dechem. Líbilo se mi hlavně to napětí, je to spíš thriller než klasická detektivka. Vyprávění ze tří úhlů pohledu očima třech klíčových žen mě bavilo. Rachel mi byla sympatická, ostatní dvě ne. Určitě bych si od autorky přečetla něco dalšího.
SPOILER:
Škoda, že bylo celkem snadné uhodnout vraha - ze tří/čtyř mužů (ženy jsem vyloučila, když to bylo z jejich pohledu vypravováno) to byl samozřejmě ten nejméně pravděpodobný :) Ale stejně jsem byla napnutá do konce a těšila se na motiv.
Tak tohle se povedlo. Kniha mě doslova vtáhla do děje a udržovala v napětí. Zápletka výborná, nervy napjaté do poslední stránky a po zaklapnutí knihy lítost, proč jsem to krucinál přečetla tak rychle...
Anglie prvotina vlaky zfilmováno anglická literatura tajemství alkoholismus psychologické thrillery zmizení lidí thrillery pro ženy
S velkým nadšením jsem si opatřil knihu, která měla obrovskou reklamu, jež hlásala, jak se jedná o největší a nejsilnější debut, bestseller atd. Po přečtení si troufám konstatovat, že jde o zcela průměrný kriminální thriller, jehož pointu musí odhalit každý alespoň trochu zkušený čtenář krimi a detektivek. Nic zásadního ani převratného se neodehrává, kniha je čtivá, byť místy zbytečně rozvleklá a subjektivně mě mnohdy iritovala hlavní postava Rachel, i když mi jí v konečném důsledku bylo nesmírně líto. Věřím, že filmové zpracování se může povést náramně a může z toho být pěkný devadesátiminutový thriller, Emily Blunt bych viděl spíše na Megan, Annu by mohla rozhodně hrát Jessica Alba, Anna Kendrick nebo Kate Beckinsale. Rachel by slušela nějaké výtečné herečce, kterou by maskéři pěkně přifoukli a zošklivěli. Třeba se mi film bude líbit mnohem více než kniha.