Divný dárek
Jacqueline Wilson
Když od nich táta na Vánoce odejde, dělá Amy, co může, aby rozveselila malého brášku Maxe a mladší sestru Vitu, přestože ani jí samotné není nejlíp. S oblíbeným maňáskem jim vypráví nekonečné příběhy o téhle sobí slečně. Amy ví, že krásný příběh dokáže člověka rozveselit, i když je mu smutno. Sama je vášnivou čtenářkou a knížky její oblíbené autorky ji dokážou zanést daleko od všech starostí. Kdyby se s ní jen mohla setkat, splnilo by se jí tím jedno obrovské přání. Ale splní se jí i ta ostatní, která jsou mnohem důležitější?... celý text
Romány Pro děti a mládež Dívčí romány
Vydáno: 2006 , BB artOriginální název:
Clean break, 2004
Moc hezká knížka. Amy byla moc hodná a podobná mě, během čtení jsem ji toužila poznat. Taky se mi líbila zmínka o Jenny Wiliamsové. Moc dobrý nápad, akorát konec bych čekala uzavřenější.
Četla jsem jako teenager a kniha mě moc bavila, příběh má spád a dobře se čte. I po letech se k ní vracím.
Jedna ze slabších knížek od Jacqueline...Možná to bylo tím, že převládala pochmurná atmosféra a našlo se jen velmi málo momentů, které by potěšily. Navíc se mi ani moc nelíbil konec. Nejspíš to bylo tím, že jsem nebyla připravená na "happy end".
Tahle knížka se mi moc líbila. Byla celkem smutná, ale někdy i veselá. Od začátku mě ten jejich táta spíš štval než aby mě zaujal tak jako Amy, Vitu a Maxíka. Hodně se mi líbilo to, jak tam byla zmiňovaná Jenna Williamsová, protože to vlastně mělo napodobovat Jacqueline Wilsonovou. Chápu, proč pořád Amy, Vita a Maxík chtěli, ať se jejich táta vrátí, protože je to prostě jejich táta, ale nechápala jsem, že to chce i jejich máma, když ji vlastně podváděl. Dokonce se ho i zastávala a nebyla na něho ani naštvaná, jenom ke konci. Ale i tak se mi ta knížka moc líbila. Ten konec byl moc hezký a taky dojemný. Líbilo se mi taky, že to vyprávěla Amy, protože se to v jejím podání moc dobře četlo.
Tahle kniha byla docela super. I když se to uprostřed strašně vleklo a přišla mi zbytečně dlouhá! Na konci to bylo rozhodně lepší, ale určitě tuhle knihu nezařazuji do nejlepších knih od J.W.
Krásný, citlivě napsaný příběh o tom, co se stane, když tatínek opustí rodinu kvůli milence. Smutné, děsivě reálné. Složité rodinné vztahy mezi maminkou, tatínkem, druhým tatínkem, nevlstními sourozenci, babičkou. Vyprávěno z pohledu Amy, nejstaršího dítěte, která se snaží sebe a své sourozence podporovat vyprávěním příběhů. Líbí se mi hezké vztahy mezi sourozenci i upřímnost a reálnost hlavních postav při rozplétání živostní situace, do které se vlastní vinou nebo zcela nevinně dostali. Při čtení jsem si neustále uvědomovala, kolik dětí přesně toto asi zažívá.
Toto dílo mi připadalo smutné, na žebříčku jejích knih u mě na vrcholu není. Ale Jacqueline Wilsonová je skvělá dětská autorka, to nemůže nikdo popřít.
Smutné vtipné,miluji J.W.,jen ona to dokáže takto mistrovsky zakomponovat.
Vždy se vcítím do role hl.hrdinky. :)
Také se mi velice líbila, stejně jako další její knížky. Autorku mám celkově moc ráda a vždy když v knihovně narazím na nějakou z jejích knih, tak jí musím přečíst :)
Kniha se mi velice líbila a byla jsem mile překvapena konce, protože jsem takový konec rozhodně nečekala a to mě vždycky hrozně potěší.
Jacqueline Wilson ist the best!!!!!!
i love her book and her image, she is very rich and populary.She is very important and goodlook.
Jedna z prvních knih, které jsem si půjčovala od kamarádky. Už jen kvůli jejímu doporučení jsme ji zhltla za chvíli. Obdivuji Jacqueline, jak poutavě a srozumitelně (vlastně ještě pro malé holčičky) píše.
2010 | Vzdušné zámky |
2005 | Holka z popelnice |
2005 | Nejlepší kamarádky |
2004 | Půlnoc |
2002 | První láska |
(SPOILER) Kniha se smutnějším tématem od oblíbené autorky. Amy, Vita i Maxík mají sice svého taťku jako modlu, ale jak on tak mamka se celou dobu chovali dost nepatřičně, táta dětem sice nasliboval hory doly, ale pak zmizel a máma upadla do dlouhé deprese a nebyla moc schopná se o děti starat. Babičku měli sice přísnou a věčně napruženou ale díky jejím financím se rodina po odchodu otce nezhroutila. Příjemným uvolněním byla ke konci dovolená do Španělska kde si nakonec i kyselá babička našla přítele:) Konec přišel dost nečekaně a je opravdu šťastný?