Dlhá cesta domov
Louise Penny
Případy vrchního inspektora Gamache série
Ak sa tvorivá vášeň zmení na ničivé šialenstvo, každý je schopný spáchať zločin. Maliarka Clara to vie veľmi dobre, a preto sa zdesí, keď jej manžel nepríde na dohodnutú schôdzku po ročnom odlúčení. Peter, ktorého tak milovala a ku koncu nenávidela, je nezvestný a možno aj mŕtvy. Inšpektor Gamache si síce užíva zaslúžený odpočinok v prekrásnej kanadskej dedine Three Pines, ale Clara ho uprosí, aby po Petrovi začal pátrať. Na pozadí očarujúcej kanadskej prírody sa krok za krokom, stránku za stránkou rozvíja príbeh o temných hlbinách ľudského srdca. Od prvej chvíle tušíme zločin, ale je to vražda? Alebo ešte niečo omnoho horšie? Autorka drží čitateľa celý čas v neistote – a potom nám ukáže, čoho je schopný ten najzvrhlejší človek.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 2014 , PremediaOriginální název:
The Long Way Home, 2014
Kdybych tuto knihu četla jako první knihu od Louise Pennyové ... kdybych neznala obyvatele vesničky Three Pines ... kdybych neznala z předchozích dílů inspektora Gamache ... kdybych nevěděla, jak autorka umí mistrně psát své bestsellery ... tak bych asi u této knihy skončila.
Já se v první půli jen nudila, bylo to všechno tak rozvleklé. Naštěstí autorka umí psát "přitažlivě", tedy jsem četla docela rychle ... ale ... věřím, že dalším dílem si spravím chuť.
Příjemné, zajímavé a jen trochu znepokojivé čtení (a vlastně žádná detektivka): moc se mi líbila většina knihy, kde v rámci pátrání po ztraceném manželovi se ze všech stran zkoumá umění, především malířství, umělecká duše, podivínství, genialita, inspirace, závist, zbabělost, otevřenost, svoboda, náhled laiků i odborníků (galeristů, učitelů) a chybějící múza pro výtvarné umění. Pátrání také vedlo nejen velkými městy východní Kanady, ale hlavně podél severního břehu Sv. Vavřince, což je opravdu mohutný tok s pobřežními divočinami a rybářskými osadami odříznutými od civilizace (jen ta mapka mi chyběla). Rozuzlení bylo pak poněkud bláznivé a samotná tečka samoúčelná. Ale vcelku jsem si většinu plynulého čtení užila na 85%.
Pozn.: Ruth jako stará protřelá nesnesitelná básnířka s husou Rozou - a nechala se zničehonic obloudit elegantním zjevem, aniž by osobu hned prokoukla? To se mi tedy vážně nechce věřit!
Noli tenere
Poklidné chvíle ve vesnici Three Pines s jemným tušením něčeho temného v pozadí vystřídají rozbouřenější dny na cestách po Kanadě i lidské (malířské) duši. Konec tradičně trochu překombinovaný, ale celkový dojem je velmi dobrý. Jak jinak. Prostě se touto sérií cítím obohacena - co se týče myšlenek, informací, vhledů do různých oborů i povah - a už teď se těším, jak si ji jednou přečtu znovu (nejlépe na podobném místě jako je teráska bystra Gabriho a Oliviera s kávou v ruce a někým jako "Henri" u nohou).
LP píše opravdu nádherně, poeticky. Vychutnávám si všechny její knížky. Nicméně u téhle bylo těch vnitřních démonů, hříchů minulosti a hledání odpuštění a múz na mně moc. Samotný příběh nebyl špatný a konec měl spád a jiskru ale tentokrát mi to nejspíš nesedlo, alespoň ne tak, jak jsem u téhle autorky zvyklá. Uvidíme co přinese další díl, na který se moc těším.
Z tohoto dílu jsem měla rozporuplné pocity. Na jednu stranu se mi jako obvykle líbil, protože byl čtivý a byly tam známé postavy. Na druhou stranu jsem si celou dobu říkala, ať si Peter zůstane, kde je. Proč ho hledat? Mně jako čtenáři rozhodně nechyběl, spíš mi jeho nepřítomnost vyhovovala. K tomu se při jeho hledání na můj vkus až moc často do děje motala Clara. Nemám je ráda ani jednoho, takže mě děj točící se opět kolem nich, moc nenadchl. Závěr byl ale dobrý.
Dlouhá cesta domů je snad až fascinující a vychutná si ji určitě každý čtenář, který má v paměti předcházející díly i se všemi nuancemi vztahů mezi jednotlivými postavami. Což je zároveň i nevýhoda této skvělé a velmi netradiční detektivky - neznalému čtenáři se může zdát zdlouhavá a nejasná. Já jsem ovšem doopravdy okouzlená.
Poklidný příběh, už si připadám jako součást vesničky. Četla jsem prvních pět knih ze série a pak jsem přeskočila k této desáté v pořadí. Proto pro mne bylo jedině dobře, když se v příběhu zabrousí do minulosti a připomenou se události z předchozích dílů. V každém případě se chystám sahnout po zbylých dílech ze série. Autorka, vesnička a její obyvatelé si mě zcela získaly.
Mám rád skrytou vesničku v horách, která není na mapách. I její obyvatele. Ale autorce došly mrtvoly a domnívám se, že i invence. A tak vyslala své hrdiny na pracovní cesty, aby vyhledali Petera. Ten vyrazil na nevysvětlitelný vandr po světě a ztratil se nám. A kanadská policie slídí po pohřešovaném za pomoci hlavních postav celé řady - po polovině Kanady.
Zápletka taková nejasná - vzdalující se realitě - vysvětlení poloviční. Ale styl autorky je nadále skvělý, ale dojem mám rozpačitý.
Nechci se opakovat, ale musím. NÁDHERA. Kniha, která není jen krimi. Kniha plná lidských slabostí, lidské moudrosti, síly lásky a přátelství. Hrozně mě to bavilo číst. Slovní přestřelky mezi některými postavami jsou bezkonkurenční. Svět umění, do kterého můžu nahlížet, je zajímavým prostředím. Popisy krajiny, měst i vesniček jsou vymazlené a ukazují velkou lásku autorky ke své zemi. Konec jsem nečekala, ale vlastně to bylo dokonale vymyšleno. A jako bonus je nádherné čtení opět zabaleno v nádherné obálce.
Plakala jsem a smála jsem se, vrtěla hlavou a držela pěsti, nedýchala jsem a rozčileně knihu odhazovala abych ji vzápětí nalistovala zpět na správnou stránku.....a najednou byl konec.
A opět jsem se dozvěděla spoustu nových věcí, třeba o Zahradě kosmických úvah, nebo o malíři Gagnonovi.....
(SPOILER) První kniha z celé série, co byla o něco slabší, i když čtiva a krásně psaná jako předchozí, jen samotný příběh byl slabší. A ten konec? Proč? To se mi moc nelíbilo, vždy její knihy dopadli dobře a tentokrat... Hm, snad to další knihou nápravý. Ale předpokládám, že už napinavejsi nebudou, kdyz šel inspektor do vysluzby. No, nechám se ráda překvapit.
Byla to první kniha od této autorky, kterou jsem četla a popravdě jsem trochu v rozpacích. Kniha mi přišla zbytečně rozsáhlá, zdlouhavá a místy i nepřehledná. Přiznávám, že některé stránky jsem jen tak prolétla. Závěr byl asi na celé knize nejlepší.
Tentokrát to bylo hodně filosofické. Trochu ospalé, ale po předchozím nadupaném díle přišlo takové zklidnění vhod.
/možný drobný spoiler/
Z tohoto dílu mam rozporuplné pocity. Vesničku Three Pines a její obyvatele jsem si opravdu oblíbila. Poklidné detektivky alá Agatha Christie pro mě jsou příjemnou až vítanou změnou po všech těch thrillerech s psychopaty nebo sériovými vrahy libujících si v hanobení těl. Ale tady to bylo ... poklidné až moc. Bohužel musím říct, že 3/4 knihy pro mě byl spíš společenský/psychologický román, který se víc zabýval analýzou lidské duše a následným chováním jedinců než že bychom systematicky postupovali v detektivní práci. Vysloveně jsem se nenudila, ale přistihla jsem se, že nad dějem vůbec nepřemýšlím a kolikrát jsem si říkala jak se proboha dostali k dalšímu vodítku při hledání Petera. Na mě tady prostě bylo málo detektivní linky. Dokonce mi tady začaly trošku vadit ty flashbacky do minulosti- traumata, co si s sebou nese Gamache (třeba to jeho vysedávání na lavičce s knížkou). Ok, v minulosti opravdu zažil traumatizující zážitky, ale my jsme už o tom četli (kdo tedy čte popořadě, což opravdu doporučuju) a tak už by stačila jenom letmá zmínka - bohatě by za mě stačilo zmínit to, že chodí na sezení k Myrně a Jean-Guy má terapeuta.
No jak jsem už psala: na mě tam prostě tentokrát bylo příliš vaty okolo, příliš rozborů lidské mysli (hlavně okolo Petera) a v detektivku se kniha změnila až v poslední čtvrtině. Závěr jsem nečekala.
Jako vždy moc dobrá kniha. Mám ráda všechny díly, už se těším na poslední. Trochu mě překvapil konec, nebudu prozrazovat. Ale doporučuji.
Toto je pátá kniha série s šéfinspektorem Gamachem, kterou jsem četl. Začal jsem Oživlým kamenem (4. kniha série) a pokračoval 6., 7. a 9. knihou série. Kdybych začal Dlouhou cestou domů, tak jsem ji určitě nedočetl a další knihy s Gamachem bych ignoroval. U Dlouhé cesty jsem u mnoha stran nezáživného textu úspěšně aplikoval metodu rychločtení :-).
S ohledem na zdejší příznivce knih L. Penny se raději zdržím podrobnějšího hodnocení obsahu knihy. E-knihu Dlhá cesta domov jsem četl ve slovenštině a tak mohu srovnávat technickou úroveň e-knih vydaných českými vydavateli a slovenské Premedia. Nedá se srovnat. V českých e-knihách (Knižní klub resp. Kalibr) jsou desítky „překlepů“ a dalších chyb (chybně uvedené odstavce, oddělování pasáží textu atd.). Slovenské vydání Dlhé cesty je technicky perfektní. Asi někdo provedl korekci textu e-knihy (na rozdíl od českých vydání).
Příznivce série s Gamachem by možná mohlo zajímat, že jsem četbou slovenského vydání zjistil, že dítko neurčitého pohlaví se nejmenuje Pea ale Bean. Nakonec jde v obou případech o luštěniny. Také jsem objevil, že společnice sympatické staré básnířky Ruth husa Róza není husa, ale kačena. (Ducka Rózu i Beana jsem ověřil v anglických vydáních.) Našel jsem si ale na YouTube video s kanadskými husami a je fakt, že kanadská husa vypadá jako „naše“ větší kačena a vydává zvuky, které se podobají tomu „fak, fak, fak“ více než do slovenčiny přeložené „sráč, sráč, sráč“ :-).
Omlouvám se všem příznivcům CI Gamache a jeho přátel ve fiktivní dědině Tři borovice, ale pro mne byla tato kniha velkým zklamáním.
2014 | Zátiší |
2014 | Vražedný chlad |
2015 | Nejkrutější měsíc |
2017 | Hladový duch |
2017 | Pohřběte své mrtvé |
Po několika detektivkách, ve kterých se autoři předháněli, kdo má brutálnějšího a pošahanějšího pachatele, byl návrat do Three pines jako pohlazení po duši. Tentokrát se pátrá po jednom obyvateli vesničky, děj se táhne jako Gabriho javorový sirup, ale vůbec nevadí, že zločin se koná jen tak mimochodem na posledních stránkách.