Dlhý lupeň z mora

Dlhý lupeň z mora
https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/512250/bmid_dlhy-lupen-z-mora-64382bc09055f.jpg 4 64 64

Koncom 30. rokov 20. storočia vypukne v Španielsku občianska vojna. Generál Franco a jeho prívrženci zvrhnú vládu a tisíce ľudí utečú cez hory k francúzskym hraniciam. Jednou z nich je aj Roser, tehotná mladá vdova, ktorej osud sa prepletie s osudom Victora Dalmaua, vojenského lekára a brata jej mŕtveho manžela. Aby obaja prežili, musia urobiť to, po čom ani jeden z nich netúži - uzavrieť manželstvo. Spolu s ďalšími utečencami sa nalodia na loď do Čile, aby tam začali nový život. Osud im však kladie do cesty jednu prekážku za druhou a obaja postupne zisťujú, že ozajstný domov bol celý čas takmer na dosah ruky. Publikáciu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Slovart (SK)

Largo pétalo de mar, 2019

eva3992
13.09.2023 4 z 5

Příběh Roser a Víctora. Koncem třicátých let 20. století se Španělsko ocitá v občanské válce, těm, kteří chtějí žít svobodně, nezbývá nic jiného než emigrovat. Podaří se to i hlavním hrdinům, kteří se tak dostanou do Chile, kde chtějí začít nový život. Rádi by se však jednou vrátili do své rodné země a věří, že bude brzy opět svobodná.
Velmi oblíbená autorka a moje první setkání s ní. Už teď vím, že však rozhodně nebylo poslední.
Sledujeme zde osudy jedné rodiny, a to od roku 1936 až do roku 1994. Jejich život rozhodně nebyl jednoduchý, ale díky odhodlání, síle osobnosti a podpoře, zvládají i opravu náročné výzvy.
Je to příběh o svobodě, lásce, stáří, síle rodiny, ale i o touze po domově a hledání svého místa na zemi. Tím, že je příběh založen na skutečných událostech, je o to víc smutnější. Navíc, když si v dnešní době uvědomíme, jak se historie neustále opakuje, tak mi bylo při čtení opravdu úzko.
Ze začátku jsem si musela zvyknout na autorčin styl, trochu mi vadilo dost politiky, ale čím více jsem četla, tím více si mě příběh získával. Ke konci jsem knihu nemohla odložit a potřebovala jsem vědět, jak to s Roser a Víctorem dopadne.
Mám ráda, když se v knihách dozvím něco nového a zde toho byla spousta, navíc vše podáno přehledně a jasně.
Úžasná kniha o smutných momentech světových dějin, která se vám dostane pod kůži.

lusila
27.07.2023 5 z 5

Každý autor má podľa mňa právo "pisateľsky" rásť. Preto som od tejto knihy neočakávala , že bude podobná predchádzajúcim knihám. Páči sa mi, že politickej situácii je venovaná rovnaká pozornosť ako samotnému príbehu. Jediné, čo mi trochu kazilo radosť z čítania, boli veľmi malé písmená, ale za to autorka nemôže.

Ahmose
19.06.2023 3 z 5

Po úžasnej skúsenosti s autorkinou tvorbou v diele Dom duchov, som bez váhania siahol aj po tejto novinke. Žiaľ, Dlhý lupeň z mora sa predchádzajúcej knihe nevyrovnal. Kým Dom duchov je kombináciou reportáže a magického realizmu s bohatým, kvetnatým jazykom, toto je skôr strohé a dosť opisné. Nechcem tým povedať, že by bola kniha sama o sebe zlá. Nepochybujem o tom, že historické udalosti zachytené v knihe sú presné a autorka sa v danej problematike výborne vyzná. Udeje sa v nej toho pomerne veľa a v knihe vystupuje viacero postáv s rozličnými pohľadmi na vojnu. Tejto knihe však chýba to, čo z Domu duchov robí tak výnimočnú knihu. Proste tu nie je tá pridaná hodnota a tak ju hodnotím ako priemernú. Nič-menej, pokiaľ vás zaujíma história 20. storočia a hlavne história Španielska a jej prepojenie s Čile, táto kniha by sa vám mohla páčiť. Akurát nečakajte nič extra prevratné.

Teraesa
10.06.2023 5 z 5

Akejkoľvek tématiky sa Allende dotkne, majstrovsky zvládne jej spracovanie. A naozaj, tematika druhej svetovej vojny, občianska vojna v Španielsku, exil v Čile a Venezuele, koncentračné tábory - to všetko dokopy vytvára dojemný príbeh, počas ktorého sa mi mnohokrát tlačili slzy do očí od dojatia... Dokázala to, že som si vybudovala k postavám jedinečný nežný vzťah, obľúbila som si ich iným spôsobom, než postavy v ostatných knihách.
Definitívne päťhviezdičková kniha, krásny doplnok k početným dielam magického realizmu.