Relikvie mrtvých
Ariana Franklin (p)
Dobrodružství lékařky Adélie série
Lékařka Adélie hledá důkazy o smrti krále Artuše. Píše se dvanácté století a mnichové v anglickém Glastonbury najdou po mohutném požáru v klášteře dvě lidské kostry, o nichž nikdo neměl ani tušení. Jedna je vysoká, mohutná, jako by patřila nějakému válečníkovi, druhá malá a drobná. Existuje domněnka, že právě Glastonbury je oním bájným Avalonem z dávných dob. Mohlo by se tedy jednat ostatky krále Artuše a Guinevere? Když se o objevu doslechne král Jindřich II., požaduje důkazy o Artušově smrti. Nepotřebuje totiž, aby jeho vzpurní velšští poddaní začali věřit a doufat, že jejich jediný pravý a budoucí král se jednoho dne vrátí, aby je znovu mohl vést k vítězné bitvě za svobodu. A tak král Jindřich opět povolává Adélii, aby se pustila do prozkoumání podezřelých koster. Jenomže někdo si nepřeje, aby byly kosterní pozůstatky identifikovány a je připraven kvůli tomu i zabíjet… Román Relikvie smrti je volným pokračováním úspěšných příběhů „vykladačky smrti“ Adélie Aquilarové, lékařky a patoložky ze salernské univerzity medicíny. Na pozadí barvitě vylíčeného života středověké Anglie se odehrává napínavý až detektivní thriller, v němž láska, logika i rodící se věda zápasí s pověrami a barbarstvím tehdejší doby.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: 2011 , JotaOriginální název:
Relics of the Dead, 2009
Trošku rozvláčné, ale celkem čtivé. Z hlediska historických zajímavostí byla ale nesporně nejzajímavější pasáž úplně na konci knihy, kdy se v praxi zaváděla soudní jednání listinná, na rozdíl od soudních soubojů...
Hlavní hrdinka je podána až moc moderně, nenašla jsem v ní zvláštní zalíbení. Také mi chyběl kontext (je to 3. díl série, přechozí jsem nečetla), třeba kde se vzal Mansur.
Po povedeném druhém díle jsem se pojal předtuchu, že i třetí díl si udrží svoji kvalitu. A... Nespletl jsem se. Čtivé, místy napínavé, místy zajímavé (fascinovalo mě například Frankpledge). Jen... to s tou jeskyní bylo jasné skoro od začátku. :)
Velká škoda, že tato série má jen 4 díly - víc myslím není co dodávat. Patří mezi moje oblíbené.
Myslím, že na Adélii začínám být závislá. Kecám, jsem závislá na postavě Jindřicha II. :D
Ale teď vážně...příběh se čte jedním dechem, zápletka je opět originální a nečekaná a ihned po přečtení saháte automaticky po dalším (naneštěstí posledním) díle.
I další díl z této série jsem přečetla jediným dechem a moc se mi líbí, že je příběh vystavěn částečně na historii.
Historie, napětí, mystika a láska.... Koktejl, který si vždy ráda vypiji. A i tentokrát mi velmi chutnal. Zatím nejlepší kniha, kterou jsem četla od této autorky
Jak nemám moc ráda knihy, kde se vyskytuje král Artuš, tak se mi tenhle Adélčin příběh zamlouval. A rovnou ze série nejvíce. Možná proto, že král Artuš byl do příběhu jen umně zakomponován a příběh na něm nebyl vystavěn, spíše ale proto, že se objevily nové a sympatické postavy (Emma a zejména její rytíř, i když Essen teda není v Sasku) a doplnily ty, které jsem si oblíbila už během prvního dílu. Rozuzlení není tak zřejmé jako v předchozích dvou dílech, i když osoby, jichž se záležitost týká se zase dají celkem snadno odhadnout. Ostrov malomocných (myslím, že jsme se s ním setkali už v prvním díle) a les s psanci, jakož i výlet do anglického středověkého práva, s tím vším jsem byla spokojená, Adélčino lékařské umění už to jen celé doplnilo. Oceňuji i více romantiky, než v minulém díle o Eleonoře Akvitánské.
Nikdy bych si nepomyslila, že mi bude dávno mrtvý král Jindřich II. Plantagenet připadat tak vtipný, mužný a přitažlivý! Díky knize jsem se mohla vrátit do doby jeho panování a znovu obdivovat vyšetřovatelku Adelii i její přátele. Příběh plný dobrodružství, nebezpečí a napětí, krásně vystihnuté dobové reálie. Kniha je z těch, které mám nejradši. Doporučuji všem, kdo hledají odpoutání od všedních starostí, zábavu i poučení.
Knížka se moc krásně četla, byla poutavá a plná napětí. Líbilo se mi, a byla to skvělá volba, zasazení příběhu do Glastonbury, které svým mysticko-magickým kouzlem přitahuje návštěvníky a poutníky dodnes.
Skvělá kniha. Čte se jedním dechem. Konečně už mám přečtené všechny. Doporučuji stojí za přečtení.
Autorka umí výborně své :) zápletka, která se rozvíjí a nakonec se rozmotá je neuvěřitelná...a na další díl se moc těším :) jsem zvědavá jak příběh dopadne :)
Klášter, klášter, klášter, podobné dvojce, dobré, ale už to chce změnit prostředí. Těším se na čtyřku, ale ještě víc se těším až ji přečtu, celou sérii budu mít za sebou a vrhnu se na něco dalšího.
2009 | Vykladačka smrti |
2010 | Labyrintem smrti |
2012 | Město stínů |
2011 | Relikvie mrtvých |
2011 | Vrahova modlitba |
Čtivé a zajímavé, nejzajímavější pro mě způsob soudu na konci knihy, také ostrov Lazarus byl zajímavým vkladem. Jediné co mi vadí (a netýká se pouze této) je neuvěřitelně moderní chování hlavní hrdinky, což příběhu ubírá na kráse. Celkově tři a půl hvězdy