Dokonalá
Gilly Macmillan
Bestsellerová autorka Gilly Macmillanová přichází po Spálené obloze s novým znepokojujícím psychothrillerem. Pro všechny, kteří ji znají, je Zoe Maiseyová – dětský génius a hudební senzace – jednoduše dokonalá. Jenomže před několika lety zavinila Zoe tragédii. Svůj trest si odpykala a teď je zase volná. Matka a otčím ji a jejího nevlastního bratra všemožně podporují v jejich nadání ke hře na klavír. Ten den je čeká životní vystoupení. O půlnoci však Zoeyinu matku naleznou mrtvou…... celý text
Literatura světová Pro ženy Thrillery
Vydáno: 2017 , Knižní klubOriginální název:
The Perfect Girl, 2016
Dokonalá tedy rozhodně dokonalá není.... :-/ Kniha na mě působí zvláštně, nesourodě, nepřirozeně a místy až nudně. Čtení mě nijak zvlášť nelákalo, chybělo tomu "NĚCO", co sice neumím pojmenovat, ale kvůli tomu to prostě dohromady nevytvořilo příjemný čtenářský zážitek, ale spíš podivnou pachuť.
Gilly opět nezklamala. Hodně mi připomíná Jojo Moyes. Kniha plná citů, smutku, ale i napětí a síly. I když docela nechápu, proč do děje dala autorka tu autonehodu , příběh byl velmi silný . Vraha jsem odhadla hned, i když to vlastně nebylo tak, jak jsem si domyslela.
Fantasticke a napinave az do konce. Tak tohle stoji na obalce knihy.Me knihu asi nekdo vymenil.Nudila jsem se od sameho zacatku.Vydrzela jsem jen diky zvedavosti co vyjde ze scenare ale nejake extra prekvapko se nekonalo.Po Spalene obloze ktera me dostala na kolena je tohle totalni propadak..
Po přečtení jsem překvapena, že je kniha v "modrém hodnocení" (78 hodnocení, 77%). Můžu jen doufat, že s narůstajícím počtem čtenářů se barva změní na sympatické červené hodnocení.
Autorka po vynikající Spálené obloze napsala další, naprosto úžasnou knihu. Kdybych měla vybrat tu lepší, o chlup by u mě vyhrála DOKONALÁ.
Hned od prvních stránek si mě kniha získala. Vyprávění z vícero postav knize velmi svědčí. Dokážeme se tak vcítit do každé postavy, a navíc jsme u všeho a všude. Velký plus. Schéma vyprávění příběhu mi také velice sedlo. Z počátku se hlavně vzpomíná na situaci před nehodou a po nehodě. Postupně nám tak autorka odkrývá Zoeinu první nejtěžší životní situaci a její dopady na celou rodinu. Knihu DOPORUČUJI.
*Mariin úsměv je sice plný naděje, ale zároveň je v něm něco matoucího. Hrozí, že se okamžitě rozsype na tisíc kousků stejně jako papírový ubrousek, který spadne do bazénu. Chvíli tam sice plave, ale potom se pomalinku rozpouští na nestejnorodé kousíčky a voda ho začne pomalu, ale jistě pohlcovat a vtahovat.*
*A můj pokus o sebevraždu a příkaz, aby mě neresuscitovali- víte, to byl poslední akt lásky a zároveň to nejtěžší, co jsem kdy musela udělat.*
Knihu jsem si pomalu dávkovala a užívala si každou stránku, každou větu, každé písmenko. Hrozně se mi líbil začátek, jak jsem se pomalu dozvídala co se vlastně stalo. U vyprávění kapitol se střídají postavy a doba, kdy se děj odehrává.
Zařadila bych to mezi lehčí thrillery.
Dlouho jsem se na tuto knihu těšila. A vyplatilo se.
Kniha se velice dobře četla, na to jak tenké stránky a malá písmena měla. Chvilinku mi trvalo než jsem se zorientovala kdo je kdo apod. Velice se mi líbili části s Lukasovým scénářem, a střípky ze Zoeiny minulosti. Překvapil mě i závěr. To co se tam stalo bych opravdu nečekala.
Celkově to byla velice dobrá kniha, ráda se k ní někdy vrátím, i když už vím jak to celé bylo. Určitě tuto knihu doporučuji.
Kniha podle mého názoru není špatná, ale některé pasáže se mi zdáli v příběhu navíc a byly dlouhé a postrádala jsem u nich nějaký smysl.
Líbilo se mi, že příběh jsme mohli sledovat z různých úhlů vybraných postav, takže jsme se s nimi mohli více seznámit a pochopit jejich charakter a jednání. I kapitoly ze scénáře se mi líbily a příběh dostal větší spád.
Námět příběhu je sice zajímavý a ke konci je to napínavé a happyendu se příběh dočká, ale rozhodně nečekejte nic strhujícího.
Takže jako jednohubka na jeden den ano, ale podruhé už ji číst nechci.
"Dokonalá" pro mě tak dokonalá nebyla. Hlavní postavou je 17tiletá Zoe, která spáchala zločin. Trest si odpykala a chtěla s maminkou a její novou rodinou začít nový život, myslela si, že má právo na "druhou šanci". Jenže ji její minulost dohání a začne zasahovat do současnosti, ve chvíli, když se vše o její vině a trestu, dozví její nevlastní otec a její matku najdou zavražděnou. Námět slibný a celkem originální, ale... V první polovině knihy se vlastně nic neděje. Je celá o vzpomínání. Rozumím, že měla čtenáři ukázat a vysvětlit minulost a co se vlastně přihodilo a zásadně ovlivnilo život Zoe... Jenže pokud víte, že se stala vražda a dalších 100 stran o tom nepadne ani slovo... V příběhu je, podle mě, přehnaně flashbacků, které mi ale v hodně případech připadají jako nedůležité vycpávky, které děj zbytečně natahují. Je to docela složitější a chvílemi až filozofické čtení... spousty metafor i metonymie. V druhé půlce se z psychologického dramatu stává detektivní příběh, který se čte snadněji, je napínavý, ale rozhodně ne "napínavý k prasknutí", jak tvrdí S. Lapena. Konec je předvídatelný... "vraha" i motiv lze snadno odhadnout.
Řekla bych, že atmosféra a prokreslení charakterů postav bylo ve Spálené obloze lepší než v Dokonalé, ale v Dokonalé byla o to více zajímavější a uvěřitelnější zápletka - jako by z ničeho /nespravedlivý trest za klopýtnutí v minulosti si hrdinka již odpykala/ se rozvine v rodinné drama - karneval, kde jeden po druhém odkrývá svou pravou tvář a všichni jsou nuceni podívat se navzájem do očí. Boží mlýny melou a žijeme přece jen jeden život... Ačkoli v knize neteče krev proudem a čtenář netráví hodiny na pitevně ani na policejní vyšetřovně, jedná se o originální čtení, které je spíše než thrillerem psychologickou drobnokresbou jedné rodiny. Rozsahem kratší kapitoly i úryvky ze scénáře byly velmi osvěžující. K tomu, abych hodnotila pěti hvězdičkami mi něco scházelo či přebývalo, ale rozhodně doporučuji ke čtení.
První kniha ,kterou jsem od autorky četla.Nemusím moc to neustálé překakování v ději a celkově to bylo na psychlogický triler málo propracované.Čekala jsem určitě větší napětí.
Úchvatný příběh. O vině, charakteru, neschopnosti ustát pravdu, která se liší od vysněné reality (dle mých zkušeností zvláště u mužů). O tom, že lhát se nemá, ale lháři jsou často lidštější a autentičtější než pře.íčení pravdomluvci, kteří nezřídka schovávají vlastní kostlivce. Brilantní!
I když jsem po Spálené obloze čekala trochu něco více originálního, přesto pro mě Dokonalá nebyla zklamáním a zvládla jsem ji přečíst za jeden víkend. Zajímavý příběh vyprávěný z pohledu několika osob, ozvláštěný pasážemi v podobě scénáře, vše graduje do závěrečného, trochu překvapivého rozuzlení. Za sebe mohu jen doporučit.
Na knihu jsme se těšila, už je pro to vybočení z řady a něco jiného. Zvláštní příběh o následcích a potrestání viny i neviny, přemýšlela jsem, byla vinna, byla, ale ne tolik, a jak moc je člověk vinen, když zabije ,i když neúmyslně. Musí s tím žít ,ale ví, že by se nic nestalo. Opět kdyby... Rodina, která nefunguje,ale snaží se o to, takový domeček z karet,který rozfoukne větřík....a zase je tady trest a vina za něco, co by se bylo nemuselo stát.
Skvěle napsaná napínavá detektivka.Konec jsem čekala více zamotan,bohužel vraha jsem poznala skoro na začátku knihy.
Další počin autorky „Spálené oblohy“, která byla stejně jako tato kniha čtivá. Zajímavý námět, kdy si Zoe nese sebou následky tragédie, které se jako mladistvá dopustila. Každá kapitola vyprávěná jiným vypravěčem, život v nové rodině „druhá šance“ a vražda dívčiny matky Marie. Dobrý psychothriller.
Čtivé, byla jsem zvědavá, jak to dopadne, ale jakési chladné. Nedokázala jsem se do postav vcítit a sympatická mi byla snad jen teta veterinářka, jinak tu vystupují samí zvláštní lidé. Téma zajímavé, ale zbytečně protahované, spousta odboček nesouvisících s podstatným dějem.
psychologické romány šikana genialita psychologické thrillery klavír, piano anglické rományAutorovy další knížky
2016 | Spálená obloha |
2019 | Chůva |
2017 | Dokonalá |
2019 | Vyvrhel |
2021 | Po pravdě |
Oceňuji spojení s vážnou hudbou. Ale za co si kniha vysloužila nálepku "Bestseller"?