Doktoři
Erich Segal
Autor sleduje osudy skupiny mediků po dobu jejich vysokoškolského studia, jejich začátky v lékařské praxi i období, kdy se stávají renomovanými lékaři a vědci. Vypráví o jejich úspěších i prohrách, ale také o jejich soukromí. Román je mimořádně poutavý, přesto že je spíše mozaikou lidských osudů bez bližšího psychologického rozkreslení postav. Kniha vypráví nejen o lékařích jako zranitelných bytostech žijících v neustálém stresu, ale i o etických problémech jejich náročné profese. 2. vydání... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 1993 , Svoboda-LibertasOriginální název:
Doctors, 1988

(SPOILER) Dostala mě... Měla jsem ji dlouhá léta nepovšimnutou v knihovně, ale až letos díky Čtenářské výzvě přišla na řadu. Nelituju. Poutavě popsaný příběh několika lidí studentů, později lékařů, se všemi jejich starostmi i radostmi. A nutno dodat, že těch starostí a trápení bylo víc. Linka Laury a Barneye vévodí celému příběhu, seznamujeme se s oběma v době, kdy byli ještě dětmi, sledujeme jejich život se všemi úspěchy i přešlapy, které k životu patří až do chvíle, kdy bojují o život svého syna Harryho. Opravdu nadčasový příběh, který stojí za to si přečíst.

Skvelá kniha, ktorú odporúčam všetkym milovníkom klasických príbehov.
Myslím si, že svojim obsahom je nadčasová, lebo hoci sa lekárske metódy a teórie menia, bolesť a strach trpiaceho človeka zostávajú stále rovnaké, tak ako otázky lekárskej etiky, cti a zodpovednosti.
Autorovi sa to všetko podarilo zachytiť na jedinečne vyprofilovaných postávach, s ktorými som prežívala ich úspechy i pády, bolesti i radosti, sklamania či naplnené očakávania. Príbehy jednotlivých postáv boli prepracované a na ich pozadí boli popísané i vtedajšie spoločenské pomery, ktoré iba podčiarlovali ich reálnosť alebo uveriteľnosť.
Pre mňa osobne bol dokonalý i koniec, na ktorom chcel autor poukázať na nevyspytateľnosť medicíny, tam kde nezaberie trdičná medicína, môže pomôcť alternatívna, prípadne láska alebo zázrak z božej vôle...

Nádherná kniha, kterou jsem četla už kdysi před lety a nyní jsem se k ní vrátila v rámci čtenářské výzvy. Příběh je natolik poutavý, že na konci člověk lituje, že už je konec. Jednotlivé postavy jsou skvěle vykresleny a jejich osudy skládají milý čtivý příběh.

Příběh knihy je vyprávěn velmi poutavě a charaktery hlavních postav jsou skvělé vykreslené. Sice některé pasáže mi přišly drobet zbytečně detailní a někdy až možná trochu umělé natahovaly knížku, ale celkově se mi kniha líbila a bavilo mě to. Byl to velmi zajímavý exkurz do hlav a prostředí doktorů, které je pro mě určitým "neprobádaným územím" a o to více mi to přineslo poučení a rozšíření obzorů.

Naprosto úžasná kniha, u které, když dočtete, tak litujete, že už je konec. Doporučuji k přečtení.

Moje srdeční záležitost! Tuhle knihu jsem četla asi 20x. Dokonce jsem jeden (brožovaný) výtisk „vyčetla“ natolik, že se totálně rozpadl a musela jsem si koupit knihu znovu - tentokrát již vázanou. Už jsem ji mnohokrát doporučila, dcery se mi smějí, jak často z knihy něco cituji... Už jsem ji asi rok a půl nečetla a tak jsem se do ní opět - v rámci Výzvy 2021 - pustila.
Doufám, že si ji končně přečteš @Áža707

Velmi zajímavá kniha o lékařích, na zamyšlení. Jen mě mrzí překombinovaný a na pomalu plynoucí knihu moc rychle utnutý konec.

Kniha se velmi dobře čte, rychle dokáže v táhnout do děje. Jediné, co mi na ní vadí, je počet stran. Je to ale hezký příběh kamarádů od dětství.

Poměrně dlouhá a čtivá kniha popisující život několika lékařů-spolužáků od dětství přes náročná studia, začátky praxe až po dospělost. Některé příběhy a myšlenky jsou zajímavé, někdy to sklouzává do takové průměrné limonády. Dobrá kniha na dlouhé zimní večery.

Kniha, kterou miluji už asi 20 let a ke které se vždy budu ráda vracet. Všem doporučuji

Chvilku mi trvalo než jsem se začetla, pak uz jsem " hltala" každou stranku.
Kniha se mi velice líbila.
Příběhy hlavnich hrdinů i jejich myšlenky

Moc zajímavý vhled do myslí doktorů, jejich problémů a pochybností. Líbilo se mi propojení se skutečnými dějinami a zpracování otázky přátelství.

Poněkud zdlouhavý popis událostí se nakonec proměnil v zajímavý příběh. Nakonec jsem obšírnější popis ocenila. Doporučuji.

Rozsáhlý román z lékařského prostředí.Popisuje osudy spolužáků z lékařské fakulty v 60.letech v USA.Těžké začátky,vyčerpání i přátelství na celý život,hledání spávné odbornosti,konkurenční boj.Určitě doporučuji - skvělé.
lékařské prostředí rasismus nemocnice, špitály eutanazie nemocní studenti medicíny, medici doktorské studium lékařiAutorovy další knížky
2006 | ![]() |
1993 | ![]() |
1996 | ![]() |
1993 | ![]() |
1995 | ![]() |
Ta kniha měla pro mě tři rozdílné části. Do ukončení studií doktorů na Harvardu je četba skvělá – spousta zajímavých a vykreslených postav, které se přitom vůbec nepletou, vhled do fakt náročného studia budoucích lékařů, klobouček. Po té se vše točí hlavně kolem páru hlavních postav. Je zřejmé, že vše spěje k jejich soužití, ale až bolestně, zdlouhavě. Závěr byl už jen rychlý, zbrklý, neuzavřené dějové linky - třeba rozepsaná kniha o doktorech.