Dopisy, které nikdo nečetl
Iona Grey
Píše se rok 1943 a v nálety zničeném Londýně se setkávají dva mladí lidé: nešťastně vdaná Stella a pilot amerického letectva Dan. Ve dnech, kdy si nikdo není jistý tím, co bude zítra, se do sebe bezhlavě zamilují. Chvíle, kdy spolu mohou být šťastní, však trvají jen krátce. Dan odchází bojovat, ale slibuje, že se pro Stellu po válce vrátí. O sedmdesát let později vhazuje Dan do schránky poslední dopis. Jeden z mnoha, který Stelle poslal na adresu místa, kde spolu měli po válce začít žít, a na které mu nikdy neodpověděla. Otevírá ho však Jess, mladá dívka, která v opuštěném domě hledá úkryt před svým násilnickým přítelem. Když si přečte Danovy nádherné dopisy, rozhodne se, že se ho pokusí vyhledat a pomůže mu jeho ztracenou lásku najít…... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2017 , Fragment (ČR)Originální název:
Letters to the Lost, 2015
Téhle tak vychvalované knížce asi v mých očích uškodilo, že jsem čekala něco jiného. Kdybych počítala s tím, že čtu červenou knihovnu, byla bych asi mnohem spokojenější. Jenže já jsem očekávala víc, uvěřitelnější příběh a hlavně uvěřitelnější postavy a jejich jednání. Uznávám, že problém je asi na mém přijímači. Kdo neudělá stejnou chybu jako já a bude si chtít odpočinout u dojemného příběhu, bude spokojen. Kdo by čekal víc, bude zklamán.
Nemohla jsem se od ní odtrhnout, je prostě skvělá :), ikdyž přiznávám, že z počátku jsem se do ní tak nějak nemohla prokousat, rozhodla jsem se nevzdát to a pokračovala, stála za to.
(SPOILER)
Po přečtení tolika nadšených komentářů jsem čekala, že mě hned od první stránky zasáhne "wow" efekt, který mě opustí až s tou poslední. Žel bohu se nic takového nestalo. Kniha mě opravdu začala bavit až na posledních cca 80 stránkách. Ale i tak to bylo tak těžko uvěřitelné. Jako že on chce sníst prášky, ona začne pracovat v jeho oblíbené čistírně, a zachrání ho před sebou samým? A Stella byla asi opravdu hodně psychicky nevyrovnaná, že Dana nekontaktovala už dávno (přinejmenším po smrti manžela). Přece věděla jeho celé jméno, adresu, nebylo by těžké ho najít. Když ho celou dobu tak vroucně milovala? A on jako bohatý dědic nemohl sednout na letadlo a ověřit si na místě, co s ní je, když mu tak dlouho neodpovídá na dopisy?
Romantika mi opravdu nevadí, ale tohle už je moc. Do rukou se mi dostaly určitě i horší knížky, ale tady mi to k sobě celkově prostě vůbec neladilo. Vidím, že své čtenáře si našla, ale já se k nim bohužel neřadím - 100 lidí, 100 chutí. Vím, že se ke knize již nebudu vracet, a pravděpodobně mi asi ani nijak neutkví v paměti.
Krásná. Nádherná. Příběh je dojemný a chytí za srdce. Knížku by měl přečíst každý kdo má rád tyhle příběhy. Dlouho ji budu mít v paměti, jsem ráda, že má své místo v mé knihovně.
Jedním slovem dokonalá. Pro mě opravdu jedna z nejkrásnějších a nejvíce emotivních knížek co jsem četla. Naprosto nic jí nechybí. Zatím se mi stalo jen dvakrát, že by mě kniha dohnala k slzám a tady jsem nemohla poslední stránky ani dočíst přes slzičky v očích. TOP
Příběh, v němž nalezení dopisů v opuštěném domě pomůže uzavřít příběh lásky z válečného Londýna a zároveň změní život dvou současných mladých lidí, kteří získají nejen lásku, ale i změní svůj postoj k životu. Je to svým způsobem tragický příběh se šťastným koncem, který člověka dožene až k slzám. Jako audiokniha výborně namluveno.
Ano, moc se mi kniha líbila . Měla vše, co jsem si od ní slibovala. Byla romantická, dojemná, smutná, krásná. I jsem si pobrečela. Knihu doporučuji.
(SPOILER)
Silný příběh velké lásky za Druhé světové války, které osud bohužel nepřál. Proložený příběhem ze současnosti, kdy Jess, ve snaze pomoci starouškům se po letech najít, sama najde své štěstí.
Celou dobu jsem doufala, že vše se v dobré obrátí a nakonec bude Stella žít svůj život s Danem i když díky přítomné lince, jsem věděla, že to se nestane. O to více mě překvapuje, že Stella se nepokusila Dana vyhledat už dříve
Příběh, který mě nečekaně a překvapivě zasáhl. Láska a zamilovanost Stelly a Dana mě naprosto pohltila a jakmile jsem si uvědomíla, že se příběh neubírá směrem, v který doufám, úzkostí, strachem a smutkem se mi svíralo srdce. Stihnou to? Potkají se?
Knihu jsem začala číst, protože jsem všude četla nadšené komentáře a hodnocení... Když mi došlo, že je to román pro ženy, chtěla jsem to vzdát, nakonec jsem knihu dočetla, protože jsem byla zvědavá jak to celé dopadne.
Poutavý a dojemný příběh dvou mladých párů, jednak Stelly a Dana z válečného Londýna a jednak mladého páru Jess a Willa ze současné doby. Oba příběhy autorka knihy, které dělí téměř půl století, citlivě spojuje na základě vyprávění Jess, která náhodně objeví v opuštěném londýnském domku korespondenci mezi Danem, americkým válečným letcem a Stellou, nešťastně provdanou mladou paní. Jak vyplynulo při čtení jejich milenecké korespondence, tyto dopisy se nikdy nedostaly ke správnému adresátovi. Jess obsah dopisů zaujme natolik, že se rozhodne za pomocí Willa vyhledat správného adresáta ale i odesílatele. Zda se jim to podaří, nebudu prozrazovat a vřele doporučuji tento příběh k přečtení i dalším čtenářům.
Hezký romantický ale i místy dramatický příběh se mi velmi líbil a ukázal mě, jak se v současné době máme dobře a ne vždy si toho vážíme. Knihu proto hodnotím velmi pozitivně 5* a určitě si přečtu od této autorky ještě nějaký román.
Patří mezi mé oblíbené, moc dobře se čte, emotivní... Dvě dějové roviny, dva příběhy, které se protínají a láska. Obálka knihy je ozdobou jejího obsahu. Rozhodně doporučuji.
Kniha, která dokáže chytnou za sdce. Vtáhla mě ihned do příběhu a já hltala stránku po stránce až do pozdních večerních hodin, jen abych věděla, jestli to dobře dopadne a abych pravdu řekla u posledních stránek jsem se tak dojala, že i slzička ukápla.
Už dlouho se mi nestalo, že by mě tak knížka chytla. Je prostě úžasná. Asi na ní byla ta pravá nálada.
Příběh z minulosti zasahuje do přítomnosti a ovlivňuje život několika lidí.
Ještě dlouho po přečtení jsem o osudech těchto lidí přemýšlela a dost mě mrzelo, že mám dočteno.
Určitě doporučuji !
Nádherná, jedna z TOP. Typ knihy, od které se nebudete umět odtrhnout. Zůstává v mé knihovně.
Po dvou thrillerech jsem sáhla po (zdánlivě) odpočinkové romantice. Tak se do první čtvrtiny kniha jevila. Pak už mě osud Stelly a Dana naplno pohltil. Je to nádherně smutný až sentimentální příběh. Na závěr velmi dojemný.
Krásná romantická kniha, ve které se prolíná minulost se současností.
Nepříznivé okolnosti a nepřející lidé zapříčiní několik desetiletí trvající odloučení zamilované dvojice Dana a Stelly. Je zde velmi dobře popsáno jak těžké bylo v té době vybočit z davu. Okolí nikomu neodpustilo žádné výstřednosti a vše špatné, jiné a zvláštní se tutlalo za zavřenými dveřmi. Pro ženy bylo téměř nemyslitelné změnit a ovládat svůj život.