Dopisy, které nikdo nečetl
Iona Grey
Píše se rok 1943 a v nálety zničeném Londýně se setkávají dva mladí lidé: nešťastně vdaná Stella a pilot amerického letectva Dan. Ve dnech, kdy si nikdo není jistý tím, co bude zítra, se do sebe bezhlavě zamilují. Chvíle, kdy spolu mohou být šťastní, však trvají jen krátce. Dan odchází bojovat, ale slibuje, že se pro Stellu po válce vrátí. O sedmdesát let později vhazuje Dan do schránky poslední dopis. Jeden z mnoha, který Stelle poslal na adresu místa, kde spolu měli po válce začít žít, a na které mu nikdy neodpověděla. Otevírá ho však Jess, mladá dívka, která v opuštěném domě hledá úkryt před svým násilnickým přítelem. Když si přečte Danovy nádherné dopisy, rozhodne se, že se ho pokusí vyhledat a pomůže mu jeho ztracenou lásku najít…... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2017 , Fragment (ČR)Originální název:
Letters to the Lost, 2015
(SPOILER) Z téhle knihy mám docela smíšené pocity... musím říct, že čtení mi nešlo tak lehce, jak jsem čekala, první čtvrtina vyprávění pro mě byla dost nezáživná a ke čtení jsem se horko těžko dokopávala, prostě mi chyběl takový ten vtahující moment... jenže i tak jsem to nechtěla nechat nedočtené (hlavně jsem chtěla vědět, proč to má tak velmi vysoké hodnocení, když ten začátek byl takový nemastný neslaný) takže jsem nakonec přešla na audio knihu a tu jsem dala komplet za dva dny, zajímavé jak to najednou šlo rychle... od chvíle, kdy se zjevil Dan, to pro mě začalo být konečně zajímavé a jeho postavu jsem si velmi oblíbila a to až do samotného konce. Jejich lásku se Stellou jsem jim naplno věřila, ale i tak děj poté nabídl dost nepěkné momenty, které jen tento hořko-sladký příběh dokreslovaly (a bohužel byly dost realistické). I když jsem z jisté strany chápala, proč tam kdo udělal, co udělal, proč se kdo rozhodl jak se rozhodl... tak jsem to na druhou stranu vlastně i nedokázala úplně přijmout... prostě jsem tam i přes to všechno viděla takový zmar a promarněnou příležitost, jen proto, že Stella byla nakonec takový sebemrskač, že si řekla, že si za své činy nezaslouží být šťastná a tak vzala tu možnost i Danovi. Jasně, měl rodinu a prostě se i tak posunul dál, nechci úplně tvrdit, že by celý život za ní truchlil... ale svým způsobem i ano... když jí celé roky psal a celé roky doufal. Byla jsem za něj ráda, že nakonec mohl odejít v klidu, že to mohl tak nějak uzavřít, že mohl aspoň poslední hodiny strávit s ní... ale i tak pro mě bylo prvních pár minut po doposlouchání takových... vyčerpávajících... neměla jsem ten pocit zadostiučinění a že to dopadlo tak, jak mělo nebo jak mohlo. Vlastně se to dalo čekat, bylo to jasné od samého začátku... bylo jasné, že spolu zažili jen krátkou chvíli štěstí, že to bude smutné... ale... prostě je to jak koukat na Titanic a doufat, že tentokrát se na ty dveře vlezou oba... myslím, že už si knihu nikdy nepřečtu, neposlechnu, ale jsem ráda, že jsem to nakonec dotáhla do zdárného konce, který rozhodně v člověku něco zanechá.
Smutný, ale zároveň krásný příběh. Přítomnost mě moc nebavila, ale vynahradila jsem si to při čtení minulosti. Dan je mužem snů. Trochu to trvalo, než se děj rozjel, ale pak už jen hltáte jednu stránku za druhou.
I já jsem poslouchala audioknihu a moc se mi to líbilo. Dopisy mi zpestřily domácí práce i vycházky se psy, usínala jsem s nimi a poslouchala je v autě...Je to moc hezký příběh se zajímavou zápletkou a dojemným koncem. Romantických knih zas tolik nepřečtu, ani je zvlášť nevyhledávám, ale tohle mě docela bavilo.
Krásný romantický příběh, je tam láska které osud ne přál , je to z války hlavní postavy byly strašně skvělí:) Pak taky musím říct že i součastnost bylo fajn s postavami přišlo mi jako by se historie opakovala:* knihu moc doporučuju ona je skvělá :*
Válečná romantika, rozdělené osudy, nenaplněná láska. Od zacatku víme, co se stalo a napětí z te trochy neznáma nestačí. Naopak nektere linky zbytečně přebývaji a s klidem bych je vypustila.
Námět trochu připomíná Mandolínu kapitána Corelliho, ale to je příběh na úplně jiné úrovni.
Poslouchala jsem audioknihu, kde nahrávka je udělaná opravdu velmi kvalitně, ale tuto kvalitu by si zasloužila lepší knížka. Nevadil by mně romantický námět, ale toto je čirá červená knihovna, nevalné kvality s často až nesmyslnými a nelogickými místy, zvláště v posledních kapitolách. Knihu jsem si vybrala podle skvělého hodnocení, ale byla pro mě velkým zklamáním.
Toto bol tak pekný a dobre napísaný príbeh, až mi je smutno, že to skončilo. Počúvala som audoknihu. Páčilo sa mi striedanie interpretov a tie zvukové prechody, ktoré naznačovali, v ktorej časovej linke sa bude dej odohrávať. Vždy som sa na počúvanie tešila, najmä kvôli postavám Stelle a Danovi. Postavy zo súčasnej linky sa mi tak trošku nepozdávali. Napríklad od Jess by som vzhľadom na to, z akého prostredia pochádzala, očakávala trochu iné správanie. Zdala sa mi až príliš slušná a kultivovaná. Ale to je iba malý detail, inak to bolo veľmi príjemné počúvanie.
Velmi krásná kniha,která se četla tak lehce,přesto,že byla velmi smutná.Zanechala ve mně hlubokou stopu.Nesmírná láska,drsná krutost,nevědomost,která napáchá tolik zla.
Knihu vřele doporučuji romantickým duším.
(SPOILER)
Možný spoiler:
Dojemný smutný příběh o hluboké lásce, který se velmi lehce čte. Dopisy Dana jsou nádherné. Jak moc bych si přála, aby bylo všechno jinak. Doporučuji všem romantickým duším.
Prudká romantika - ale kromě povinné dávky emocí, přijatelné dávky nepravděpodobnosti, špetky srdceryvnosti a aspoň dvou špetek sentimentu tam člověk najde ironii, která ho s ledačíms smíří. A pro zacházení s časem a generační rozšíření mám docela slabost. Takže při četbě "dejte na sebe pozor. Kvůli mně."
(SPOILER)
Už dlouho jsem nečetla knihu, kde by láska mezi dvěma lidmi, byla popsána, tak že jim věřím každý pohled, gesto i tu drásavou bolest z nemožnosti být spolu. Nevydržela jsem a nehlédla jsem o pár stránek dál, jak se to bude vyvíjet a pak jsem pasáže, kdy byli spolu šťastni četla o to déle - aby jim to štěstí vydrželo. Krásný příběh, který plyne a vy máte pocit, že vidíte Dana sekat zahradu a Stelu mu nést pivo, cítíte vůni omamných růží a nechcete, aby jim to mohl kdokoliv pokazit.
Konec byl na mě trochu moc překombinovaný hlavně linka s Daisy a stále nechápu, proč se ho nesnažila kontaktovat a dožít s ním svůj sen.....Ano, vážně mě ten příběh zasáhl :-)
Knihu jsem přečetla na doporučení kamarádky a zároveň jsem ji mohla zahrnout do čtenářské výzvy. Jedním slovem - pecka!
Je sice pravda, že na začátku, než se Stella s Danem potkali, tak jsem se možná trochu nudila, ale pak už to nešlo zastavit. Během čtení jsem si v hlavě pokládala spoustu otázek, nechápala jsem proč se to něco stalo nebo proč tak postava jednala, ale postupně se všechno odkrývalo a dávalo to smysl.
Stellu a Dana a stejně tak Jess a Willa jsem si zamilovala. Měli podobné osudy, ale zároveň rozdílné a prožívala jsem s nimi každou chvíli štěstí a bolesti.
Na závěr ukáplo i několik slz, nešlo tomu bránit. Knížka je nádherně napsaná a dýchne na vás tolik emocí. Doporučuji všemi deseti!
Kniha mě úplně pohltila. Líbil se mi nápad prolínání osudů minulosti a přítomnosti. Pěkně napsané, odpočinkové i trochu napínavé čtení. Představivost u mě pracovala na plné obrátky. Doporučuji k přečtení.
Příběh je pěkný, dobře promyšlený, dobře napsaný...ale asi jsem cynik, toho sladkého tam na mě bylo příliš.
druhá světová válka (1939–1945) dopisy pro ženy anglická literatura letectví milostné příběhy milostná korespondence prolínání minulosti a současnosti retrospektivní vyprávění dvojitá romantická linka
Příběh, který chytne za srdce. Psán ve dvou linkách, které se navzájem prolínají. Určitě stojí za přečtení.