Doznání
Artur London
Z francouzského originálu Artura a Lise Londonových přeložil Ivo Fleischman – Doznání (L'aveu) bylo bestsellerem na francouzském knižním trhu roku 1968. Podle knihy byl natočen film s Y. Montandem v hlavní roli.
Biografie a memoáry Historie
Vydáno: 1990 , Československý spisovatelOriginální název:
L'aveu, 1968
Těžko rozhodnout, zda 5* nebo Odpad. Vše, co se stalo účastníkům Slánského procesu, stalo se právem vyšší spravedlnosti, nevidím v nich hrdiny a není mi jich líto. Většina jich pomáhala budovat zločinný režim, který je následně semlel. Jako svědek doby a pro detailní popis zákulisí procesu a tehdejších vyšetřovacích metod, má kniha svoji hodnotu.
Tak tohle by si měl přečíst každý mladý komunista a pak mi vysvětlit, proč po revoluci v roce 1989 vlezl do KSČ.
Autor sám byl komunistou už před válkou (což se ještě možná dá pochopit, i když nevím, nevím) a v 50 letech se mu "soudruzi" odměnili. Monstrprocesem. Ten přežil a emigroval. Měl štěstí. A my taky, protože si můžeme přečíst jeho svědectví o bolševických hrůzách páchaných u nás doma nasazenými sovětskými agenty za vydatné pomoci našich servilně aktivních soudruhů.
Měl by to číst každý jako memento a ve školách by se o knize mělo minimálně mluvit, když nebude na seznamu povinné četby.
zfilmováno 50. léta 20. století politické soudní procesy české dějiny zločiny komunismu oběti komunismuAutorovy další knížky
1969 | Doznání |
1963 | Španělsko, Španělsko... |
1998 | K pramenům Doznání |
Jasne 5 hvezdicek. Neuveritelna vypovidajici hodnota. Sice ucastnici procesu pomahali zlocinny rezim vybudovat (jak pise heavy66), ale oni to videli jinou optikou nez my dnes. Bylo po valce, budovatelske nadseni bylo obrovske u vsech a ze se to potom postupne preklapelo jinam ... Kazdy asi nezareagoval dosttecne rychle.
Pro me zajimave jak se presvedceny komunista ktery i po zatceni veri strane postupne stane clovekem, ktery pochopi, jak je vse na zlocinnem rezimu spatne.