Dřevěné ženy
Petr Prouza
Nový román Petra Prouzy zaujme čtenáře barvitým a napínavým vyprávěním z historie až do současnosti o záhadné kletbě rodu Kubotů. Zlatokop v 16. století, pašerák na sklonku habsburské monarchie i současný pražský advokát hledají nitky a souvislosti mezi realitou a magickými silami, mezi tajemstvím a vlastními představami, které zvláštním způsobem ovládají jejich osud.... celý text
Dosť veľké sklamanie. Ale keďže som si knihu vzala do vlaku a na Vianočný pobyt, tak som ju prečítala, ale vlastne neviem, čo mi táto kniha mala dať. Možno bude vhodná pre iný typ čitateľa.
Rodinná sága rodu Kubotů, kteří musí nést své prokletí (zaviněná smrt a její odčinění), se táhne od roku 1560 do roku 2015. Rodina je spjata s krkonošskými Rýchorami a tajemným pralesem. Velkou roli hrají i sny a bába kořenářka Vilma. Trochu mystické čtení.
Román jsem přečetl na doporučení kamaráda a mám pocit, že se z jeho strany jednalo pouze o potměšilý žert. Poctivě jsem hledal ony hluboké myšlenky, které by mne zaujaly, ale nenašel jsem žádné. Z mého pohledu ztráta času, nicméně připouštím, že chyba může být na mé straně. Ale nějakou další knihu z tvorby pana Prouzy už zkoušet nebudu.
Prouzův román Dřevěné ženy vlastní licenci tajemného poselství
Spisovatel využívá své vypravěčské umění ke stavbě dramatických posunů a přechodů mezi realitou a fantazií, skutečností a sny, v doprovodu reálných i magických postav v nádherném přírodním prostředí Rýchorského pralesa. Děj románu je unášen na perutích ságy korutanského rodu Kubotů, jehož zakladatel Karel Kubot přichází v v roce 1560 do Krkonoš na pozvání zemského správce. Zkušený dřevař, truhlář a řezbář, ale také stavitel horských bud, zlatokop i mystik ovládající tajemství chodících stromu se snadno sžívá s novým prostředím. Do nového krkonošského domova přináší i umění vyřezání dřevěných žen, které však ve spojení s halucinogeny začnou nebezpečně ovlivňovat svého tvůrce. Přestože se jich dokáže zbavit v hlubokém sklepení, bukové sochy se po dlouhé periodě klidu připomínají potomkům.
Tak zasahují do života pokračovatele rodu Karla Kubota na počátku dvacátého století, kdy známý pašerák a účastník první světové války hledá východiska k úniku z kdysi vykonaného zlého činu.
I třetí pokračovatel rodu, nesoucí stejné jméno a působící jako známý pražský advokát, je úzce spojen s krajinou Krkonoš a Podkrkonoší. Jeho poklidný život a spokojené manželství převrátí náhlá tragická příhoda. Ztrhaný poklid vnáší úzkost do dobrodružných vztahů bortících se pod tíží výčitek a hledání východisek. Doktor Karel Kubot třetí, ale díky přijetí byť fantastické reality a nalezení vztahu k mýtům reality Dřevěných žen i Chodícího stromu dokáže přetnout ony svazující uzly provazu rodového osudu.
Známá spisovatelka Eva Kantůrková napsala o předchozím Prouzově románu Psychiatr, že obsahuje již málo vídaný třetí literární rozměr, totiž, že je tam poselství, ovšem nikoliv heslovité. A každý čtenář si z toho vezme, na co intelektuálně či pocitově má. O to Petr Prouza průkazně usiloval i v Dřevěných ženách, navíc tam je ono poselství často obsaženo ve fantazijní podobě, ve vstupech do paralelního světa, kde Chodící strom, věčně žijící bába Vilma a ostatně i stále znovu se objevující Dřevěné ženy vysílají ke čtenáři podvědomé signály o plynutí lidského času. Jaké poselství? To musí cítit každý sám za sebe.
2011 | Babička |
2004 | Život střídá smrt |
1988 | Hotel Karneval |
2014 | Psychiatr |
2015 | Dřevěné ženy |
Moje první rodinná sága a trošku zklamání. Děj to mělo ale za polovinou knihy totálně nezáživné a zdlouhavé. Třeba kniha nebyla pro mě. Kniha neurazí nenadchne.