Dům na samotě
Michaela Klevisová
Josef Bergman série
KDO VRAŽDÍ MLADÉ DÍVKY? Výtvarnice Nela po rozchodu s přítelem zůstala sama ve starém mlýně, který původně s partnerem chtěli zrekonstruovat. V téže době bylo v nedalekém lese nalezeno tělo mladé dívky, ucházející se o práci v místních dostihových stájích. Při vyšetřování vyjde najevo, že oběť byla naposledy spatřena s bývalým Neliným přítelem. Dvě podobně provedené vraždy se nedávno staly v Praze, a tak není divu, že dosud poklidnou středočeskou vesnicí začne obcházet strach. Přesunul se sem z hlavního města sériový vrah?... celý text
Detektivky, krimi Romány Literatura česká
Vydáno: 2024 , VoxiInterpreti: Jana Stryková
Na knihách paní Klevisové mě vždy nadchne propracovanost charakterů a až puntičkářská znalost prostředí. Velmi sympaticky působí celý policejní tým soustředěný kolem lehce nabručeného a respekt budícího českého Barnabyho. Ten se autorce opravdu povedl. Naprosto logické a lidsky obyčejné rozuzlení případů je osvěžující.
Dobré to bylo, to jo, četlo se to fajn a bylo v tom to pravé detektivkové uspokojení (jakože postupně tuším, odkud vítr vane, ale stejně je v závěru kousek toho překvapení). Postavy opět zajímavé, rozmanité, některé sympatické, jiné na kopanec. Tak to má být. Ale celkově to tentokrát nebylo tak strhující a originální jako jiné knihy ze série. Některý motivy se, zdá se mi, už malilinko opakují (koncentrace silných, nezávislých, osamělých žen, které žijí v děsných vyhnálovech, je v knihách Klevisové nadstandardní, řekla bych :-). Ale neva. Oproti jiným, které jsem dokázala zhltat za večer (zejména Drak spí), to bylo slabší a ne tak strhující, ale pořád výborné. Na české poměry fantastické.
Ačkoli jsem ke knížce přistoupil tak nějak z nutnosti, že zrovna nebylo co číst, musím říct, že velmi milé překvapení. Klobouk dolů a přání aby se autorce dál dařilo v její tvorbě. Tato knížka mě opravdu potěšila, až jsem na konci litoval, že už je konec. Děkuji pěkně.
Ano, to se mi moc líbilo. Žádné umělé nafukování knihy, co mělo být napsáno, to napsáno bylo, co se mělo stát, to se stalo. Za mě opravdu velice povedený detektivní příběh. Doporučuji.
Už před časem zklamaná jsem přestala číst moderní českou prózu. Až teď (díky databázi) jsem se odhodlala ochutnat Klevisovou. A to teda stojí za to! Tento typ detektivky mi vyhovuje - zajímavý příběh, žádný thriller, český jazyk nekořeněný anglizmy a anglickým slovosledem. Všechno souvisí, vrah není nadpřirozená bytost, prostě má to logiku, spád a v noci spím klidně. Takže mě čeká další její detektivka co nejdříve.
Hezká česká detektivka. Potěšilo mě prostředí, kde se knížka odehrávala. Na mě trošku více postav, ale četla se dobře.
Opět, četlo se dobře. Ale zdá se mi že v tomto díle bylo až moc postav. A zápletka se ztraceným klukem, amuletem atd., prostě se mi tento příběh jevil jako až trochu více překombinován. Jinak ale pohodová česká kriminálka.
Super od začátku do konce. Vůbec jsem netušila,kdo bude vrah a u většinu knih to tušíte alespoň malinko už v půlce knihy.
Konečně detektivka,kde se řeší případ,svědkové a potenciální pachatelé a ne soukromý život detektiva.
Doporučuji
Knížka se mi líbila. Nakonec se děj rozuzlil tak rychle, že mi až bylo líto, že končí kniha i jednotlivé příběhy postav.
Moc pěkná detektivka, hezky napsaná, výborně se sečte a příběh z prostředí dostihových koní je opravdu zajímavým počtením.
Velice čtivá kniha. Ano, mělo to pár nesrovnalostí, např. zcela nelogický úkryt dárků pro milenku, ale na druhé straně rozuzlení bylo docela zajímavé, můj tip na vraha nevyšel, tak hodnotím knihu velmi dobře.
Skvělé, za mě velmi povedená série. Na konci příběhu jsem byla dojatá :) Už mám vypůjčený další díl a moc se těším.
(SPOILER) Trochu mene uryvku ze spolecenskeho romanu a vice vysetrovani, a hnedle to pribehu mnohem vic svedci. Chtěla sem dat 5*, ale zklamalo me, ze vsechna tajemstvi odhalena nebyla.
Bezva, bezva, bezva - jdu na další :o) Tohle se dá číst vlastně pořád, paní Klevisová píše vážně příjemně. I když ne úplně příjemné věci.
Paní Michaelu obdivuji a čtu již roky, někdy jsem měla pocit, že detektivce něco chybí, ale tahle se mi opravdu zase líbila hodně, přestože je již staršího data vydání. Inspektora Bergmana bylo tentokrát méně, což ale vůbec nevadilo, protože autorka opět krásně vystavěla všechny postavy, že každá z nich mohla být otevřeně či skrytě vrahem. Hlavní zápletka sice byla trochu klišé, ale bohužel takto to v životě chodí. Závěrečný epilog byl takové pohlazení na duši a to mých 4,5 hvězdiček zaokrouhlilo matematicky, tedy nahoru:-) PS. Kniha opět poputuje do místní knihovny, proto věřím, že jí mohu splnit téma darované knihy (i když splnila by i téma práce se zvířaty)
Dům na samotě mi půjčila sousedka a to ho ještě ani nestihla přečíst. Přiznávám se, že české detektivky nečtu nijak často, tak jsem neměla ani přehnaná očekávání.
Text se čte dobře, příjemně "utíká".
V knize se pohybujeme u dostihových stájí a zamotáme se do vztahů lidí převážně z jedné menší vesnice. Místy dokáže spisovatelka vystupňovat napětí a strach, kdy někdo tajemně obchází starý mlýn, kde je sama mladá žena.
Pro mě to bylo příjemné, rychlé oddechové čtení, zřejmě ale další knihy od p. Klevisové číst nebudu.
Ooo to bylo velmi milé překvapení. Má první kniha od autorky a jsem ráda, že jsem ji objevila. Příběh byl uvěřitelný a napínavý po celou dobu. A líbí se mi i české prostředí - vše je hned více představitelné - vesnice a nátury místních obyvatel, rozhovory, uvažování postav. Tohle mi prostě sedlo
Další podarená detektivka, kde jsou paralelně dva vrazi. Je zda trefně popsané soužití na malé vesnici. Všichni vědí všechno, ale nikdo nemá takový charakter, aby to řekl nahlas.
vraždy koně detektivní a krimi romány zfilmováno tajemství české detektivky a krimi zmizení lidí koňské dostihy rodinná tajemství Cena Jiřího Marka
2020 | Drak spí |
2021 | Prokletý kraj |
2017 | Zmizela v mlze |
2019 | Sněžný měsíc |
2023 | Vraní oko |
Kdysi jsem sáhla po Ostrovu šedých vlků a ... nedočetla jsem ho. Nějak jsem se nemohla začíst. Pár měsíců zpátky jsem si vzpomněla, že bych si zase mohla přečíst nějakou tu detektivku, a rozhodla jsem, že zase zkusím něco od Klevisové. Vybrala jsem si knihu Drak spí a přečetla jsem ji jedním dechem. V případě Domu na samotě tomu nebylo jinak. Jen jsem došla k závěru, že příště sáhnu po prvním dílu série, pak po druhém atd. atd. Detektivky moc nečtu, ale "Klevisovky" mě asi nakonec budou bavit :D.