Dva proti Říši

Dva proti Říši
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/533823/bmid_dva-proti-risi-65e9d25f8a802.jpg 5 1609 1609

Strhující románové zpracování atentátu na Reinharda Heydricha v mistrném podání Ladislava Freje barvitě i fundovaně popisuje scénu domácího odboje stejně jako exilovou vládu, výcvik parašutistů v Anglii, přípravu atentátu, okolnosti i situaci po něm. Všechny zúčastněné ve svižných dialozích ukazuje jako lidské bytosti s jejich slabostmi a touhami. Zároveň poskytuje realistický obraz i postoj představitelů Říše a odhaluje vyšetřovací postupy gestapa, přičemž historické události předkládá nečekaně napínavou formou.... celý text

Kolistka
02.05.2019 5 z 5

Naprosto skvěle kniha.

RaDaR26
22.04.2019 5 z 5

Skvěle zpracovaná kniha. Autor si zaslouží velké uznání! Kniha by měla být jednoznačně zařazena na seznam povinné literatury, protože s její pomocí se studenti ponoří do protektorátní doby a porozumí všem událostem, které se pojí s atentátem na Reinharda Heydricha.

candy
18.04.2019 5 z 5

Jednoznačně bych doporučila jako povinnou četbu!

Bublinka.
12.04.2019 5 z 5

Neskutečná. Skvělé zpracování důležité a smutné události. Můžu tady asi vychrlit spoustu a spoustu dalších superlativ a bude to málo.
Člověk to prožívá od začátku až do nevyhnutelného konce, který všichni známe, stejně pořád musí čtenář parašutistům držet palce, co kdyby náhodou.

Endy17
02.04.2019 5 z 5

Vynikající!
Historické události v souvislostech, které jsem si nikdy neuvědomil, podané záživnou formou. Precizní literární zpracování skutečných událostí, objektivní a zároveň strhující.

Rihatama
28.03.2019 5 z 5

Naše dějiny známe. Viděla jsem Protektora i Antropoid. A přece jsem si nemohla nenechat ujít Dva proti Říši. I když dočíst knihu až do konce chtělo trochu přemlouvání. Všichni víme, jak to dopadlo... Míra detailu je ohromující, byť cenu za literární zpracování tato historická událost jistě trochu zaplatila. Pravda, naši odbojáři a atentátníci z uvedeného popisu nevychází moc dobře. Chvílema si člověk myslí něco o bandě diletantů. Neumí pořádně skákat z padáků, nedokáží přežít bez cizí pomoci, jak to jde, utíkají za maminkou nebo za svou holkou. Jenže kdo měl odvahu postavit se hitlerovskému Německu a jeho bezbřehé a nepochopitelné aroganci, násilí a bezpráví na československém (nejenom) lidu, pro mě bude vždycky hrdina na tom nejvyšším piedestalu. Řekněme pravdivý obraz naší společnosti v dobách nejtěžších. Odpůrci násilných režimů přinášející nejvyšší oběti se hledali (a hledají) obtížně. Kolaboranti, oportunisti a zmetci se našli vždy a snadno. Kolik takových Čurdů žije mezi námi? I když co já vím, v pohodlí svého bezpečí... Teď hlavně nezapomenout, aby naši vojáci, jejich rodiny, Lidičtí a další a další neumírali nadarmo.

hayalet
26.03.2019 5 z 5

No, tohle bylo literární sousto. Nemám ráda násilí a jsem ráda, že autor ho tam moc nedal, i když to muselo být těžké. Četla jsem toho o útoku na RH a operaci Anthropoid už hodně a tak jsem sáhla i po této knize. Obdivuji hlavně rodiny, co u sebe schovávali parašutisty. Velký čin, kruté následky. Kniha stojí určitě za přečtení.

petr3954
24.03.2019 5 z 5

Naprosto skvělá kniha. Nejsem knihomol jako spousta lidí tady a tak si dovolím napsat, že je to nejlepší kniha, jakou jsem kdy četl. Jsem Čech nejen při mistrovství světa v hokeji. Tady mi při čtení běhal mráz po zádech. Dávám jednoznačně 5 hvězd. Koupil jsem již další knihy, ale obávám se, že tuto již nic nemůže překonat... Snad pro mé češství. Snad Zrádci??? To ale příště.

Landys
02.03.2019 5 z 5

Knizka je skvela! Priznam se, ze jsem ji v prubehu nekolikrat odlozila a chvili musela nad tim vsim premyslet. Bylo mi z toho vseho hrozne smutno. Dle meho nazoru by si tuto knizku mel precist kazdy!

gladya
14.02.2019 5 z 5

Příště radši něco třeba od Forsytha, tam jsou borci pořádně na akci připravení, proti tomu tihle působí skoro amatérsky.
A teď vážně. Jak těžké to parašutisté měli, jak zdecimovaný už byl odboj, jak nedokonalé měli informace o situaci v protektorátě, jak moc museli riskovat, když bylo nutné zapojit další lidi, to vše jejich hrdinství dělá ještě větší. Vždyť úspěšně provedli atentát na 3. osobu Říše. Že tento cíl byl pravděpodobně dosažitelnější než jiní nacističtí pohlaváři, úspěch nesnižuje, vybrat reálný cíl je také umění.
Hrdinové v akci jsou v knížce živí lidé se slabinami, ne dokonalí superhrdinové. Tím víc smekám.
Jsou ukázána i dilemata, která museli řešit ti, kdo parašutisty do akce poslali. I to, proč byla taková akce nutná, i za cenu kruté pomsty ze strany okupantů.

Oceňuji, že tam jsou části psané z pohledu Němců.

Obdivujeme hrdiny, kteří riskovali život svůj i své rodiny. To každý nedokáže. Strach zapojit se do odboje a pasivita jsou pochopitelné. Bohužel bylo dost těch, kdo aktivně kolaborovali. I to je v knížce zmíněno.
Takové knížky jsou opravdu potřeba. Zvlášť, když jsou opravdu dobře napsané.

LaPetja
05.02.2019 5 z 5

Na tuhle knihu si najděte klid, budete se potřebovat soustředit. Ne proto, že by kniha byla psána zmateně či těžkým jazykem. Ale proto, že nebudete chtít, aby vám utekla jediná myšlenka! Skvěle sepsaný příběh českých hrdinů, příběh o zradě, cti, lásce i neskutečné vůli. V díle najdete nejen vše kolem parašutistů, jejich přípravy i provedení atentátu, ale také pohled ze strany německé. Knihu doporučuji i těm, kteří se válečné tématice vyhýbají. Před panem Šulcem smekám, kdyby šlo hvězd 6, dostal by je.

misa_k
30.01.2019 5 z 5

Sice nikdo nemůže vědět, co si jednotlivé postavy řekly, ale i přesto podle mě nejlepší zpracování této události.

Nestorkea
28.01.2019 5 z 5

Úžasně čtivá kniha o důležitém období našich dějin. Hrdinství našich předků je neskutečné. Hluboce se mě dotkla, děkuji autorovi za pohlcující četbu. Nedovedu si představit, že hrdinové obětovali své blízké pro dobro vlasti. Za to, jak dnes žijeme, vděčíme hrdinům války.

rickiwolf
28.01.2019 5 z 5

Výstižné pojednání o důležité historické události českých dějin. Velmi se mi to líbilo.

RuzovaPanterka
16.01.2019 5 z 5

Uff, přečteno za několik hodin. Pro mě velmi silné na emoce, neboť žiju v Lidicích a ta minulost je tu neustále přítomná... Příběh je napsaný čtivě a naprosto autenticky. Pokud jsem si někdy po přečtení této knihy představila Kubiše a Gabčíka, mluvili a jednali přesně jako v této knize. Kdyby to šlo dam těch hvězdiček i více!

Kuža007
02.01.2019 5 z 5

Skvěle napsaná kniha plná emocí. Inspirováno skutečnou událostí. Událostí, která patří mezi naše nejvýznamnější.

KnihomolkaEva
01.01.2019 5 z 5

Tato kniha byla skvěle napsaná a vzbudila ve mně mnoho emocí. I když jsem samozřejmě věděla, jak to dopadne, stejně jsem se nemohla odtrhnout.

Ivaiva
29.12.2018 5 z 5

Kniha, od níž se neodtrhnete, ačkoliv víte, jak vše dopadne. Příběh o neuvěřtitelném odhodlání, statečnosti, odvaze, ale i zbabělosti.

Warty
13.12.2018 5 z 5

Velice dobře a čtivě napsané. Přestože člověk ví dopředu, co se stane a jak to dopadne, i tak je to velmi napínavá kniha. Mohu jen vřele doporučit.

Babo
05.12.2018 5 z 5

Příběh Gabčíka a Kubiše asi zná většina Čechů . Ale Jiřímu Šulcovi se podařil ten velký zázrak a všechny aktéry té hrůzné doby znovu oživit . Podařilo se mu vystavět pomník všem těm statečným bez zbytečného patosu , se všemi lidskými chybami , se všemi sny ,ale i pochybnostmi .
Je to prostě skvěle zachycená doba , na kterou bychom neměli zapomínat .
Napsala bych , že by se měla stát povinnou četbou ,ale raději ne .
Ta je přece tak otravná . A to by si toto skvělé dílo opravdu nezasloužilo .