Na dvore z krídel a zmaru
Sarah J. Maas
Dvůr trnů a růží / Na dvore z tŕňov a ruží série
V napínavom treťom diele série Na dvore z tŕňov a ruží, svetového bestselleru hviezdy YA fantasy Sarah J. Maas, blížiaca sa vojna ohrozí všetko, čo je Feyre drahé. Feyre sa vracia na Jarný dvor, odhodlaná získať informácie od Tamlina a útočiaceho kráľa, ktorí chcú zraziť Prythian na kolená. Aby sa jej to podarilo, musí hrať smrteľne nebezpečnú hru plnú úskokov – a jedno pošmyknutie môže znamenať porážku nielen pre ňu, ale aj pre celý jej svet. Feyre sa preto bude musieť rozhodnúť, komu spomedzi oslňujúcich a nebezpečných Najvyšších lordov veriť – a hľadať spojencov na najneočakávanejších miestach. A tak zatiaľ čo na bojovom poli zúri vojna, najväčší boj sa odohrá vo Feyrinom srdci. V epickom finále napínavej trilógie sa zem sfarbí krvou a mocné armády sa stretnú v boji o nadvládu toho jediného, čo ich môže všetkých zabiť.... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2019 , Slovart (SK)Originální název:
A Court of Wings and Ruin, 2017
Zatímco u prvního a druhého dílu jsem nemohla přestat číst, tady už to bohužel tak žhavé nebylo. A o pořád je tady úžasný svět a skvělé postavy ale za mě chemie prvních dílů zmizela. Vlastně to byla jedna velká válka, která byla sice pro příběh logická, ale mě nebavila. Navíc i od Tamlina jsem čekala trochu jiné chování na začátku knihy. Každopádně k sérii se i tak někdy ráda vrátím.
Dvůr křídel a zmaru považuji za důstojné zakončení příběhu Feyre a Rhysanda. Přestože autorka místy děj lehce natahovala, užívala jsem si každou stránku. Co považuji za největší klad nejen této série, ale všech knih SJM, je skutečnost, že nechává své postavy postupně se vyvíjet. Neexistuje u ní nic jako "panebože, vidím ho pět vteřin, ale už vím, kdy se vezmeme, kolik budeme mít dětí a jak se budou jmenovat", čehož si moc cením. Její víly jsou sice ve své podstatě jen vylepšení elfové, přesto s nimi však dokáže velmi dobře pracovat, budovat zajímavé dějové linky a k nim patřící napětí. Osobně jsem neměla problém ani s velkým množstvím erotických scén, k autorčině tvorbě mi tento aspekt patří a v knihách mi nevadí. Neměla jsem pocit, že by byly napsány nějak násilně nebo nevkusně. Obrovský zvrat na posledních stránkách pro mě byl samozřejmě bolestný, a přestože by takový konec byl asi úspěšnější, uvěřitelnější a celkově menší klišé, já jsem za tu předvídatelnost autorčina jednání ráda. Sérii můžu určitě doporučit každému, kdo zbožňuje fantastiku.
Tomuhle říkám zakončení série na úrovni! Kniha obsahovala všechno, co jsem si přála - skvělé zápletky a rozuzlení, úžasnou romantickou linku a bližší seznámení s vedlejšími postavami. Ohledně posledního budu se mi moc líbilo především seznámení s ostatními vladaři a jejich rodinami a historií.
Nemůžu si pomoct, ale prostě nemůžu vystát Nestu a Elain. Moc jsem je nemusela už v předešlých dílech, ale tady mě místy vyloženě vytáčely. U některých postav jsem se po celou dobu pohybovala na pomezí lásky a nenávisti a nedokázala jsem si na ně utvořit ucelený názor.
Celkově ale tento poslední díl dokázal, že se jedná o neskutečně povedenu sérii, kde si každý díl zaslouží 5*. A i když mým favoritem zůstává dvůr mlhy a hněvu, tohle byla opravdu pořádná jízda!
Na první díl této série nevzspomínám moc kladně. Bavila mě asi tak poslední třetina. Dvojka byla bomba, že jsem ani v té rychlosti, kdy jsem po dočtení popadla další díl, nestihla napsat komentář.
Tento čas jsem si ale vynahradila pro poslední díl.
Co se týče děje. Byl to MAZEC!
Seznámili jsme se tady mnohem blíž s vládci ostatních dvorů, na které jsem se snažila utvořit si jasný názor, ale měli tak proměnné chování, že to nešlo. Pohybovalo se to mezi - nesnáším ho - fajn - nesnáším ho
Největší problém mi dělal Tamlin, u toho se to vážně střídalo.
V prvním díle jsem neměla ráda Nestu, ale stala se mojí nejoblíbenější sestrou Archerenovou (Snad jsem to jméno napsala správně).
Prostě, všechno se to moc hezky uzavřelo.
Mám k tomu své výtky, ale nejsou tak velké abych nedala plný počet hvězdiček.
Hodnotím tedy 5/5⭐
Mělo by vyjít ještě několik dílů nebo novel.. Připravovaná je Dvůr stříbrných plamenů a bude nejspíš převážně o Nestě :) Těším se
(SPOILER) Byli jsme připravováni na ohromnou, závěrečnou bitvu a tu jsme také dostali. Jen jsem čekala, že někdo z hlavní party skutečně zemře a pak jsem byla trochu překvapená, že se tak nestalo. Není to tak, že bych smrt nějaké postavě přála, ale počítala jsem s ní. Avšak nakonec šťastný konec pro všechny mi taky nevadí. A rozhodně byla celá kniha čtivá a poutavá i přes svou tloušťku (i když některé věci byly zbytečně moc omílané zas a znovu). Mám pocit, že Feyre prošla od prvního dílu obrovskou změnou, což je určitě správně, ale bohužel už jsem se s ní nedokázala příliš ztotožnit. "Ta lidská dívka Pod Horou skutečně zemřela," ano... Kam se poděla ta umělkyně, která viděla svět v neskutečných barvách a odstínech? Párkrát se zmínila o obrazech a malování, ale už na mě působila jako někdo jiný. Mnohem raději jsem měla třeba Nestu, Azriela a Tarquina. A tedy Tamlinova postava to chudák schytala. Ale vesměs to bylo moc dobré ukončení série s možným pokračováním a jestli autorka vydá další příběhy z tohoto světa, ráda si je přečtu.
Rozhodně to nepřekovalo pasáž v druhém díle, ale i tak ten Domov na Dvoře Snů má pro mě osobně hodně velkou sílu. Rozhodně se k sérii vrátím a určitě ne jen jednou!
(SPOILER)
Kde začít?
Všichni tuto sérii všude doporučovali a já se pohltila většinou. Udělala jsem dobře!
První díl: Tamlin a Feyre byly jak Kráska a Zvíře. Tamlin zakletý od "zlé královny" a Feyre, která má všechny zachránit. Feyre jsem si zamilovala už v prvního dílu. Už od prvního úkolu jsem věděla, že v sobě bude mít to co u hrdinky čekám.
Druhý díl: Nejlepší díl téhle série! Miluji tenhle díl! Všechno na něm! Absolutní překvapení bylo že Feyre je Rhysandova družka. To jsem vážně nečekala. Tamlin u mě skončil hned jak zavřel Feyr v domě.
Třetí a poslední díl: Je sice slabší než druhý, ale chápu že druhý díl byl více zaměřený na příběh Feyr a Rhysanda. Ale ani tak nezklamal. To, že se do války zapojili všechny dvory, lidé a dokonce i pradávní "bohové" (Řeřbář kostí, Tkadlena nebo Bryaxis)...to se nádherně četlo. Čekala jsem, že někdo z hlavních hrdinů umře, ale nestalo se tak. Nevím jestli mám být zklamaná, že se nevyskytl malý zvrat nebo být ráda, že jsem neuronila tolik slz.
Sečteno a podtrženo. Tahle série si získá každého čtenáře, který se odváží otevřít první stránku. Jsem na 100% přesvědčená že se k této sérii jednou vrátím, abych mohla znova navštívit Dvůr snů.
Nádherný příběh! Miluju Rhysanda! Celou trilogii jsem četla, když mě šíleně bolel vytrhnutý zub a díky těmto úžasným knížkám jsem se totálně ztratila v příběhu a bolest téměř nevnímala. Z příběhu mám pořád silný zážitek a vzpomínám si na pocity při čtení. Skvělá!
Neskutečné zakončení famózní série. Všechno do sebe zaklaplo a pro mě skončilo jak mělo. Jen je mi opravdu líto Tamlina, toho autorka podle mě mučila až zbytečně.
Je to fenomenální završení trilogie. Plné napětí, zvratů a nečekaných rozuzlení. Nechybí láska, pomsta ani smrt. Je tam všechno a všeho tak akorát. Kdo by čekal, že 714 stran přečtu ani ne za 3 dny. Prostě bomba. A ano, uznávám, že dvojku mám radši, ale i tak je to 5 hvězd jak vyšitých.
Opravdu jedna z nejlepších sérií, které jsem zatím z tohoto žánru četla. Příběh propracovaný, neskutečně čtivý. Postavy moc sympatické, fandila jsem každé z nich. Hrozně se mi líbí ta síla autora, jak dokáže čtenáře zpracovat, protože v prvním díle jsem opravdu hodně fandila Tamlinovi - tedy, do té chvíle, než se na scéně objevil Rhys. V té době jsem ještě nevěděla, kam se bude příběh ubírat, ale Rhysovi jsem fandila od první chvíle. I když jsem pak na Tamlina nadávala, v závěru mě ho bylo i trochu líto.
Ke konci příběhu mi i nějaká ta slza ukápla, naštěstí ale vše dobře dopadlo. Trochu jsem si říkala, že moc prostoru nedostaly Feyřiny sestry, taky by mě zajímalo, jak to s nimi bude pokračovat, ale pak jsem zjistila, že autorka má v lednu vydat další díl. Takže už se neskutečně těším na další pokračování, snad se českého překladu dočkáme brzy.
Řekla bych úžasný konec trilogie, ale....mno, každopádně díl byl skvělý. Byl jen o něco malinko slabší než dvojka (snad jen kvůli tomu že tam Rhys a jeho dvůr dostal trochu méně prostoru a příběh se více zaměřil na výslednou bitvu). Prve jsem měla obavy z délky knihy a měla jsem problém začít číst, ale postupem času mi to přestalo vadit. Když ke konci kniha skončila vcelku jak já říkám otevřeně nostalgicky, nemohla jsem přestat koukat do prázdna z nezodpovězených otázek. Ty vztahy mezi nejužším kruhem a Feyřinými sestrami, Tamlinem a Lucienem...prostě jsem z toho psychicky nemohla a musela si od knih chvíli odpočinout. Rozhodně doporučuji. Hodnocení za mě 90% (4.5 hvězdičky)
Tak za me jedna z nejlepsich serii tohoto zanru. Delka posledni knihy mi vubec nevadila, naopak jsem si ke konci rikala, jeste a jeste... postavy prirostou pomerne rychle k srdci a to jak ty hlavni, tak vedlejsi. Maji dost prostoru a to me bavilo asi nejvic. Neda se rict, ze by dej byl nejaka uchvatna podivana, ale me prave sedi, ze je venovano vic pozornosti vztahum mezi postavami a jejich vyvoji. Znacka slo by.
láska magie erotika romantika víly, rusalky fantasy
2015 | Skleněný trůn |
2016 | Dvůr trnů a růží |
2017 | Dvůr mlhy a hněvu |
2016 | Královna stínů |
2020 | Rod země a krve |
čím dál lepší i když ten konce mě překvapil