Ranhojič

Ranhojič
https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/1439/bmid_ranhojic-arj-1439.png 5 2180 2180

Dynastie Coleových série

1. díl >

Rozsáhlý román se odehrává v 11. století. Líčí bouřlivé drama nadaného léčitele, který bojoval s nemocemi a se smrtí v primitivních podmínkách středověké Anglie a Persie, kde poznal smyslnou nádheru zlatého věku arabské a židovské civilizace... Robert Jeremy Cole, sirotek, má zázračný dar: dokáže vycítit blízkost smrti. Je předurčen, aby léčil lidi. Vydá se do Persie, za nejslavnějším lékařem doby Ibn Sínem (Avicennou), a předstírá židovský původ, aby mohl studovat na věhlasné akademii... Když se ožení s křesťankou, vzbudí tím ve svém okolí nejprve pohoršení, ale nakonec si najde cestu k srdci sousedů. Podaří se mu uskutečnit, co si vždy přál: stane se lékařem, ve válce sbírá zkušenosti jako vojenský felčar, bojuje proti černému moru, je z něj výborný chirurg...... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Knižní klub

The Physician, 1986

gvaldin
09.04.2017 5 z 5

Jedna z nejlepších knih, které jsem kdy četl. Poutavý a neopakovatelný dej, který vás do děje vtáhne. Doporučuji všem věkovým kategoriím.

Boženka2
07.04.2017 5 z 5

Krásná kniha, autor je úžasný vypravěč, dokázal věrohodně vykreslit vzdálené časy a spoustu lidských charakterů a osudů.

milena8281
26.03.2017 5 z 5

úžasná kniha. Četla se velmi dobře, děj má spád a je velmi napínavý. Hrdinovi jsem fandila až do konce. Příběh o lidském odhodlání a vytrvalosti, hledání vlastní cesty a statečnosti. Film jsem neviděla, ale určitě se na něj podívám.

JaKa1974
13.03.2017 5 z 5

Krásná kniha o počátcích zdravotnictví. Byl to opravdu nelehký boj pro člověka, který chtěl zachraňovat lidi, současně se nechtěl dostat do rozporu s tehdejšími zákony a náboženstvím a kterému šlo neustále o život. Viděla jsem i stejnojmenný film, je taky krásný, stojí za shlédnutí, i když se s knihou trochu rozchází, ale to asi každý film natočený podle knižní předlohy.

Vlasta155
06.03.2017 5 z 5

Krásný historický román o úžasném člověku. Kéž by takových lidí bylo víc! Konečně kladný hrdina, kterého člověk může obdivovat a vzhlížet k němu jako ke vzoru lidskosti. Film se mi taky moc líbil, ale knížka je snad o trochu lepší. Rozhodně stojí za přečtení. Určitě i opakovaně. Člověk v ní vždycky najde zase něco dalšího inspirativního.

xelzax
02.03.2017 5 z 5

Jednoznačně doporučuji. Velmi čtivý příběh s hlavním hrdinou, kterého nejde nemilovat. Autor v doslovu píše, že přečetl mnoho historických pramenů a i přes některé faktické chyby (kterých jsem si náhodou všimla) je obraz tehdejšího světa, vztahu mezi kulturami a náboženstvími vykreslen velmi věrohodně. Konec mě trochu zamrzel, tak velký člověk a takový konec mu autor přichystal

Adliczka
24.02.2017 5 z 5

Tak za mě rozhodně celých 5 hvězdiček. Čtivý příběh, děj plynul celkem rychle. Ač je to historický příběh z 11. století (což není úplně můj šálek kávy), tak jsem knihu zhltla jedním dechem. Každopádně dobrý vhled do tehdejšího rozvoje zdravotnictví kdesi v Persii a Anglii. Z filmu jsem viděla pouze trailler, abych se pocitově a atmosférově navnadila. Doporučuji k přečtení.

Lola71
18.02.2017 5 z 5

Krásná kniha, čte se jedním dechem. V mnoha věcech i poučná, čerpám z ní i v práci . Všem doporučuji!!

BaruZ
15.02.2017 5 z 5

Jo! Konečně knížka, která mě chytla a držela tak dlouho, dokud jsem jí nedočetla. Krásná, čtivá knížka, nabitá obrovským množstvím zajímavých informací. Doporučuju!

Nesomtuvobec
04.02.2017 5 z 5

Rada sa učím nové fakty a informácie len tak mimovoľne a nevedomky popri čítaní beletrie. A vedomosti z tejto knihy mi pomohli pri skúške na medicíne :)

Mabie
26.01.2017 5 z 5

Nádherná, silná kniha, jedna z mých nejoblíbenějších. Filmové zpracování překvapivě dobré. Z celého srdce doporučuji, určitě je to kniha ke které se člověk vrací.

iva2423
18.01.2017 5 z 5

Výborná kniha. Doporučuji.

Riccia
07.01.2017 5 z 5

Ranhojič je moje srdcová záležitost - když nemám zrovna co číst, často po něm sáhnu znovu. Před autorem smekám a všem zájemcům ho vřele doporučuji.

makushenka
04.01.2017 4 z 5

Hodně čtivé. Stejně jako Eva pode mnou musím složit poklonu autorovi za prostudování spousty informací, aby z nich mohl čerpat ve své knize. V porovnání s filmem je kniha mnohem lepší (tvrdí i má maminka). Je to taková jednohubka na odreagování, nic hlubokomyslného.

Eva88
31.12.2016 3 z 5

Zajímavý historický román, ve kterém si určitě každý najde své. Za mě neuvěřitelný obdiv k autorovi, který musel nastudovat jednotlivá náboženství a medicínu středověku, a to dost dopodrobna. Dávám jen tři hvězdičky z toho důvodu, že chvilkama se mi děj zdál zbytečně zdlouhavý.

verdoucha
27.12.2016 5 z 5

Knihu jsem pred par dny docetka. Pro me pecka nejlepsi kniha ktrou jsem za posledni dobu cetla. Mrkla jsem i na film ten tedy s knihou nema moc spolecneho. Urcite si ji poridim do sve knihovny. Jsem Naprosto unesena dejem teto knihy.

oskli
20.12.2016 5 z 5

Konečně jsem se odhodlala knihu otevřít - doma mi ji vnucovali celou dobu studia na gymplu a odevšad jsem slyšela tak často, že tohle si prostě "musím přečíst", až se mi tak nějak nechtělo. Takže jsem to udělala až po více než 15 letech... a musela dát všem za pravdu :-) Myslím, že nejvíc výstižný popis je "prostě krásná kniha".

limruska
11.11.2016 5 z 5

Jeden z nejlepších historických románů, které jsem četla. Prostě who...

qydko
05.11.2016 5 z 5

Čtivý historický román. Uvěřitelné postavy a jejich příběhy mě vtáhly do děje. Těším se na další knihy autora.

Jolana.b
03.11.2016

Když napíšu, že tato kniha je nádherná, čtivá, živá a podmanivá budu jen opakovat to, co napsali ostatní přede mnou, ale je to tak. Je to jedna z knih, které stojí za přečtení a určitě by neměly chybět v pověstném kufru na pustý ostrov. Vřele doporučuji.