Egypťan Sinuhet
Mika Waltari
Sinuhet je dítě neznámého původu. Připlul ke své nevlastní matce Kipě a otci Senmutovi v proutěném košíku po řece. Učil se v chrámě Amonově a stal se jako otec lékařem. Dobrodružství, která zažil, jsou četná. A tím nejpovolanějším, kdo by nám o nich měl povědět, je on sám.
Literatura světová Historické romány
Vydáno: 2011 , Český klubOriginální název:
Sinuhet egyptiläinen, 1945
Jedna z nejlepších knih, kterou jsem, kdy četl a kterou číst, kdy budu. Vynikající nahlednutí do starověkých dějin, o které tu tolik nejde. Jde tu o spletitou životní cestu Egypťana, který poznává, že bohatí vždycky budou tyranizovat chudé, že pokusy spáchat dobro povedou jen k tomu, že napáchají zlo. A také, že většina věcí, kterým lidé věří, jsou jen lži. Tohle všechno se dovíte z Egypťana, který se svými postavami a výborným vyprávěním z úhlu pohledu Sinuheta diváka neskutečně dobře stáhne do děje. Kapitolou sám pro sebe je vynikající Kaptah, který působí jako komická figurka a rádce. Na mne tohle hodně zapůsobilo, některé scény jsou nezapomenutelné (Válka v Sýrii, pomsta na Nefernefernefer, smrt málého Thovta jeho matky). Člověk tu pochopí zkaženost lidí a nevyhnutelnost osudu, že problémy, kterým lidstvo dnes čelí nejsou problém současné, ale nikdy nekončící kruh, který se táhne od starověku. Tahle kniha je v povinné četbě zasloužené.
Egypťan Sinuhet byl svého času hit, na který se stály mnohahodinové fronty. Naštěstí jsem měl kámoše knihkupce, tak jsem frontu nestál. Ale zhltnul jsem to s týmž frenetickým zápalem jako všichni. Později jsem přečetl ještě pár dalších Waltariho románů a moje nadšení postupně poněkud opadlo. Ale při vzpomínce na tu vše prostupující posedlost Sinuhetem, na níž jsem byl cele účasten, nemůžu než dát pět hvězdiček.
Nadčasová kniha plná životních mouder, které by se daly krásně aplikovat na naší dobu...
Ke knize jsem se poprvé dostala v rámci povinné četby a uchvátila mě. I po letech se k ní ráda vracím.
Několikrát jsem ji odsunula na horší časy a dala přednost jiným, až jsem se konečně začetla a nechala se vtáhnout do starého Egypta. Byla to sice hodně dlouhá, ale zároveň moc zajímavá pouť životem jednoho člověka ve starověku a několik úryvků zůstane vypsaných :-)
Ještě žádnou knihu jsem nečetla tak dlouho, ale když jsem přelouskala nezáživný začátek a Sinuhet dospěl, nemohla jsem se od ní odtrhnout. Tahala jsem tuto osmisetstránkovou bichli všude, i na venčení se psem - no škoda každé půlhodinky, která mohla odhalit, jak pokračoval život lékaře Sinuheta i všech, kteří ho milovali, ať už ženy, otroci, či faraóni, a kterým přinesl smrt, aniž by si to přál. Bavilo mě jeho putování za poznáním po sousedních zemích v době volných mravů a krvavých bojů, stejně jako poutavé životní příběhy obyčejných lidí i faraónů doma ve Vesetu v době, kdy vše řídí bohové, a kdy "nikdo neví, co přinese zítřek".
A fakt jsem si užívala jazyka, resp. českého překladu. Stálo to za to! :)
S touhle knížkou jsem strávil hodně času, ale rozhodně toho nelituju, protože o to déle jsem mohl setrvat v podmanivé, úchvatné i hrůzostrašně době starého Egypta. Nejde o žádnou strhující akci ani plejádu překvapení - naopak, rozvážná řeč vypravěčova plyne zvolna a vyrovnaně, tak jako životodárný tok řeky Nil.
Knihu, která se celosvětově umísťuje na předních místech žebříčků, jsem přečetla kdysi na škole. A asi nikdy ji nebudu číst znovu. Ten kdo příběh prožil, nezapomene. Genialita autora je podle mne v tom, že skutečně čtenáře vtáhne do Egypta a do života hlavního hrdiny. Já jen četla a četla a četla, dokud jsem nedočetla. A dosud si pamatuji ten pocit zvláštního neskutečna, když jsem se zase rozhlédla kolem sebe. Málokterá kniha mne tak dlouho "neopustila" ani po svém dočtení. Myslím, že je v mnoha ohledech opravdu jedinečná a hlavně jedinečně napsaná.
K této knize jsem se dostala až v hluboké dospělosti a nadobro mne uchvátila. Patří ke knihám, které mi zůstávají v mysli napořád. Je mi jenom divé, jak jen je možné, že jsem se s ní setkala tak docela pozdě.
Skvělá klasika. Strávila jsem s ní 3 měsíce, strávila jsem 3 měsíce ve starém Egyptě. Po dlouhé době jsem se těšila z práce na večer, až uspím děti i manžela a ocitnu se ve starém Egyptě.... Doporučuji.
Sáhl jsem po ní, protože se najednou objevila doma- objemná kniha a v televizi zrovna nic nedávali...tak co s časem. A netušil jsem , že pro další dny bychom mohli televizi prodat a já budu závidět našim nezaměstnaným sousedům, kteří mají čas na čtení, zatímco já musím do práce- to mě od čtení této knihy v této chvíli velice zdržovalo. Pochopil jsem manželku, která, když má rozečtenou knihu se vším spěchá, jen aby vyšetřila čas. V tyto dny byl u nás klid, mír a oba jsme seděli nad svými knihami - já neprudil s fotbalem, manželka neprudila s Ulicí...... idyla. Děkuji ti Egypťane,
Úžasný příběh o životě egyptského lékaře Sinuheta... o jeho prožitých dobrodružstvích, zklámáních, chvílích štěstí a láskách. Mika Waltari použil ve svém příběhu historická fakta, takže kniha působí velmi reálně a naplno vás vtáhne do doby starého Egypta. Kniha je velmi čtivá a jsou chvíle, kdy je velmi těžké se odtrhnout od čtení. I přes svou objemnost, jsem se u knihy ani na chvíli nenudila a naplno si to užívala. Nemohu jinak než doporučit.
Hrubá a rozvláčna kniha, no už ju mám dvakrát za sebou. A nie naposledy. Keď spisoval život egyptského lekára, Waltari asi tak trochu dosť popisoval svoj život, všetky jeho vrcholy a pády nechal prežívať svoju hlavnú postavu. Knihu ako je táto môže napísať len niekto, kto už si v živote niečo preskákal. Zbytočné popisovať, treba si prečítať.
"Toto napísal Sinuhet, ktorý bol po celý život sám."
Nedesíte sa, že tiež raz niečo také budete musieť prehlásiť?
Dobrá kniha s velmi hlubokou myšlenkou. Osobně mi ale nevyhovoval styl vyprávění - velká rozvleklost a opakování se. Několikrát jsem se musel nutit ji neodložit.
Opravdu nádherná knížka. Měla jsem ji jako povinnou četbu, ale už po pár stránkách jsem ji jako povinnost přestala brát. Mám ráda starý Egypt a knížky o něm, ale tahle je opravdu ta z NEJ. :)
Skutečně nevím co napsat, abych vyjádřil všechny své pocity z této knihy. Po celou dobu jsem žasl nad tímto dílem; skutečným uměleckým dílem, který patří k nesmrtelným památkám naší planety. Hluboce se před Mikou Waltarim klaním.
Jedna z nejlepších knih co jsem kdy četl. Hned po přečtení prvních stran vtáhne do děje a nepustí, velmi silný příběh, který donutí přemýšlet o životě. Za celou knihu sem se nenudil ani na jediné stránce. (Taky vás tak štvala Nefernefernefer ?) :D
Egypt lékařské prostředí zfilmováno finská literatura Kréta faraoni starověký Egypt filozofická beletrie historické romány finské romány
2013 | Egypťan Sinuhet |
2005 | Jeho království |
2004 | Tajemný Etrusk |
2002 | Krvavá lázeň |
2004 | Nepřátelé lidstva |
Kniha je naprosto úžasná, ale já měla problém se do ní začít. Přes všechno jsem se kousla a do četla ji. Nelituju. Člověk pozná plno zajímavostí ze starověkého Egypta, stylu života té doby a plno životních mouder.