Egypťan Sinuhet
Mika Waltari
Sinuhet je dítě neznámého původu. Připlul ke své nevlastní matce Kipě a otci Senmutovi v proutěném košíku po řece. Učil se v chrámě Amonově a stal se jako otec lékařem. Dobrodružství, která zažil, jsou četná. A tím nejpovolanějším, kdo by nám o nich měl povědět, je on sám.
Literatura světová Historické romány
Vydáno: 2011 , Český klubOriginální název:
Sinuhet egyptiläinen, 1945
Jedna z mých nejoblíbenějších knih. Mohu jí otevřít kdekoliv a začít číst a vždycky mě znova dostane.
Opravdu výborná kniha, ve které jsou spousta životních pravd...všem vřele doporučuji :)
Zde se nedá šetřit superlativy, nepochybně je to mistrovské dílo. Waltari má zcela nezaměnitelný, vznešený styl psaní, který se téměř nedá překonat. Je to má neoblíbenější kniha.
S trochou nadsázky musím napsat, že je to pro mě asi nejlepší kniha, jakou jsem kdy četl. Naprosto fenomenální.
...a přišla bída do země Kemet. Skvěle napsaný román, Waltariho popis rozbořeného Vesetu po náboženském boji, jímž prochází zraněný, vzpomínající Sinuhet, mě fakt dostal...a Vaše zlato je jen prachem u mých nohou...
Zajímavá a výjimečná kniha - přesto mi v ní chybělo NĚCO, co by mě přimělo nechat se zcela pohltit dějem; pořád jsem se při čtení cítil tak nějak VNĚ, jako bych příběh pozoroval přes skleněný poklop...
Pokud by člověk měl za život přečíst jen jednu jedinou knihu, měla by to být tahle.
Moje osobní bible moudrosti.
Skvělá kniha, která se neuvěřitelně dobře četla. Waltari je klasika a každému doporučuji přečíst. Ačkoliv mě starověk nikdy moc nechytl, tato kniha je výjimka a tak skvěle popsané dějiny každodennosti jsem dlouho nečetla.
Obdivuju člověka, který dokázal ve 20. století napsat dílo tak čtivé, tak rozsáhlé, nadčasové a věčné... a k tomu tak autentitcky a uvěřitelně vystihnout prostředí starověkého Egypta (a dalších národech!), o kterém toho stále (a nejspíš už se to nezlepší) nevíme mnoho. Smekám před panem Waltarim!
Egypt lékařské prostředí zfilmováno finská literatura Kréta faraoni starověký Egypt filozofická beletrie historické romány finské romány
2013 | Egypťan Sinuhet |
2005 | Jeho království |
2004 | Tajemný Etrusk |
2002 | Krvavá lázeň |
2004 | Nepřátelé lidstva |
Jednoznačný favorit na jedinou knihu na pustý ostrov.