Egypťan Sinuhet
Mika Waltari
Mika Waltari dopsal román Egypťan Sinuhet v roce 1945 a ačkoli popisoval život egyptského lékaře doby největších faraonů, vypovídal především o válečných traumatech jeho současníků. Sinuhet se bez většího přičinění dostává k nejvyšším vládců své doby a ovlivňuje osudy celého státu, aniž může ovlivnit život svůj a svých nejbližších. Jeho život není šťastný, protože okamžiky štěstí si neuvědomuje dříve, než zasáhne temný osud.... celý text
Literatura světová Historické romány
Vydáno: 2014 , RadioservisOriginální název:
Sinuhet egyptiläinen, 1945
Interpreti: Josef Červinka
Opravdu vynikající kniha.
Velice chytlavě přibližuje život lidí v Egyptě a přilehlých státech v období před více než dvěma tisíci lety, které je pro mně snad nejzajímavější části historie lidstva. Nejvíce mně fascinuje, jak některé skutečnosti, které si pan Waltari musel domýšlet, se časem potvrdili jako pravdivé či nejpravděpodobnější.
Člověk by řekl, když se autor zaměří na co nejvěrnější popis způsobu života lidí té doby, tak se bude méně soustředit na příběh. Opak je pravdou. Příběh je napínavý, chytlavý a mnoho dalšího. Sinuhet mi velice připomínal mně, což v konečném důsledku je poněkud znepokojivé, když vezmeme v úvahu jak skončili jeho bližní. Nezbývá než si z knihy vzít ponaučení.
Waltari si z existence více než 3000 let trvající Egyptské říše vybral dobu panování faraona Achnatona (1351-1333 před n.l.). Jeho lékař Sinuhet se sice "narodil" v Helsinkách v roce 1945, ale autor skrze jeho příběh popisuje dobu v rámci dostupných reálií nejenom v Egyptě, ale i v zemích, kterými Sinuhet procházel a předkládá onen nekončící lidský příběh dobyvačných a náboženských válek, násilí, intrik, bezmoci a utrpení. A hlavně příběh jednotlivého člověka, který si dobu, ve které bude žít, nevybírá a musí ji ustát, byť může zůstat stejně osamělý jako Sinuhet.
V Egyptě jsem nikdy nebyla, ale byla jsem v egyptském muzeu v Turíně. Je nádherné, rozsáhlé, plné velkolepých soch, sarkofágů, mumií, různých artefaktů, nepřestáváte se podivovat vysokému stupni dovednosti, kterou bez pomoci elektřiny pouze s využitím lidské síly dosáhli. S Nilem za zády postavili pyramidy, sfingu, chrámy, ale hlavně nechávali díky znalosti písma vzkazy : malby, papyrusy, hliněné deštičky, slavnou a významnou Rosettskou desku, díky které jsme jazykům starověkého světa porozuměli. Návštěva muzea byla také impulzem, že jsem se k této knize znovu vrátila.
Egypťan mi dělal společnost v autě, poslouchala jsem audio, ale nesedlo mi, protože jsem se nemohla vracet zpět, spousta hezky vyjádřených myšlenek rychle utekla, doporučuji dát přednost "klasice".
Velká paráda. Za socíku jsem knihu podcenil, protože v mých očích řadila se k nesehnatelným a jen mezi známými kolujícím legendárním bichlím typu Věčné Ambry (tu jsem dodnes nečetl) nebo Désirée (tu jsem četl a není špatná, ale přece jen spíš ženské čtivo). Před pár lety jsem Sinuheta dostal darem a tak dlouho jsem byl pošťuchován, ať ho čtu, až jsem ho tedy zdolal. Doslova, neboť kniha je opravdu, ale opravdu objemná. A ne všechny části jsou tak výživné jako ta o Sinuhetových rodičích a nefér kurtizáně Nefer Nefer Nefer, o "stáži" u balzamovačů či o Krétském labyrintu. Ale ač hrdinovy příhody jsou často repetitivní, celek nakonec skvěle funguje a u málokterého románu si tak zameditujete o pomíjivosti všeho a o smyslu života. Klobouk dolů před autorem, kolik toho nastudoval a do jaké hloubky se ponořil pro svou největší perlu.
Vynikající kniha... Když jsme ji před pár lety s kamarádkou dočetly, měla na nás tak silný účinek, že jsme si začaly psát vzkazy ve stejném duchu... Co říci víc. Ale čtenář si na ten jazyk musí nejdříve trochu zvyknout :-)
Knížku jsem četla asi ve dvaceti a líbila se mi moc. Vracím se k ní jako ke starému příteli.
Kdysi dávno přečteno jako kniha, nedávno posloucháno jako audio.
A stále se mi líbí :-)))
Moje nejoblíbenější kniha. Prvně jsem ji četla na střední, pak v dospělosti a minimálně ještě jednou se ji chystám přečíst (což běžně nedělám). Kromě zajímavého děje tu je i spousta postřehů a mouder.
K této knize, kterou jsem kdysi půjčila, nebyla mi vrácena, tak jsem si ji koupila znovu. Patří mezi ty, ke kterým se pravidelně dle svého životního rozpoložení vracím a aspoň prolistuji některé pasáže, které mi vždy posílí. A tato umně napsaná kniha to umí.
Toto som čítal na vojenčine, čo bolo takmer pred 30 rokmi. :-) Bolo to v nejakej dvojdielnej edícii. Veľmi som sa na tom príbehu bavil, bolo tam množstvo skrytého humoru. Tú knihu si potom prečítal ďalší ,,spolubojovník", ktorého tiež veľmi bavila. Mal by som si ju prečítať znovu, pretože na dej padla hmla, detaily som už zabudol.
Nádherná kniha, ke které se čas od času vracím. Poutavý příběh lékaře Sinuheta plný moudra a historických fakt.
Knížku jsem četl dva měsíce-čtení ok ale první tři knihy Řeky bohů bych řekl že jsou o 100% lepší
Obrovský poklad mezi knihami... Má se mnou mnoho nacestováno, ale čas s ní strávený stál za to. Bravurně napsáno, teď se jen těžko bude hledat stejně bohatá kniha.
Egypt lékařské prostředí zfilmováno finská literatura Kréta faraoni starověký Egypt filozofická beletrie historické romány finské romány
2013 | Egypťan Sinuhet |
2005 | Jeho království |
2004 | Tajemný Etrusk |
2002 | Krvavá lázeň |
2004 | Nepřátelé lidstva |
Jedna z nejlepších knih, jaké jsem kdy četla.