Eleanor & Park
Rainbow Rowell
Romance ze školního prostředí, neobvyklá je v tom, že hlavní hrdinka není nejkrásnější holka na škole a její milý není nejúžasnější borec; ona je obyčejná, trochu při těle, on nenápadný kluk s částečně asijskými předky. Jejich zvolna se vyvíjející vztah překvapí je samotné a je líčený tak, že když se poprvé vezmou za ruku, připraví to o dech je i čtenáře.... celý text
Literatura světová Pro děti a mládež Dívčí romány
Vydáno: 2014 , Yoli (ČR)Originální název:
Eleanor and Park, 2014
Abych pravdu řekla, kniha se mi líbila mene, nez Fangirl, ale jako oddechovka byla fajn.
Co jsem tak četla v komentářích, tak v českém znění jsou na konci zmíněná dve slova na pohledu, v anglickém znění tři (kdy mi to v aj přijde o mnoho variabilnější, tím pádem) :)
Tohle vážně není můj žánr. Po 140 stránkách jsem to prostě musela vzdát, protože se tam absolutně nic nedělo. Eleanor mi byla od první chvíle nesympatická a jak se chovala k Parkovi... Nejvíc mě štvalo, že hned na začátku jsem věděla jak to dopadne.
Na to, že je kniha hodně opěvovaná, pro mě teda zklamání...
Dám šanci Fangirl, protože hodně lidí píše, že je lepší než EaP.
Jo, tohle bylo fakt povedené :) Sice pořád chick-lit (i když možná to čtou i kluci), ale tentokrát byl ten příběh okolo dostatečně zajímavý a nosný. A pomohlo mi to přežít dalších pár tropických dní. Knihy Rainbow Rowlandové na mě působí tak trochu jako levná zmrzlina, ale to se snad v létě smí :)
Hezký příběh až na ten konec co zaujalo mě bylo že jsem se poprvé začetla a nevadilo mě to preskakovani od jednohu k druhému obvykle se v tom úplně stratim a musím číst po zpatku aby mi to dávalo smysl :-)
To byl tak hezký, milý a trochu smutný příběh :) Takové lehké čtení přesně dělané na horké letní dny. Moc se mi to líbilo, dobře se to četlo a moc doporučuju. Není to samozřejmě nic nad čím by jste přemýšleli třeba týden v kuse a po dočtení vykulili oči a řekli ,wow', ale pokud si chcete po náročném dni odpočinout nebo si v létě u bazénu přečíst něco příjemného a jednoduchého, takhle kniha je pro to jako stvořená :)
Kniha se mi moc nelíbila. Po přečtení knihy Fangirl jsem byla nadšená ale Eleanor a Park moje mínění o autorce docela snížila. Příběh mi připadal až moc jednoduchý a nepropracovaný. Chování Eleanor vůči Parkovi mě dost vytáčelo.
Takže nedoporučuji.
Úžasná knížka, u které se člověk krásně odreaguje a na konci i trochu zaplače..
“If you can’t save your own life, is it even worth saving?”
― Rainbow Rowell
Tahle knížka je...jiná? Nevím, jestli tohle je to správné slovo. Je psaná z dvou pohledů - jejího a jeho. Osobně mám s takovými knížkami problém, ale tohle je čistě moje blbost. Knížka je pěkná, zároveň je to taky první kniha, u které bych nejradši přepsala konec, i když, aspoň to není ta ohraná klasika. Možná že to ji dělá právě tak zvláštní. Možná proto jsem jí nepřestala číst a doporučuji jí všem, kdo se mě na ní zeptá.
Kniha sa mi páčila, hoci prvá polovica bola oveľa lepšia. Nie, že by sa v v druhej nič nedialo, len to už akosi nemalo tú správnu "atmosféru" ako zo začiatku. Koniec ma nenahneval, možno aj preto, že som prečítal veľa komentárov a tak som čakal niečo horšie. Okrem toho, každý normálny človek
musí pochopiť, aké tri slová.. :)
Vlastně ani nedokážu říct, co se mi na té knize tolik líbilo, ale vím, že si zaslouží plný počet hvězdiček. Byl to svým vlastním způsobem krásný příběh který mě nutil číst dál a dál. Čekala jsem všelijak konec, ale stejně mě dostal.
Kniha mne bavila, nejspíše to bude tím, že je psaná z pohledu obou hlavních hrdinů. Dobře se pak vcítíme do každého zvlášť a mnohdy je pochopíme.
Konec se mi moc nelíbil, čekala jsem od něj asi víc.
,, Jestli se jí po něm stýská? Nejradši by se v něm ztratila. Ovázala si kolem sebe jeho ruce jako škrtidlo. Kdyby na sobě dala znát, jak moc ho potřebuje, utekl by."
Pro mě doslova paradoxní kniha. Eleanor sebe vidí jako naprosto tlustou holku, zatímco Park v ní vidí úplný opak. No a na nás je, abychom si to dokreslili v průměr. To mi moc nešlo. A taky mi hodně vadilo jak okatě se autorka snaží zapůsobit na čtenářské publikum. Bylo to v maličkostech, ale dobře propracovaných maličkostech - The Smiths, kazetáky, rok 1986, nepředvídatelná láska, šikana, rádoby citáty a nesmí chybět komiks do ruky správného hipstera. Je vidět, že se autorka hodně inspirovala young adults knihama a v jejím případě bych si na Greena moc nehrála. Přes všechny maličkosti mě to nakonec vlastně bavilo. Bavilo mě na tom jak se do ní dokážete ponořit - hlavně v první polovině.
U téhle knihy jsem se příjemně bavila, jednou jsem dokonce doslova vybuchla smíchy. Celou dobu jsem ale věděla, že se něco zvrtne, a když se to něco zvrtlo, tak mi to nestačilo a konec mi přišel odbytý. Ale fakt mě naštvalo, když jsem otočila poslední stránku a tam nebylo už nic. To bylo fakt na zabití.
Je to jedna z nejlepších knih, co jsem zatím četla. A že jich nebylo málo. Zezačátku mě nebavila a chtěla jsem ji přestat číst, ale to by byla velká chyba.
POZOR, SPOILER
V této knize je vše,co lidé odsuzují popsáno, jako něco výjimečného,co můžeme milovat. Eleanor je tak nabitá bolestí a svým okolním zlým světem, že jsem byla při čtení štastná za ni, že potkala někoho tak výjimečného jako je Park. Vše to, co lidé na Eleanor nesnášeli na ní miloval. Její vlasy, to jak se obléká, že nemá peníze, nemůže doma nic, ... Bral ji jako nejstatečnějšího člověka na planetě. Konec se mi ze začátku nelíbil, ale "zjistila" jsem, že to pro Eleanor dopadlo celkem dobře :) A i když nemám ráda otevřené konce, tak tenhle mi nevadil..
Tento příběh mě dojal, a i když je v podstatě smutný od hlavy až k patě, je tak milý, že Vám vykouzlí úsměv na tváři. S knížkou jsem maximálně spokojená a proto jak jinak než 5 hvězdiček. :))
DOPORUČUJI PŘEČÍST !!
Skvělá kniha, které podle mě dokonale popisuje krásy i strasti první lásky. Autorka se perfektně vcítila do pubertálních životů dvou rozličných mladých lidí a ladným způsobem se jí podařilo tyto dva životy spojit. Konec trochu zamrzel ale jsem si jistá, že kdyby kniha měla pokračovaní dopadlo by pro Eleanor a Parka šťastně. :)
Opravdu krásná kniha. Nemám ráda přesládlé romány, ale tohle bylo úplně skvěle napsané. Trochu mě mrzí, jak to celé skončilo a též mě mrzí, že byl otevřený konec. Určitě si knihu ještě přečtu.
Vřele doporučuji!!
Je to krásná kniha.Začátek byl takový,no jaké začátky bývají,pomalé a nezáživné ale po pár stránkách jsem nemohla odtrhnout oči od knihy.Nádherná láska mezi nedokonalými lidmi.Hlavní hrdinku miluji a hlavního hrdiny obdivuji za to,jak moc dokáže milovat.Celou knihu jsem přečetla ani ne za týden, každou volnou chvíli,ať už v autobuse,v hodině,o přestávce, jsem musela číst.Je to neobvyklý příběh a hlavně rodinný příběh Eleanor byl velice zajímavý. Dramatické poslední stránky jsem četla se zatajeným dechem ale ten konec..*Knížka ale patří mezi mé nejoblíbenější a určitě si ji někdy přečtu znova.
POZOR MENŠÍ SPOILER
*Pro někoho nádherně poetický pro mě strašný.Neskončilo to špatně to ne ale takovéhle konce prostě nemusím.
"Držet Eleanor za ruku bylo jako držet motýla. Nebo bijící srdce. Jako držet něco dokonalého a dokonale živého."
Achjo. Ta mladá první láska. Vztah Eleanor a Parka je tak krásně nevinný a rozkošný, že jsem se několikrát přistihla, že mám při čtení takový ten vypatlaný zamilovaný výraz, jako by mi bylo znova 15 a byla jsem to já, koho Park v autobuse hladí po ruce (ano, je mi trochu trapně :D ). Zvrat ke konci knížky mohl být trochu více propracovaný, aby bylo jasnější, co se s kým stalo, kdo komu co udělal nebo neudělal. Lehce otevřený závěr nechává prostor pro vlastní dokreslení konce dějě, ale v "mé verzi" byla poslední dvě slova naprosto jasná. Mimochodem... žili šťastně až na věky...
Před pěti minutami jsem ji dočetla a upřímně, zanadávala jsem si. Napsala mu dvě slova a my jen můžeme zapojit fantazii. Jenže to je tak na palici.
Od knihy jsem toho moc nečekala. Koupila jsem si ji jako oddechovku. A najednou - nemohla jsem přestat číst. Vzbuzovala ve mě všechny ty šťastné a zamilované emoce až jsem se pro sebe vyloženě zubila, měla jsem motýlky jako Eleanor a byla to prostě nádhera...Až na ten konec.
Až budu někdy hodně smutná, přečtu si ji znova.
americká literatura první láska šikana týrání škola pro mládež pro dospívající mládež (young adult)
2014 | Eleanor & Park |
2015 | Fangirl |
2016 | Nedej se |
2020 | Nezdárný syn |
2017 | Lásk@ na prvý klik |
To bylo fajn. Taková ta jednohubka, kdy si řeknete, že to je prostě fajn a nemůžete na to říct půl špatného slova. Hořkosladký konec taky konec.