Emma
Jane Austen
V dobách, kdy ženy bývaly křehké květinky a mladé dívky často interesantně omdlévaly, vytvořila Jane Austenová ve své Emmě hrdinku z jiného kadlubu. Když v útlém mládí ztratí matku a na otce, slabošského hypochondra, nelze spoléhat, ujme se správy věcí na rodném panství sama a nároky, které na ni nelehká situace klade, vypěstují v bystré dívce vlastnosti suverénního generála. Jen ona všemu rozumí, jen ona ví, co je pro každého dobré. Tímto způsobem ovšem kráčí od maléru k maléru a často pěkně zavaří i těm, kterým upřímně chtěla pomoci. Ale protože jí nechybí dobré srdce, časem zmoudří a pochopí, kde hledat v životě ty pravé hodnoty.... celý text
Pýše a Předsudku se nemůže vyrovnat, ale je to velice čtivá a vtipná kniha. Člověk se dobře sžije s postavami a to má u mě velké plus :)
Po knize Pýcha a předsudek zaujímá Emma druhé místo. Je čtivá a veselá.... Moc se mi líbil nápad s dohazováním.
Četla jsem všechny romány Jane Austen a tahle se mi líbila snad úplně nejvíce. Přispěl k tomu i fakt, že na rozdíl od jejích ostatních knížek nevíte, jak to vlastně všechno dopadne. Emma je opravdu skvělá a četla se mi lépe, než mnohem známější Pýcha a předsudek, či Rozum a cit. Zaujala mě na tolik, že si ji v nejbližší době hodlám přečíst i v angličtině a už se na to moc těším.
Kniha se mi líbila, ačkoli souhlasím, že mohla být notně osekaná o řadu nudnějších částí, které s dějem v zásadě nijak výrazně nesouvisely. Nebo je bylo možné určitě zkrátit. Chvíli jsem zvažovala ubrat jednu hvězdičku z hodnocení, ale za zásadovost a spravedlivý pohled pana Knightleyho na chování Emmy jsem ji nechala :-) Pěkná kniha, ale pro mne Pýchu a předsudek nepřekonala.
Vtipné, ironické, kniha se moc pěkně čte, a hlavní hrdinka si mě získala svou tvrdohlavostí, asi proto, že sem se s ní rychle ztotožnila. Možná bych knihu osekala tak o 100stran obyčejných nicnedělajících dnů, a přidala tam pár stránek o panu Knighlteym, ale i tak si mě kniha získala:))
Musím, říct, že poněkud panovačná a až příliš sebevědomá Emma mi zpočátku notně lezla na nervy, ale on ji život trošku zkrouhl a ohladil hrany. Pak už to bylo v pohodě.
Po přečtení Pýchy a předsudku to bylo zklamání... Asi jsem si měla dát odstup :) celkově ale nepatří mezi nejhorší, spíš k lepšímu průměru.
Moc krásná kniha s pěkně plynoucím dějem a příjemným příběhem. Zaujalo především především přirozeně se měnící chování a povaha hlavní hrdinky, která dokázala napáchat spoustu chyb, ale dokázala je i uznat a napravit, což není právě jednoduchá záležitost. Pěkné je taky filmové zpracování tohoto románu.
Moc pěkná knížka, dobře se mi četla, Emma si mě pomalu získávala svými nepatrnými změnami a moje nejoblíbenější postava je bezkonkurenčně pan Knightly! Kdybych měla srovnávat, zařadila bych to kousíček pod Pýchu a předsudek a rozhodně nad Rozum a cit.
Zajímavá kniha vynikající autorky, která báječně vykresluje poměry tehdejší anglické společnosti
Bohužel, tato kniha se mi četla špatně a nenadchla mne :-( Špatně se mi orientovalo, kde kdo bydlí a s kým je příbuzný, také rozlišení na pana Knightleyho a na Johna Knightleyho mne mátlo. Příliš dlouhá kniha (530 stránek), kde se vlastně tak 430 stránek nic zvláštního nedělo, je to jen snůška klepů, předsudků a lichotek. Čekala jsem nějakou velkou lásku, ale 450 stránek hrdinka tvrdí, že se nikdy nevdá a pak se během pár stránek stačí zasnoubit a vdát. Takové nemastné neslané, neoblíbila jsem si žádnou z postav. Navíc jsem měla nějaké divné vydání, občas byla příjmení v češtině (s háčky)! a chyběly mezery, což mi také kazilo dojem ze čtení.
JA nás v tomto příběhu přivádí do života mladé dívky, která je zajištěná a nemusí si proto hledat ženicha, jako je to například v ostatních románech této spisovatelky nutné. Příběh je čtivý a propojen ironií, ale co si autorka mohla odpustit v tomto příběhu, jsou nekonečné večerní plesy nebo večeře, kde se nic neodehrávalo a spíše se jen tak mluvilo.
Hlavná hrdinka Emma mi nebola zo začiatku sympatická. Príliš istá sama sebou, príliš strkala nos do cudzích vecí. No po pár stránkach sa to zmenilo a s chuťou som sa zabávala na absurdných situáciách v knihe. Každý si tam o niekom niečo myslel a vo väčšine prípadov sa aj mýlil :D Zábavná, svižná a dokonalá :)
Když jsem ji četla poprvé, nudila mě. Připadalo mi, že se tam začíná něco dít tak v půlce.
Po shlédnutí filmu jsem se k ní ale vrátila a od té doby ještě několikrát. Nějak jsem Emmě přišla na chuť, mám ji dokonce možná raději, než Pýchu a předsudek. Zjistila jsem, že mi je hlavní hrdinka vlastně dost podobná. (což ovšem není nic k chlubení, že...)
Nádherná knížka. Příběh jsem si opravdu oblíbila. Po pýše a předsudku je to hned druhá má oblíbená knížka od Jane Austen. Rozhodně doporučuji!
Pán Knightley je najlepší, lepší než Darcy, pretože je dokonalý a je nežiadúca pravdepodobnosť, že taký v skutočnosti existuje na Zemi, o to žiadúcejšie, aby sa vyskytol v knihe, ale len písanej perom Austenovej!!! Filmový s Gwyneth Paltrow je skvelý. Príbeh je najlepší, z tých, čo som čítala, Emma baví, jediná vec, ktorú autorke neodpustím je môj čistý predsudok z dvadsaťročného!!! vekového rozdielu medzi ústrednými postavami.
Je to zvláštní, ale možná, že kvůli této obálce bych knihu ani nečetla. Tyto nové obálky se mi vůbec nelíbí!!!! :(
Musím říci, že v kontrastu ostatních hrdinek Jane Austenové mi u Emmy chvíli trvalo, než jsem si na ni zvykla a posléze si ji i oblíbila. Pokud byste zde totiž hledali umírněnost, pokoru či vlídnost, našli byste jen tu vlídnost. A pak také notnou dávku sebevědomí, tvrdohlavosti a lehkomyslnosti (v tom mírnějším slova smyslu). Přesto se z Emmy postupně (pro někoho od samého začátku) vyvine sympatická bytost, která se dopracuje ke zpytování vlastních chyb.
Ač v sobě příběh nese jisté morální poselství, hlavní linka je ryze romantická, prokládaná vtipnými situacemi a úvahami hlavní hrdinky. Autorce vlastní jemná ironie pak i zde vyznívá o to komičtěji, že její příběhy jsou vesměs inspirovány reálným životem vyšších středních vrstev její doby.
Anglie zfilmováno anglická literatura romantika regentská Anglie anglické romány
2007 | Emma |
1996 | Rozum a cit |
2007 | Opatství Northanger |
2009 | Sanditon |
2006 | Mansfieldské panství |
No já tedy na Emmu chválu pět nehodlám, přišla mi totiž z knih od Austenové, které jsem četla nejslabší. Chvílemi jsem myslela, že ji ani nedočtu. Takové sáhodlouhé rozepisování a opisování všeho možného... občas už to vážně bylo únavné a skoro bych řekla až plýtvání papírem... S Pýchou a předsudkem nebo Rozumem a citem se nedá vůbec srovnat...