F. L. Věk I.

F. L. Věk I.
https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/134093/bmid_f-l-vek-i-KCT-134093.jpg 4 455 455

F. L. Věk série

1. díl >

F. L.Věk je největší pětisvazkové dílo a také umělecky hodnotné a vrcholné Jiráskovo dílo o našem národním obrození. Jirásek dokázal, že jedinec, ale celý lid tvoří dějiny. Líčí život prostého lidu. Všímá si vesnice, venkovského města i Prahy. Události nejsou vymyšlené, autor čerpá z autobiografie dobružského kupce Heka, který popisoval své mládí v Benediktínském klášteře v Praze. Nemluví abstraktně o té či oné vrstvě, ale ztělesňuje ji na osobách. F. L. Věk je veliké klasické a historické dílo naší literatury.... celý text

MOu598
27.07.2017 4 z 5

Četla jsem v listopadu 2012. Podle mých poznámek:
Hezké.
Tel. seriál dle románu.

dejvik85
12.06.2017 5 z 5

I přes povinnou četbu ve škole, jsem se k Jiráskovi dostal až v dospělosti. Vzhledem k mému vřelému vztahu k historii jsem si první díl velmi užil. Líbí se mi zejména vykreslení běžného života tehdejší doby a líčení dobových problémů, které si dnes už vůbec nedokážeme představit a bereme je za samozřejmost.

martinaandulka
10.06.2017 5 z 5

Moje nejoblíbenější kniha a seriál :-).

EvikU.
09.04.2017 4 z 5

Černý k maturitě. Překvapilo a líbilo.

MartinObranec
21.01.2017 5 z 5

Kniha vypraví příběh malého Františka, ze kterého se postupem času stane student a na konci knihy nedobrovolně kupec, mezitím je líčena jeho první láska. Musím se přiznat, že se mi František během čtení stal blízkým a spolu s ním jsem prožíval jeho úspěchy i nezdary. Doporučuji. Dávám 11/10:)

medvedice3
08.01.2017 5 z 5

V páté šesté třídě jsem nejdřív viděla v roce 1970 stejnojmenný černobílý třináctidílný televizní seriál natočený režisérem Františkem Filipem. Ten mi otevřel cestu k četbě téměř celého "Jiráska".

konicekbily
03.03.2016 5 z 5

Boj o češtinu v přímém přenosu.

EllieK.
26.01.2016 5 z 5

Knihu jsem nečetla, ale viděla jsem seriálové zpracování a opravdu mohu doporučit... Tehdy mi bylo asi osm let a na každý další díl jsem se těšila... Ale nevim, jestli by mě knižní zpracování bavilo, jestli není moc zdlouhavé? Nebo je ten seriál přesně podle knihy?...
Loni jsme s rodiči náhodou navštívili rodný dům F. V. Heka (tj.předloha F. L. Věka) v Dobrušce a bylo to moc zajímavé... I když ne tak jako pravá Opočenská zmrzlina v Opočně, které je nedaleko...;D

romankrasa
03.10.2015

Před touto knihou jsem četl Informatorium školy mateřské od Komenského a očekával jsem něco podobného. Spletl jsem se. Už od počátku mě kniha vtáhla do děje a já se od ní nemohl odtrhnout. Příběh má spád a je mrzí mě, že jsem kdesi na internetu napsal, že se mi nelíbí. Nyní svůj názor měním a vím, že nemám soudit knihu jen podle jejího stáří. Musím ji soudit podle obsahu.
S Františkem jsem prožíval veškeré radosti i strasti a přál jsem mu, aby Paula poznala cit, který k ní on cítí. Bohužel se to nestalo, ale proč bychom jinak četli knihy, kdybychom už předem věděli, jak dopadnou?

woodward
19.08.2015 5 z 5

Spousta lidí považuje F.L.Věka za synonymum nudy. Není tomu tak. Přiznávám, že k přečtení téhle ságy mě přivedl až vynikající TV seriál. Kromě toho je asi potřeba být dospělý, aby to člověka chytlo - ale je to parádní čtení nejen o národním obrození jako takovém, ale o celém tom čase, o politických událostech a zvratech té doby. Opravdu to stojí za to číst.

DaSmoulinka
11.08.2015

Dlouho jsem se bála do tohoto díla pustit. A nakonec jsem tak ráda! Zejména první díl se čte moc hezky. Tloušťka knih, počet dílů, zvuk díla, jméno autora i sama povinnost četby je takovým strašákem proč si toto nepřečíst. Ale jak se zmiňují i ostatní čtenáři (u mě tomu není jinak), je také spousta důvodů, proč si to přečíst! :-) Stačí nebát se a otevřít ;)

HDosoudilová
25.06.2015 4 z 5

Neprávem odsuzovaná povinná četba, která skvěle zachycuje tehdejší dobu. Čte se v podstatě sama a myslím si, že právě tato kniha dobře podporuje fantazii.

Fafyna
30.10.2014 4 z 5

S velkým sebezapřením jsem knihu otevřela a nestačila jsem se divit, jak mě vtáhla! Je to skvělý příběh, vyprávěný na pozadí skutečných historických událostí.. Obávám se ovšem, že zatím u prvního dílu zůstane. :-)

Florence
08.06.2014 5 z 5

Moc pěkná kniha. Nechápu, proč mají dnešní čtenáři zafiksovaného Jiráska jako nudného spisovatele. Těším se na další díl :)

Denn896
18.03.2014 5 z 5

Naprosto báječná kniha od pana Jiráska. :-)

LibriProhibiti
02.01.2014 5 z 5

Jedna z mych skutecne oblibenych knih. Jiraskovi se casto vycita, ze psal zdlouhave, ze prekrucoval historii... Myslim, ze stovky lidi se dnes chlubi tim, ze precetli mnohem narocnejsi texty a ani jim to neprijde divne... Jiraska se proste clovek nesmi bat...Troufám si take tvrdit, ze za svuj zivot mozna napsal par pitomosti treba o stredoveku(za par let si mozna bude nekdo myslet, ze pitomosti o stredoveku jsme psali my), ale o dobe, ktera mu byla relativne casove blizka, psal pomerne presne.

Natique
19.12.2013 5 z 5

Je to pár let, co jsem přečetla první díl F. L. Věka. Naprosto mě uchvátil, ale jelikož jsem k dispozici měla právě jen první část tohoto rozsáhlého díla, nemohla jsem číst dále. Těším se, až si přečtu zbytek (samozřejmě první díl nejprve znovu :-) )

Atuin
01.07.2013 5 z 5

F.L.Věk od prvního do posledního je dílo ke kterému se ráda vracím, pokaždé se dozvím něco nového a zajímavějšího a pokaždé je to lepší a lepší jak v této době - narozdíl od 19 století - bylo slovo vlastenec v podstatě urážka a do jaké pozice to všechny takové lidi stavělo, - narozdíl od doby kdy se to v devatenáctém století vyjadřovalo už s jiným odstínem- ale v knize mi jde i o samotné vnitřní boje Františka, které vede sám sebou, s otcem pak znovu sám se sebou. Mohu s tou knihou strávit celý život a věřím že mi vždy bude mít co nabídnout.

tatruszka
06.04.2013 4 z 5

Zatím jsem přečetla první tři díly, ale prvnímu se nic nevyroná. Kniha mě zaujala vlasteneckými hodnotami národního obrození, hodně jsem se z knihy dozvěděla a protože mi je toto období našich dějin nejbližší, přečetla jsem ji jední dechem. Každopádně ani druhý a třetí díl není špatný, i když už ne tolik zajímnavý. Musím se přiznat, že na poslední dva díly se zatím nechystám, ale v budoucnu bych si je ráda přečetla.

Sonísek
05.03.2013

Přiznám se každý kdo to četl mi povídal ať to nečtu že se to čte špatně, ale mě se to čte výborně