F. L. Věk I.
Alois Jirásek
F. L. Věk je největší pětisvazkové dílo a také umělecky hodnotné a vrcholné Jiráskovo dílo o našem národním obrození. Jirásek dokázal, že jedinec, ale celý lid tvoří dějiny. Líčí život prostého lidu. Všímá si vesnice, venkovského města i Prahy. Události nejsou vymyšlené, autor čerpá z autobiografie dobružského kupce Heka, který popisoval své mládí v Benediktínském klášteře v Praze. Nemluví abstraktně o té či oné vrstvě, ale ztělesňuje ji na osobách. F. L. Věk je veliké klasické a historické dílo naší literatury.... celý text
![Atuin Atuin](https://www.databazeknih.cz/img/users/27_/27133/atuin-P0I.jpg?v=1652945369)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
F.L.Věk od prvního do posledního je dílo ke kterému se ráda vracím, pokaždé se dozvím něco nového a zajímavějšího a pokaždé je to lepší a lepší jak v této době - narozdíl od 19 století - bylo slovo vlastenec v podstatě urážka a do jaké pozice to všechny takové lidi stavělo, - narozdíl od doby kdy se to v devatenáctém století vyjadřovalo už s jiným odstínem- ale v knize mi jde i o samotné vnitřní boje Františka, které vede sám sebou, s otcem pak znovu sám se sebou. Mohu s tou knihou strávit celý život a věřím že mi vždy bude mít co nabídnout.
![tatruszka tatruszka](https://www.databazeknih.cz/img/users/30_/30323/30323-ny1.jpg?v=1497027001)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Zatím jsem přečetla první tři díly, ale prvnímu se nic nevyroná. Kniha mě zaujala vlasteneckými hodnotami národního obrození, hodně jsem se z knihy dozvěděla a protože mi je toto období našich dějin nejbližší, přečetla jsem ji jední dechem. Každopádně ani druhý a třetí díl není špatný, i když už ne tolik zajímnavý. Musím se přiznat, že na poslední dva díly se zatím nechystám, ale v budoucnu bych si je ráda přečetla.
![Sonísek Sonísek](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
Přiznám se každý kdo to četl mi povídal ať to nečtu že se to čte špatně, ale mě se to čte výborně
![Zuzvil Zuzvil](https://www.databazeknih.cz/img/users/23_/23600/zuzvil-VJY.jpg?v=1540821426)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Klasická doporučená literatura střední školy, která mě příliš neoslovila a četba prvního dílu (celkem je dílů 5) mi úplně stačila. Je ale pravdou, že autor přesně popsal člověka, vlastence, kterého v této době těžko hledat, proto pokud se zajímáte o Národní obrození - směle do této knížky. Na mě byly některé pasáže velmi zdlouhavé a zbytečně popisné.
![rtep rtep](https://www.databazeknih.cz/img/users/22_/22803/22803.jpg?v=1381127912)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Některé pasáže mohl pan Jirásek pokrátit, ale i přesto je kniha napínavá. Ožívá v ní velké množství obrozenců, co jsou pro spoustu žáků zcela nudné existence. Takže díky Jiráskovy je mohou čtenáři alespoň nepatrně ocenit. Na druhou stranu zamilovaných pasáží - mladý Věk a pražská pipka, je v prvních 4 dílech příliš.
![lenka2011 lenka2011](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
Když jsme měli ve škole tuto knihu jako povinnou četbu,odložila jsem ji s tím,že jsem se spoléhala na seriál v televizi. vrátila jsem se k ní později a nelitovala jsem.
![Nannar Nannar](https://www.databazeknih.cz/img/users/76_/768/m_768.jpg?v=1459854917)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Tahle kniha mě překvapila. Taky jsem ji četl kvůli povinné četbě, ale docela mě chytla.
![luciekla luciekla](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Kdysi jsem to četla jako povinnou četbu, rozhodně to mělo něco do sebe, ale četlo se mi to celkem těžko a trvalo dlouho, než jsem dospěla ke konci.
vlastenectví venkov 18.-19. století napoleonské války osvícenství národní obrození ságy české národní obrození historické romány zfilmováno – TV seriálAutorovy další knížky
1970 | ![]() |
1951 | ![]() |
1965 | ![]() |
2000 | ![]() |
1955 | ![]() |
Je to pár let, co jsem přečetla první díl F. L. Věka. Naprosto mě uchvátil, ale jelikož jsem k dispozici měla právě jen první část tohoto rozsáhlého díla, nemohla jsem číst dále. Těším se, až si přečtu zbytek (samozřejmě první díl nejprve znovu :-) )