Falešní hráči
Zdena Frýbová
Je to skutečná láska, co prožívají „falešní hráči“ v románu Zdeny Frýbové? Mají normální partnerský vztah? Do jisté míry ano, ale potřebují také nesmyslné odskoky z manželství, aby si pozvedli sebevědomí, léčili mindrák nebo zahnali plíživou depresi. Robustní taxikář Burget oslňuje sexuální potencí, ale jak ho má uspokojit, že manželka Jana jeho potřeby nadsamce zcela nežensky chápe a nic víc? Exhibicionistický ředitel Polák zase nutí manželku, aby s ním spoluprožívala jeho milostné avantýry a obdivovala jeho neodolatelnou svůdnost. Konečně třetí manžel je ekonom a puritán, spokojený s chladnou a krásnou matkou svých dvou dětí, která se ale proti všem zákonům zdravého rozumu v zenitu své ženskosti vyloupne z frigidní kukly a její vášeň se nadá nijak zkrotit. V partnerských vztazích je často možné i nemožné a komické rysy takových příhod podnítily autorku k vypravěčskému koncertu, při kterém snad každý zaslechne kousek své známé nebo oblíbené melodie, i když málokdo dopadne tak jako hrdinové této knihy. ... celý text
Paní Frýbová napsala i další skvělé knížky, Falešní hráči však vedou. Vztahy pokroucené, konfliktní a debaklové jen málokterý autor dovede předhodit čtenáři s elegancí a humornou nadsázkou.
Pokaždé si říkám, že tentokrát už to nemůže být taková zábava jako ostatní knížky a stejně nakonec je... Miluju ironii a mluvnické obraty paní Frýbové! :-)
tento žánr od paní Frýbové miluji, opět jsem se velmi dobře pobavila,tak jako při knize Den jako stvořený pro vážnou známost, nebo Noc jako stvořená pro nevěru či Neděle jako stvořená pro vraždu. Téměř každou postavu v jejich knihách vidím kolem sebe. Falešné hráče jsme četla již před mnoha lety, nic to nezměnilo na mém nadšení, když jsem knihu dostala jako dárek.
Takovéhle příběhy autorka skutečně umí, znalost lidských povah je její silnou stránkou a to čtenář ocení.
Osud svede dohromady tři manželské páry a pořádně všem zamotá život. Kniha psaná s humorem, nejen o manželství a nevěrách, ale i o toleranci a odpuštění. Jeden z těch šesti je zavražděn a viník je znám, ale tím kniha zdaleka nekončí.
Myslím, že obrovskou dávku zkušeností a humoru přidal i doktor Plzák, díky kterému by kniha pravděpodobně nebyla, čím je.
nevěra vraždy humor partnerské vztahy soudní procesy psychologické romány manželská krize
1987 | Robin |
1993 | Malinkatý kretén |
1988 | Z neznámých důvodů |
1991 | Falešní hráči |
2002 | Neděle jako stvořená pro vraždu |
Falešné hráče mám od Frýbové nejraději. Humor, nevěra, vražda - vše zabalené do balíčku, který ukrátí několik večerů.