Falešný tolar
Vlastimil Vondruška
Letopisy královské komory série
Audiokniha Falešný tolar je historická detektivka z oblíbeného cyklu Letopisy královské komory. Napsal Vlastimil Vondruška a vypráví Jan Hyhlík. Královský písař Jiří Adam z Dobronína spolu se svým pomocníkem Petrem Korcem řeší zapeklitý případ na samém jihu Čech. Z cestování přes Šumavu mají v té době všichni strach, všude nekonečné hvozdy, kam snad ještě nevkročila lidská noha. Vesnic poskrovnu, jen tu a tam pár samot. A pořádných cest pár. Není proto divu, že královská města tu bohatnou z tučných cel a mýt a tak původně Jiří Adam z Dobronína na Šumavu cestuje kvůli sporu o solné clo mezi Vimperkem a Prachaticemi. Cestou přes rozbouřenou říčku ale málem přijdou o život a útočiště jim poskytnou na místním dvorci. Uprostřed noci však přijde Jiřího Adama navštívit panská dcerka Lucie a prosí o pomoc pro nespravedlivě odsouzeného...... celý text
Detektivky, krimi Literatura česká Historické romány
Vydáno: 2024 , TympanumInterpreti: Jan Hyhlík
Začínám si zvykat na Jiřího a Petra. Nejvíc se mi zatím líbí Rozárka. Ale Ota je Ota, toho zatím nepřekonali...
Příběhy jsou zase příjemné na čtení. I když myslím, že na tyhle tři povídky asi brzo zapomenu.
Druhý díl Letopisů se mi líbil ještě víc než první. Začínám si tuhle trojici – Jiřího Adama, Petra a Rozárku – oblibovat čím dál tím víc. Oproti Oldřichovi z Chlumu je Jiří Adam poněkud lidštější a méně upjatý, Petr ve srovnání s Otou dospělejší a Rozárka je chytrá holka, která ví, jak to v životě chodí. Detektivní zápletky dostatečně napínavé, nechybí humor ani erotika, takže opět pohodové čtení.
Za historickou věrohodnost knihy bych ruku do ohně nedal, nicméně čtení je příjemné a nenáročné.
Už jsem četla od Vondrušky knihy, které mě zaujaly víc, ale nebylo to špatné - taková oddechovka. Posloucháno jako audiokniha.
Jako vždy , klidné oddychové čtení.Přesně to, co od autora očekávám.Trochu záhad, dobrodružství, mírného sexu a závěrečného rozřešení.Snad i krapíček historie.
Povětrné děvy, rytíři chránící bledé panny a temná podloubí ,to je jako číst nějakou video hru. jdu si pro další.
Sérii čtu po letech znovu a znovu se skvěle bavím. Odpočinková četba, na dovolenou jako stvořená.
PS. pokud hledáte historická fakta tak musíte číst odbornou/naučnou literaturu a ne beletrii :-).
Me ten Vondruska tak relaxuje. Trochu mi to pripomina Vinetua a Olčetrhenda. Samy dobrodruzstvi, vzdy na strane slabych a utiskovanych, dobro vitezi a hrdinove v podstate cistoucky jako naskrobene damske trenýrky. Jen si narozdil od od hrdinu mayovek uziji i nejake to cizi tělíčko a pochlastava se tam taky jako firemni party. Jidla vzdy dosytosti, az me to nekdy laka odnekud vytahnout stredoveky recept a uvarit podle nej. Myslim si, ze tehdy se docela hladovelo, ale nejsem historik a Vondruska pry naklada s fakty velice svobodne. Proste lehka, velmi zabavna literatura.
Fajn oddychové čtení, akorát do tramvaje nebo metra :). Občas se mi zdají případy zbytečně zdlouhavé, ale není to úplně na závadu. Určitě si přečtu další díly.
Tuto sérii jsem objevila díky Čtenářské výzvě. Oddychové čtení, určitě si přečtu další díly.
Není vůbec nutné se zeširoka rozepisovat. Další skvělá kniha s příběhy Jiřího Adama z Dobrodina. Poutavé čtení, které mě nutilo číst knihu v podstatě na jeden doušek.
Již jsem četl několik knih z této řady a všechny se mě líbily . Mám rozečtenou Husitskou epopej, škoda že se musí dlouho čekat na další díly.
Moje prvni knizka od tohoto spisovatele. Mam rada historicke detektivky a jako oddechovka to bylo prijemne pocteni, i kdyz zase tak nadsena z knihy nejsem. Prvni pribeh se mi celkem libil, druhy me vubec nebavil, treti to zase zachranil. Dala bych tak 3,5 hvezdicky, ale ze to nejde davam 4.
Tutu knihu jsem četl již dříve a nyní jsem se k ní opět vrátil.
Jednotlivé příběhy jsou velmi poutavě napsány jako vždy od pana Vondrušky.
I když zápletka v první a třetí mi vcelku rychle došla, tak způsob vyšetřování má rychlý spád a určitě zaujme. Povídka Tichý jazyk je příběh intrik, které zmátli i hlavního hrdinu.
Při zamyšlení lze to posunout i do dnešní doby a porovnat plky dnešních politiků a dřívějších mocipánů. Vše pro udržení moci a vlastního blahobytu.
Závěrem moc pěkné čtení a doporučuji všem.
Část díla
2019 | Kronika zániku Evropy: 1984–2054 |
2011 | Velký král Přemysl Otakar I. |
2002 | Dýka s hadem |
2019 | Falknovská huť |
Tak jako vždy výborný Vondruška.