Fantastický pán Lišiak
Roald Dahl
Každé dieťa vie, že kradnúť sa nesmie. No pán Lišiak kradne preto, lebo jeho rodine hrozí hlad a prenasledovanie. Mali by sme ho za to odsúdiť? Lenže on si sem-tam uchmatol niečo z cudzieho, aj keď mu hlad bezprostredne nehrozil... Tak či tak mu pri čítaní tohto vzrušujúceho príbehu budete držať palce, pretože pre záchranu svojej rodiny, ba aj iných ohrozených zvieratiek, využije svoju líščiu prefíkanosť. V očiach všetkých sa tak stane jednoducho fantastickým.... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2014 , EnigmaOriginální název:
Fantastic Mr Fox, 1970
Viděl jsem asi před čtyřmi lety film, teď s odstupem času je knižní podoba dějově hodně jednoduchá a přináší poměrně zásadní morální dilema - nepokradeš vs. zemřeš a setkáme se i s primitivní hrubou silou rozhořčených sedláků, kteří kvůli lišce neváhají nasadit veškerou dostupnou mechanizaci včetně nonstop nočních i denních hlídek. Když jsem o tom debatoval po přečtení s potomkem, bylo z dětského pohledu zásadní zjištění, že je lišák mazaný, úžasně oblafnul ty hamouny a nemusel chudák hladovět....nevím proč, ale nějak se mi vybavila kolektivizace venkova :-D
Knihu jsem četla dětem ve školce před spaním. Dětem se celkem líbila, četla se dobře. Ale doporučila bych spíše pro školáky, protože se zde často objevují slova zemřeme/zabijeme...
Hodně jsem se pobavil, určitě knížka pro všechny jak pro malý děti tak i přerostlé děti :D
Já se přiznám, filmová adaptace od Wese Andersona mě prostě bavila víc. :-) Ale i tak je to fajn knížka.
Mám ráda filmovou adaptaci, tak jsem se vrhla i na knihu. Chyba! Kniha byla dost o ničem. Jen hrabej, hrabej hlouběji, liško a tak pořád dokola. Ještě že je to dost krátké.
Obr Dobr to není, ale takové ambice ani tahle útlá knížka nemá. Je to prostě dobře vymyšlený a hezky podaný příběh na staré známé téma, jak chytré zvířátko obelstilo hloupého člověka (tady hned tři).
Odporúčam ako výbornú a zároveň zábavnú formu výučby angličtiny pre tých ktorý sú kdesi v začiatkoch. Zábavný jednoduchý anglický jazyk pre deti a nie príliš dlhé. Príbeh ako taký rovnako poteší a zabaví.
Poučná a milá vec. Pre dospievajúce deti je svojími príbehmi o tom, ako to v živote chodí a čo je spravodlivé a čo nie, úplne vhodná.
Fantastický pán Lišiak - jednohubka, ktorú prečítate určite do hodiny. Existujú knihy, kde nadržiavate tomu zlému. Lebo však byť zlodejom - to nie je s kostolným poriadkom. Ale tí, ktorí by v tomto prípade mali byť za dobrých, sú tak nesympatickí, že im jednoducho nenadržiavate. Vtipná knižka, kde viete ako to asi dopadne s fantastickým pánom Lišiakom a jeho fantastickou manželkou a jeho fantastickými deťmi. Veľmi pekné vysvetlenie vzadu na obale knihy, aby malé deti neboli zmätené, že byť zlodejom je dobré a kúl (teda na slovenskom preklade).
Mám Dahlovi knihy moc ráda, jak pohádky tak i čtení pro dospělé, ale tato pohádka se mi moc nelíbí, má lepší.
Typická nepohádka Roalda Dahla. Četl jsem pouze anglický originál a musím říct, že jsem byl naprosto dokonale pobaven.
pro děti zfilmováno anglická literatura lišky
2005 | Obr Dobr |
2005 | Příběhy nečekaných konců |
1986 | Jedenadvacet polibků |
2017 | Čarodějnice |
2002 | Můj strýček Oswald |
Četli jsme před spaním a kniha mě moc bavila.