Fanúšička
Rainbow Rowell
Cath je fanúšička seriálového hrdinu Simona Snowa. Jasné, celý svet zbožňuje Simona Snowa... Ale Cath je fanúšičkou celý svoj život a je v tom fakt dobrá. So sestrou dvojčaťom Wren sa ešte ako deti ukryli v Simonovom svete a pomohlo im to zvládnuť matkin odchod. Čítanie. Druhé čítanie. Vypisovanie na fanúšikovské fóra, písanie fanfiction, prezliekanie sa za postavy na každú filmovú premiéru. Cathina sestra už z fandomu vyrástla, ale Cath to nedokáže. Ani nechce. Obe sestry majú osemnásť a idú na výšku. Wren nečakane vyhlási, že nechce v internáte bývať s Cath, aby bola nezávislejšia. Dvojčatá sa rozdelia a Cath je vydaná napospas namosúrenej spolubývajúcej a jej očarujúcemu frajerovi. Jej profesorka si myslí, že fanfiction je koniec civilizácie, a pekný spolužiak sa chce rozprávať iba o slovách... Popri tom všetkom sa Cath ustavične bojí o milujúceho, no zraniteľného otca, ktorý ešte nikdy nezostal sám. Otázka znie: Zvládne to Cath? Dokáže to, aj keď ju Wren nebude držať za ruku? Je pripravená žiť vlastný život? A chce vôbec vykročiť vpred, ak to znamená, že musí opustiť Simona Snowa?... celý text
Literatura světová Pro děti a mládež Dívčí romány
Vydáno: 2015 , Yoli (SK)Originální název:
Fangirl, 2013
Milá oddechová kniha na prázdniny. Má jednoduchý příběh, který je napsán velmi čtivě a na dlouhé deštivé dny se skvěle hodí.
Miluju takové knihy. Myslím ty, do kterých se začtu, a když znovu zvednu hlavu, ručička na hodinách stojí na úplně jiném čísle, než před chvílí. V poslední době už se mi to tolik nestává, snad si nevybírám ty správné knihy nebo už mě po tolika přečtených knihách nic tak nepřekvapí nebo nenadchne. Já se ale taky letos chystám první rok na koleje, na první přednášky, do velkého města a strašná spousta věcí mě děsí, přesně jako Cath. Možná proto mě ta kniha tak vtáhla. Pobavila mě, dojala, dodala mi trochu odvahy... A opravdu se četla jedním dechem. Prostě nádhera. Jsem si jistá, že se k ní ještě někdy vrátím.
Knihu jsem si zamilovala. Bylo to úžasné čtení.
Upřímně jsem Cathino dvojče chtěla profackovat. Tak nehorázně mě skoro celou knnihu štvala.
Takovéto románky většinou nečtu, ale Fangirl je v tolika ohledech jiná...
Už jen tím, že jsem se v Cath v tolika věcech viděla. Až mě to děsilo. Jako bych četla o sobě.
A také protože miluji fanfikční povídky. A o nich to celé je. V nich je podstata celé knihy. (Proto nechápu komentáře typu: Kniha se mi líbila, ale povídky v ní ne. - To jste v tom případě vůbec nepochopili o čem kniha je.)
Autorka také zpracovala mnoho zajímavých postav. Reagen, Levi, Wren,... a hlavně Cath.
Moc doporučuji a hodnotím 5*.
Tahle kniha je prostě úžasná! Boží, krásná, skvělá, super... No, jsem z ní vážně nadšená :) Děj, který má od všeho něco, nevšední postavy, originální zápletka... Nemám zkrátka co vytknout :)
Je tedy pravda, že moje hodnocení je asi dost subjektivní, jelikož Cath je... já. Já sice nejsem až taková nerdka, mám dost přátel, přítele a nedělá mi problém žít v reálném světě, ale stejně jako Cath mi připadá, že realita skrývá občas příliš mnoho nástrah... A především - stejně jako ona jsem fangirl. Píšu a překládám povídky pro dva fandomy, jichž jsem hodně aktivní členkou, a tudíž naprosto přesně chápu všechny Cathiny pocity - od toho, jak skvělý je pohybovat se mezi lidmi se stejným zájmem, jak skvělý je mít ten pocit, že někam patříte, že tvoříte součást něčeho velkýho, po to, jak divní si připadáte před člověkem, který žije vně fandomu a vašemu světu zkrátka nerozumí.
Nevím tedy, jak bude knížka působit na čtenáře z toho ´nefanovského´ břehu, ale pro ty, kdo mají se členstvím v jakémkoliv fandomu jakoukoliv zkušenost, je Cathin příběh nutností :) Jsem autorce opravdu vděčná, že něco takového napsala, bylo to, jako by knihu věnovala mně, jako by byla o mně... A za to, že jsem se v něčem mohla tak moc poznat, opravdu děkuju.
P.S.: V částech s fanfikcemi se mohla R. Rowellová klidně víc odvázat a pořádně všem ukázat, co znamená slashová povídka :)))
P.P.S.: Potřebuju všechny Cathiny povídky se Simonem Snowem, a to okamžitě - nebo aspoň Nedej se, dala bych cokoliv za to, abych si mohla opravdu přečíst celou povídku :)
Kniha mě hodně zklamaná...vadili mi úryvky (povídka nebyla špatná, kterou vymyslela fiktivní autorka jménem Gemma T. Leslieová, líbila se mi), které psala Cath (a ani nevím jak se tohle téma nazývá) - nikdy jsem nepatřila mezi ty lidé, co milovali to, že by mohlo být něco - já nevím...nedokážu si představit, že by třeba mezi Dracem a Harrym něco bylo a podobně...prostě mi to v knize šíleně vadilo a já to ani nečetla - hnusilo se mi to...proto jen 3 hvězdy
Jak jsem byla z Eleanor a Parka zklamaná, tak teď jsem mile překvapená.
Elenor mi hroozně vadila, kdežto Cath jsem si zamilovala.
Ne, že bych to zrovna hltala plnými doušky a nemohla se odtrhnout... bylo to prostě takové příjemné čtení, na které jsem se vždy těšila.
Jo, a patřím k těm, kterým úryvky ze Snowa ani trochu nevadily ;-)
Nejdříve jsem si přečetla komentáře, které mě od knihy odrazovaly, ale i přesto jsem si knihu půjčila a chtěla jsem si udělat svůj vlastní názor. A musím říct že se mi kniha vážně líbila. I přesto že se tam nic moc neděje, kniha se čte sama, je to oddechové čtení a vysokoškolský život Vás nudit nebude.
Po E&P jsem nedočkavě vyhlížela další knížku od Rainbow Rowell. Hrdinové jsou opět ,,nekrasavci a nedokonalí", a tím pádem i daleko více uvěřitelní. Prostředí vysoké školy mě bavilo. Jediná věc mi vadila - nedořešený vztah k matce... A musím říci, že ta variace na Harryho Pottera mě akorát tak rozlítila, protože neexistuje!!! A já dostala nesmírnou chuť si všech 8 dílů přečíst! :(
Svetu fanfiction veľmi nerozumiem a tak ma táto časť knihy veľmi neoslovila, a asi aj preto mi Simon Snow pripadal ako vykradnutý Harry Potter. Čo mám ale na tejto spisovateľke rada sú jej čudno-zvláštne postavy, ktoré nie sú prvoplánovo krásne. Chalan, ktorému začína plešina a dievča, ktoré má hruškovitú postavu a nosí svetre .....a kopec ďalších "nemoderných" a už vôbec nie príťažlivých charakteristík. Posledných 200 strán sa čitalo samo, koniec bol príliš uponáhľaný a ešte by som sto strán v pohode zniesla.
Dlouho jsem se na tuhle knihu těšila. A ta "těšivost" se mi vyplatila. Kniha byla prostě skvělá! Přečetla jsem jí téměř na jeden nádech. Ten humor, ta zamilovanost, ta temnota mysli, ty fanfikce ... no prostě tohle všechno v jednom zabaleno ve svěží letní obálce ( i když v ději je tak trochu zima ).
Rozhodně si tuhle knihu ráda znovu přečtu :)
Tohle byla jedna z mála knih, která mě zaujala. O této spisovatelce, jsem v poslední době slýchala samou chválu, takže jsem se na vlastní oči chtěla přesvědčit, jestli je opravdu tak dobrá. A byla. Možná mi trochu pokulhával vývoj hlavní postavil, ale děj sám o sobě byl zajímavý. Právě teď si nemůžu vzpomenout na knihu, která by byla psaná ze světa spisovatelů FF, možná ani není, ale tato kniha opravdu stojí za zmínku a těším se, až si budu moct přečíst i autorčinu další tvorbu.
Naprosto skvělá. Konec jsem odkládala jak nejvíce to šlo, protože jsem jí nechtěla dočíst. Měla příliš málo stran :D... I ten otevřený konec stojí za to :)...
Je to zvláštní. Četla jsem to do pěti do rána a myslela si, že tomu asi dám čtyři. Ale pak jsem nad tím po probuzení uvažovala... a ještě více... a postavy se mi tak nějak zpětně dostaly pod kůži. Náhle i ten nápad vypadal geniálně. Autorka to napsala skvěle. Úžasně realisticky. Vztahy tam jsou prostě... x))
Propadla jsem tomu. S dvoudenním zpožděním. :D
Milionkrat lepsi nez premoudrelej Green. Vtipne, plynule a uzasny zaver kde vlastnetne nic nekonci a porad cekate jak to bude dal stejne jako v zivote. Zadnej zvonec konec. Za me pet hvezd, uz kvuli uzasnym charakterum.
Rozhodně se mi to líbilo víc než Eleanor&Park. Bylo to zábavnější, plynulejší, postavy mi byly sympatičtější a tak nějak mě to chytlo a bavilo mnohem víc. Super oddechárna, správně ulítla hlavní postava v roli "fangirl" a její ještě ulítlejší spolubydlící, originální nápad s fanfikcemi! :) Za mě všech 5 hore!
Kniha, ktorú mnohí prirovnávajú ku "greenovkám". Tú podobnosť (v ľahkom, pútavom, vtipnom a kvalitnom písomnom prejave) som síce postrehla aj ja, ale osobne sa mi Fanúšička páčila omnoho viac. Chvíľu mi trvalo, kým som sa začítala, a potom to už šlo - nie ako v lete na sánkach ale ako v zime v rakúskych Alách na snowboarde. Čítalo sa to jedna radosť a žrala som každú jednu vetu, každú jednu postavu a vlastne všetko :D
Konečne viem, čo to znamená, keď niekto povie, že k nemu kniha prehovorila. Fanúšička prehovorila ku mne a ako vidím, tak v tomto zďaleka nie som výnimočná, lebo dokázala zaujať fakt obrovské množstvo čitateľov. Tak som rada, lebo ma vždy vie potešiť, ak sa u nás darí fakt vynikajúcej, kvalitnej knihe a nie nejakej hlúposti s dobrým marketingom.
láska americká literatura internet dvojčata introvert prostředí školy, studentské prostředí pro dospívající mládež (young adult) psaní na počítači úzkostné poruchy
2014 | Eleanor & Park |
2015 | Fangirl |
2016 | Nedej se |
2020 | Nezdárný syn |
2017 | Lásk@ na prvý klik |
Super čtivá prázdninová knížka, za mně bych ale odstranila pasáže se Simonem a Bazem - i přesto, že na tomhle tématu byla kniha postavena.