Farma zvířat
George Orwell (p)
Farmu zvířat, své nejcenější beletristické dílo, napsal George Orwell v letech 1943 a 1944, ale poprvé vyšla až v roce 1945, a to po značných peripetiích. Důvodů obrovského úspěchu knihy je hned několik: vedle nezpochybnitelných literárních kvalit a estetické působivosti to byla kritika stalinského režimu, ve své době velmi řídká. Navíc realitu tehdejšího Sovětského svazu představila způsobem veskrze komickým a důvěrně známým, takže banalita zla vyvstala v celé své hrozivosti. Alegorie Farmy zvířat je zřejmá na první pohled - na velice malém prostoru tu Orwell ve vynikající zkratce zachytil dějiny Sovětského svazu, a to od šíření leninské ideologie (vystavená lebka "prasečího Lenina" Majora jako parodie mauzolea), přes říjnovou revoluci až po střet Stalina s Trockým (Kuliš) a následné vyštvání Trockého. Příběh revoluce je jasně tragický. Dílo je umělecky pozoruhodnou bajkou, jež je svědectvím o jasnozřivém vhledu do dějin revoluce a zároveň o naivním chápání jejích ideálů.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2004 , Aurora (Praha)Originální název:
Rebelión en la granja, 1945
Veľmi dobrá satira pripomínajúca rozprávku, ale s obrovskou výpovednou hodnotou.
Maloktoré dielo je tak výnimočné svojou aktuálnosťou a údernosťou pre každú dobu alebo spoločenské zriadenie.
NOOOO mazec
Četla jsem kvůli výzvě a jsem ráda, knihu nebudu nijak komentovat, protOže bych se opakovala co už tu zaznělo v komentářích.
A každým dnem blíž a blíž, krůček po krůčku...
Geniální dílo geniálního autora, škoda, že nevydal i druhý díl. Chtělo by to návod, jak z toho ven.
Knihu jsem četla v rámci povinné četby k maturitě a musím říct, že mě dost překvapila. Původně jsem očekávala nudnější dílo, které má sice nutit k zamyšlení, ale začtení do něj je téměř nadlidským úkolem. Opak je ale pravdou. Kniha se četla velice dobře, moc se mi líbilo přirovnání zvířat ke skutečným osobnostem komunistické doby, což vtipně ukazovalo na problémy tehdejšího režimu.
Instinktivně jsem sáhla po tomto drobném dílku po volbách a byl to dobrý nápad! Ano, svět těch mocných je stále stejný, plný cynismu a podvodů. Úžasná paralela, skvělé vyprávění!
mimomisu-
vcelku nedávno som čítal knihu podobného druhu - začínala exkurziou študentov v "fabrike na ľudí", výroba špecializovaných ľudských bytostí .... končí samovraždou jednej z postáv.
keďže mám čítačku s malou kapacitou, vymazal som a bohužiaľ aj zabudol autora i názov diele. skoro ako by sa mi to zdalo ...
ktonapovie?
Je zbytočné písať daľšie chvály, je tu veľa komentárov, ktoré to vystihujú lepšie, ako by som toho bola schopná ja.
Môj prvý kontakt s autorovým dielom a rada pripúšťam, že už rozumiem fenoménu spojenému s menom Orwell.
Ohromujúco výstižné.
Povinná četba pro každého občana. Naprosto skvělá kniha. Nadčasová. Orwell dokázal přesným, až neuvěřitelným způsobem vykreslit totalitní režim. Tohle ani nejde hodnotit.
Mrazivé, nadčasové, geniální. A číst si tuto knihu pět dní před začátkem sněmovních voleb je extra pikantní.
(Letos už nebudou!)
Kniha je napsána krásným, jednoduchým, snadno srozumitelným jazykem, takže se skvěle a rychle čte. Poselství za ní je však hluboké a mrazivé.
Jedním dechem. Síla, jak stará kniha je, a jak aktuální je zároveň...masakr. Mi se hodně líbila, vážně hodně, mnohem víc než 1984. Rozhodně je nad čím přemýšlet...
Budu se jen opakovat s předchozími hodnoceními - naprosto geniální klasika. Neskutečné, co dokázal Orwell předpovědět. Díky, Čtenářská výzvo, jinak by mě tuhle knížku asi nenapadlo číst.
Dala jsem si do ČV a měla jsem obavu, že mě to nebude bavit..... bylo to pro mě opravdu velké překvapení, tak reálné a tak mrazivé.
Klasika a to právem, protože je to neuvěřitelně aktuální příběh. Ač čtivý, tak zároveň děsivý.
Skvělá, děsivá a velice čtivá klasika. I když jsem věděla o čem to je a vlastně i jak to dopadne, hodně věcí mě překvapilo.
Nedivím se, proč je Farma zvířat klasika, protože i skoro 80 let po napsání je neskutečně aktuální.
Obrovské doporučení! Jedna z nejlepších knih za tento rok.
Od autora jsem již přečetla knihu 1984, ale tahle se mi líbila mnohem více. Těžko uvěřit tomu, že kniha byla napsána před tolika lety, tak aktuální její děj je. Rozhodně doporučuji každému si tuto knížku přečíst.
Je až neuvěřitelné jak se kniha dá přirovnat i k současné době. Doporučuji přečíst všem třeba někomu konečně otevře oči! Jsem ráda že jsem jí četla až teď a ne v pubertě jelikož bych si to neuměla reálně představit a asi by mi kniha moc neřekla.
Je priam neuveriteľné, že Orwell dokázal knihu napísať počas II.svetovej vojny a opísať v nej udalosti z budúcnosti v totalitnej spoločnosti. Dokonale nadčasové, smutno realistické.
"Všetky zvieratá sú si rovné, ale niektoré sú si rovnejšie“.
"Práca je úplne dobrovoľná, ale pri neúčasti bude obmedzený prístup jedla."
Ak by sa ma niekto spýtal, akú knihu by si mal prečítať každý jeden človek, Zvieracia farma by bol jedna z nich!
Farma zvířat by se dala nazvat bajkou, která varuje před nebezpečím komunismu (nebo spíše totality). Z původně dobré myšlenky se nakonec stává spleť manipulací a lží, kdy se k moci dostávají ti nejproradnější a pravidla si upravují podle toho, jak se jim zrovna hodí. Srovnání lidí a prasat je určitě na místě, protože do politiky obvykle slušný jedinec ani nepáchne. A papouškující ovce? To už je velký odkaz sám o sobě.
totalitní stát bajky satira zfilmováno alegorie podobenství komunismus rozhlasové zpracování totalitní režimy komunistický režim
2000 | Farma zvířat |
2021 | 1984 |
2015 | Na dně v Paříži a Londýně |
2007 | Válečný deník |
2015 | Hold Katalánsku |
Hodně zajímavé čtení a pořád aktuální. Knihy tohoto zaměření často nečtu ale tato kniha je opravdu hodně dobrá.